• 瀏覽: 16,680
  • 回覆: 101
+2
除了基層打工仔,也有中產階層酷愛住工廈。據悉,柴灣工業區有一個中外人士群組,他們都是來港工作的外國人,住不慣細單位,便租住千多二千呎的工廈。為了掩人耳目,他們會在門外掛上公司招牌,令人覺得是辦公室。已退休的鄭先生和太太,本身住八百呎單位兼有樓收租,數年前以近二萬元租住柴灣一個一千六百呎工廈單位,不時邀請朋友來聚會,鄭說,工廈外觀雖然殘舊,但整體來說住得十分舒服。。

律師梁永鏗表示,業主如將工廈單位出租給人居住,會違反大廈公契和土地用途,一經發現,地政署會向業主發出警告,會要求還原單位。如業主違令,可能會被釘契。至於租客,梁說一般情況下,只會被當局要求盡快搬走。

香港政府又起唔夠樓房給人住,
租金貴到飛起.
市民唯有犯法,住公廈

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1765423/即時-港聞-中產鍾情住工廈-1-5萬租1400呎單位

室雅何需大, 禾會選擇買私樓

都話香港高官垃圾,公然犯法都扮睇唔到,冇收地主陰質錢揾鬼信。

環保呀,起晒樓咁d動物住邊先?

呢啲所謂嘅「外國人」,其實就係摩囉差

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2021-10-24 10:50 AM 發表
除了基層打工仔,也有中產階層酷愛住工廈。據悉,柴灣工業區有一個中外人士群組,他們都是來港工作的外國人,住不慣細單位,便租住千多二千呎的工廈。為了掩人耳目,他們會在門外掛上公司招牌,令人覺得是辦公室。已退休的鄭先生和太太,本身住八百呎單位兼有樓收租,數年前以近二萬元租住柴灣一個一千六百呎工廈單位,不時邀請朋友來聚會,鄭說,工廈外觀雖然殘舊,但整體來說住得十分舒服。。

律師梁永鏗表示,業主如將工廈 ...
2個人要住 1600呎都係政府吾啱,樓主on9吾係扮

引用:
原帖由 freemind1 於 2021-10-24 11:39 AM 發表
都話香港高官垃圾,公然犯法都扮睇唔到,冇收地主陰質錢揾鬼信。
貪曾開始已經係

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2021-10-24 10:50 AM 發表

律師梁永鏗表示,業主如將工廈 ...
工廈有一定的消防規定, 比舊樓劏房安全太多~

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2021-10-24 11:41 AM 發表
呢啲所謂嘅「外國人」,其實就係摩囉差
閣下可能已觸犯歧視條例!

引用:
原帖由 公你贏,字我輸 於 2021-10-24 12:19 PM 發表

貪曾開始已經係
呢條仆街收咗地產商著數嘛!

工廈住得人架咩 犯法架喎

其實工廈安全過住宅,用料實正,每平方的承載力高,樓底又高
係政府爲左逼大家繼續用天價買住宅,先話工廈唔住得人,唔安全啊乜乜乜咁,總之就係一堆幼稚園學生都知係大話的大話
根本政府既然day 1 開始拒絕起足夠的住宅俾人住,就預左d人要逼住人住工廈

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2021-10-24 12:27 PM 發表
寧願住工廈,都好過買狗籠建業d咩狗籠莊園啦

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2021-10-24 12:27 PM 發表
業主事, 租客無關~

室雅何需大,我會選擇天為被,地為蓆..

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]