• 瀏覽: 9,137
  • 回覆: 146
  • 追帖: 1
+4
DLLM, 安心出行都搞到鳩流流, 健康碼更加係冇得搞, 香港繼續封關等死.

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-10-24 04:51 PM 發表
政府又有新防疫措施「玩殘」升斗市民!近日港府公布新規定,由11月1日起,進入政府大樓及辦公室必須使用「安心出行」,範圍涵

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211024/photo/bkn-20211024115056335-1024_00822_001_01b.jpg?20211024162803

雖然香討中嘅藍營人士多數支持個個都用安心出行
但 ...
有五千元消費卷點解唔買架手機,幾舊水就可以了

依家好多人都換咗新身份證,
身份證裡面有塊晶片, 政府竟然唔想辦法去使用身份證裡面的晶片.
依家都冇得自助通關, 即係塊晶片係廢咗武功, 即係塊晶片除咗通關, 就冇其他用途???

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-10-24 04:51 PM 發表
政府又有新防疫措施「玩殘」升斗市民!近日港府公布新規定,由11月1日起,進入政府大樓及辦公室必須使用「安心出行」,範圍涵

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211024/photo/bkn-20211024115056335-1024_00822_001_01b.jpg?20211024162803

雖然香討中嘅藍營人士多數支持個個都用安心出行
但 ...
窮人會無手機???   

我認識幾個綜援友 ,夠窮嗎,頻頻換智能手機喎!!  

反而見有些身家富厚 的 超過 70 歲 退休人士 是抗拒使用 智能電話,認為 2G 電話已足夠 ~~

引用:
原帖由 蘇屈 於 2021-10-24 05:45 PM 發表

有五千元消費卷點解唔買架手機,幾舊水就可以了
一陣又會話每個月嘅流量費比唔起呀!
所以都係多鳩魚,咁撚窮就咪出街囉。
阻住個地球轉。

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-10-24 05:23 PM 發表

5000蚊消費券係無中生有的錢財喎.
政府唔派錢, 你係唔係生存唔到???
你個$5000 就可以點用都得

人哋就一定要攞$500 買電話
實則得$4500

為何你有$5000
人哋只得$4500

香港真係有窮到買唔起手機的窮人??? 我就唔信.
星期日去公園睇下賓妹, 印妹, 呢班外勞個個手上都有智能手機.

引用:
原帖由 joeyeung90 於 2021-10-24 05:53 PM 發表

你個$5000 就可以點用都得

人哋就一定要攞$500 買電話
實則得$4500

為何你有$5000
人哋只得$4500
真係好笑喎, 我個5000蚊係一炮過買咗一部新電話, 5000-5000=0.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-10-24 04:59 PM 發表
仆你個臭街香港周街都係反政府刁民, 為反而反.
大陸淘寶或拼多多有賣雜牌智能手機, 百幾二百元人仔都有一部, 香港鴨寮街都有雜牌機賣, 500元有找.   
到時又話邊個幫佢交電話上綱費了

其實唔掃安心出行(唔理係無智能電話定其他原因),咪登記身份證或旅遊証件囉,我諗無智能電話加無身份證或旅遊証件既,應該唔多呀

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2021-10-24 05:01 PM 發表
如果窮到無智能手機,只要有政府機闗証明可以括免,不過要預先做好防疫檢測要求同打疫苗先囉,另外關愛基金可以買一D有掃描定位追踨功能既裝置送比佢地,咁佢地咪又可以用安心出行囉 
只要申請關愛基金,就可以送部紅米過佢

引用:
原帖由 ccwai6600 於 2021-10-24 06:05 PM 發表

只要申請關愛基金,就可以送部紅米過佢
佢地又話要送埋無限上網,同水晶貼膜,真無線耳機

其實只需加多一個副系統,以打電話形式進行報到報走,2g電話都用到

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-10-24 04:59 PM 發表
仆你個臭街香港周街都係反政府刁民, 為反而反.
大陸淘寶或拼多多有賣雜牌智能手機, 百幾二百元人仔都有一部, 香港鴨寮街都有雜牌機賣, 500元有找.   
人地本來唔洗買wo係咪你幫佢比先

先唔講其實傷殘係可以豁免。
呢位溫女士講得好清楚, 好多人唔係“做唔到",而係"唔肯做"囉。
咁點解要遷就你呢一班只係"唔肯做“嘅人呢?

“另外,讀者溫女士向東網反映指,他的一名家人是弱智人士,沒有能力使用智能電話,遑論利用手機掃瞄「安心出行」,就算有家人同行,亦不會為了使用「安心出行」而為他額外額外購置一部智能手機。“

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]