• 瀏覽: 32,740
  • 回覆: 172
+4
證明經濟唔夠獨立
防疫不足

其實呢個病毒傳播途徑好容易 同普通肺炎一樣 唔係話食粒藥就可以好反果隻 唔係有人仲甘𠃊天真呢個病毒會消失丫?與病共存根本係遲早嘅事  與其搵解藥 不如増強自己抵抗力好𠃊過啦

的確好多國家經濟上無可能做到完全鎖國既抗疫。好似賭錢咁希望唔好再變種再爆,再爆就真係唯有群體免疫,邊個死唔去就係勝利者

或者病毒只想問地球人一個問題:「到呢一刻究竟投資重要,還是條命重要?」末日片就睇得多,但只是到這種程度人類已經不願蝕底少少、互相幫助,然後通力合作先解決現狀,不禁覺得電影原來真的只是故事而已。

升價皮人時常跟香港人比較,以為與毒共存可以落香港降頭!

引用:
原帖由 johnlong18 於 2021-10-24 08:47 PM 發表
新型冠狀病毒肺炎(COVID-19)疫情持續,變種病毒肆虐已近半年。隨着疫苗接種率上升,部分國家開始轉向「與病毒共存」,逐步解封。然而這樣的做法

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210913/514171456221876224673982.jpeg/o-w5FttuxPF-KAmdg0kiLZazwRbGj9oetSIJ2rUiCdo?v=w1280r16_9
新加坡地細人多,醫療先進人民學歷高。佢地做唔做到就系世界樣板,但實行禁內嚟睇都系做唔到居多

實施『與病毒共存』嘅地方,鄉港人過到去未好危險???
建議去過『與病毒共存』地方嘅人,返到港最好強制隔離三十日。

要搵個荒山野嶺嚟住先可防中招

引用:
原帖由 kxkx 於 2021-10-25 09:18 AM 發表

首先, 病毒唔係生命體, 你要比到生命佢先講佢既生存權利
一舊石頭都有生存權,點解病毒唔可以有?

新加坡咪乜都要同香港比較,乜都要超前香港嘅,而家又超晒前啦!

引用:
原帖由 等只想等到黎明 於 2021-10-25 12:06 AM 發表

再變種既話,就係為對抗科興服必泰等疫苗變種,因為病毒也要生存!所有打左毒針既人,好自為之,你們將會被變種病毒撤底攻擊
在印度變種出來的Delta, 有多少個宿主是打科興疫苗?! 又有多少個打復必泰疫苗?!

引用:
原帖由 johnlong18 於 2021-10-24 08:47 PM 發表
新型冠狀病毒肺炎(COVID-19)疫情持續,變種病毒肆虐已近半年。隨着疫苗接種率上升,部分國家開始轉向「與病毒共存」,逐步解封。然而這樣的做法

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210913/514171456221876224673982.jpeg/o-w5FttuxPF-KAmdg0kiLZazwRbGj9oetSIJ2rUiCdo?v=w1280r16_9
與病毒共存當然可行,但前提係人類能有效治療新冠病毒及防止其後遺症。。。

引用:
原帖由 湊熱鬧的人02 於 2021-10-25 09:56 AM 發表

在印度變種出來的Delta, 有多少個宿主是打科興疫苗?! 又有多少個打復必泰疫苗?!
總之想病毒消失既疫苗,病毒都會攻破之,然後作出致命報復!

引用:
原帖由 等只想等到黎明 於 2021-10-25 09:48 AM 發表

一舊石頭都有生存權,點解病毒唔可以有?
都係果句, 你先要比到石頭生命, 就可以講生存權
等你做野啦

引用:
原帖由 kxkx 於 2021-10-25 09:59 AM 發表

都係果句, 你先要比到石頭生命, 就可以講生存權
等你做野啦
不是生命就不能生存?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]