• 瀏覽: 16,801
  • 回覆: 101
+2
工廈劏房都唔係新鮮事

咪亂咁用「中產」兩字來形容,要用中等收入人士

租個工廈晚晚做催眠療程都唔錯

提示: 違規內容已被屏蔽
忽然懷念二十多年前董伯伯「八萬五」時代。

攞D水喉水去驗吓先,包你唔敢住

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-10-24 12:27 PM 發表

呢條仆街收咗地產商著數嘛!
但雜雜喺大陸都開始玩限樓價唔俾啲樓升得太高,反而香港就繼續邀請貪曾去慶祝活動

應該讓住工廈合法化!既可活化工廈,又可解決住屋問題!

好易被老笠。。我訓過旺角商廈,夜晚有班扑街逐度門試開。。
好多野立立亂。。

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-10-24 06:08 PM 發表
其實好多工業大廈,同次級商業大廈,根本無公司租客,一早話俾人重建為住宅,但政府死唔俾。

好似黃竹坑,工商大廈好多都無人租,如果變住宅肯定勁多人買,仲會帶旺埋海洋公園一帶,但宜家政府只俾重建為商業大廈,結果新商業大廈勁少人租,死氣沉沉。
政府太短視唔撐工商業,仲殺埋佢生存空間玩房地産,其實衣家已經係,但政府再傾斜就又一個香港雷曼,到時港人又要學南韓外國賣仔賣女,爭人債兩世還唔晒,銀行破産之後個個大學生要著條底褲出街求途人眼光留言請佢。。

引用:
原帖由 48429876 於 2021-10-24 09:33 PM 發表

政府太短視唔撐工商業,仲殺埋佢生存空間玩房地産,其實衣家已經係,但政府再傾斜就又一個香港雷曼,到時港人又要學南韓外國賣仔賣女,爭人債兩世還唔晒,銀行破産之後個個大學生要著條底褲出街求途人眼光留言請佢。。
工商大廈已經太多,仲起無意思,而且黃竹坑真係唔適合搞工商業區,九龍區適合D。

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2021-10-24 12:27 PM 發表
工廈住得人架咩 犯法架喎
有BR,24小時工作,吹得人漲咩?

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-10-24 06:08 PM 發表
其實好多工業大廈,同次級商業大廈,根本無公司租客,一早話俾人重建為住宅,但政府死唔俾。

好似黃竹坑,工商大廈好多都無人租,如果變住宅肯定勁多人買,仲會帶旺埋海洋公園一帶,但宜家政府只俾重建為商業大廈,結果新商業大廈勁少人租,死氣沉沉。
商業大廈係要位置好先有人租,放響荃灣葵青,大把人租

引用:
原帖由 whatahello 於 2021-10-24 09:13 PM 發表
應該讓住工廈合法化!既可活化工廈,又可解決住屋問題!
咁住宅仲有人要?

引用:
原帖由 等只想等到黎明 於 2021-10-24 09:39 PM 發表

商業大廈係要位置好先有人租,放響荃灣葵青,大把人租
所以我咪話黃竹坑唔應該搞工商業區囉,宜家入面好多都吉晒,工業大廈就多數係租俾人住同做私人貨倉。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]