• 瀏覽: 9,107
  • 回覆: 146
  • 追帖: 1
+4
政府又有新防疫措施「玩殘」升斗市民!近日港府公布新規定,由11月1日起,進入政府大樓及辦公室必須使用「安心出行」,範圍涵

雖然香討中嘅藍營人士多數支持個個都用安心出行
但樓主講句公道話: 好多舊嘅智能電話係裝唔到安心出行或者有bug/問題!
尤其是舊3叔 model! 樓主朋友部3叔就裝唔到
反而中國牌子機就算舊d OS都無問題!
就算政府出錢要人換機都唔代表人地要換用開嘅手機!
其實安心出行呢個app係有問題, 奇在點解無人提出?
錯在政府推出之前無測試清楚令到好多人反感! 注: 係指一般無立場而非黃營人士

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211024/bkn-20211024115056335-1024_00822_001.html

仆你個臭街香港周街都係反政府刁民, 為反而反.
大陸淘寶或拼多多有賣雜牌智能手機, 百幾二百元人仔都有一部, 香港鴨寮街都有雜牌機賣, 500元有找.  

如果窮到無智能手機,只要有政府機闗証明可以括免,不過要預先做好防疫檢測要求同打疫苗先囉,另外關愛基金可以買一D有掃描定位追踨功能既裝置送比佢地,咁佢地咪又可以用安心出行囉 

窮人??? 窮你老母.
消費券仲有三千蚊.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-10-24 04:59 PM 發表
大陸淘寶或拼多多有賣雜牌智能手機, 百幾二百元人仔都有一部, 香港鴨寮街都有雜牌機賣, 500元有找.   
關愛基金送又點話,不過到最後又驚佢地話無錢充電,又話唔夠多功能,又唔夠快,又唔夠時尚

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2021-10-24 05:01 PM 發表
如果窮到無智能手機,只要有政府機闗証明可以括免,不過要預先做好防疫檢測要求同打疫苗先囉,另外關愛基金可以買一D有掃描定位追踨功能既裝置送比佢地,咁佢地咪又可以用安心出行囉 
你咁提議又有刁民撲出來話侵犯私隱.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-10-24 04:59 PM 發表
已經係智能手機! 點解仲要換?
就算政府畀錢換都唔代表別人要接受! 呢個係真真正正自由同人權問題!
凡事係要公平,公道,公正!
你叫老人家換手機你認為好容易?

引用:
$500 係咪你比?

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-10-24 05:08 PM 發表

已經係智能手機! 點解仲要換?
就算政府畀錢換都唔代表別人要接受! 呢個係真真正正自由同人權問題!
凡事係要公平,公道,公正!
你叫老人家換手機你認為好容易?
我都唔知你想講乜嘢, 乜嘢係[已經係智能手機]? 智能手機都有分前期的舊式智能手機, 當年的智能手機只係幼稚園級別, 裝唔到[安心出行], 依家政府要強推安心出行, 65歲以上的人可以豁免使用安心出行, 呢班老坑唔換機係無影響.
自由及人權係個人問題, 但整體社會不可以因幾個人的抗拒不合作而原地踏步.

睇醫生要比錢都係歧視窮人, 咁係咪全部政府醫院都要免費醫人?乜都話歧視為反而反

引用:
原帖由 joeyeung90 於 2021-10-24 05:12 PM 發表

$500 係咪你比?
5000蚊消費券係無中生有的錢財喎.
政府唔派錢, 你係唔係生存唔到???

又搵籍口阻政府施政,一部智能手機要幾多錢?睇下人地新加坡啦,唔打針堂食都唔得啊!唔掃碼邊到都唔使去!

靜苦又有藉口,
表示好樂意會配合民意,
班廢柴又可以坐番係度,
也都唔駛做。

如果呢鑊嘢3耳權又鳩縮, 呢個政府的施政真係含得撚橡皮糖, 香港唔撚使跟全世界通關.

垃圾政府,比曱甴黃人帶吓風就縮,冇X用

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]