• 瀏覽: 16,792
  • 回覆: 101
+2
點解唔拉人

犯法喎

犯法嘢唔好咁高調啦

哩個租金租工廠單位!? 吹得太勁 

其實好多工業大廈,同次級商業大廈,根本無公司租客,一早話俾人重建為住宅,但政府死唔俾。

好似黃竹坑,工商大廈好多都無人租,如果變住宅肯定勁多人買,仲會帶旺埋海洋公園一帶,但宜家政府只俾重建為商業大廈,結果新商業大廈勁少人租,死氣沉沉。

引用:
原帖由 公你贏,字我輸 於 2021-10-24 12:19 PM 發表

貪曾開始已經係
下任特首第一德政
將工廈轉型住宅單位
即有幾萬個供劏房戶住

引用:
原帖由 win2win 於 2021-10-24 06:17 PM 發表

下任特首第一德政
將工廈轉型住宅單位
即有幾萬個供劏房戶住
此乃最聰明、最快捷、最有效的做法~

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-10-24 06:22 PM 發表

此乃最聰明、最快捷、最有效的做法~
吳x駛填海

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2021-10-24 12:27 PM 發表
工廈住得人架咩 犯法架喎
咁.....24小時麥記、天橋底、隱蔽路邊.......等等!
住得人架咩?
snoopy_fa.......你真係井底1隻小蛙!
香港已經無工業,工廠大廈改商貿,有工廈炒美股唔得呀!

住工廈雖然唔係合法,但係有消防裝置嘅工廈基本上仲安全過私樓都唔知幾多倍!單位內外都任何位置有花灑頭,一有火燭消防員仲未拉到喉上樓,分分鐘啲火已經淋熄晒,睇返近十年八年有幾多單工廈火燭燒死人?但住宅就有好多單,成日話住工廈危險嘅人一定好少睇新聞

基本晚晚開通宵做睡眠數據試驗,所以是合法的。

引用:
原帖由 win2win 於 2021-10-24 06:17 PM 發表

下任特首第一德政
將工廈轉型住宅單位
即有幾萬個供劏房戶住
唔可能,始終有人開工,要跟工廠條例。

引用:
原帖由 Rimokdi 於 2021-10-24 06:33 PM 發表

咁.....24小時麥記、天橋底、隱蔽路邊.......等等!
住得人架咩?
snoopy_fa.......你真係井底1隻小蛙!
香港已經無工業,工廠大廈改商貿,有工廈炒美股唔得呀!
你唔叫你老婆做雞, 做雞反正唔犯法

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2021-10-24 12:27 PM 發表
工廈住得人架咩 犯法架喎
咁多點執法

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 24-10-2021 10:50 發表
除了基層打工仔,也有中產階層酷愛住工廈。據悉,柴灣工業區有一個中外人士群組,他們都是來港工作的外國人,住不慣細單位,便租住千多二千呎的工廈。為了掩人耳目,他們會在門外掛上公司招牌,令人覺得是辦公室。已退休的鄭先生和太太,本身住八百呎單位兼有樓收租,數年前以近二萬元租住柴灣一個一千六百呎工廈單位,不時邀請朋友來聚會,鄭說,工廈外觀雖然殘舊,但整體來說住得十分舒服。。

律師梁永鏗表示,業主如將工廈 ...
濕鳩劣師淨識鳩嗡

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]