• 瀏覽: 6,224
  • 回覆: 88
+2
引用:
原帖由 ABBA9999 於 2021-10-24 02:40 PM 發表

北京話點解要益你?香港對中國有乜貢獻?
你咁講法暗示緊香港不是中國一部分。
香港人係中國人,中國政府當然有責任養香港人

東方全力反對任何防疫相關嘅措施

引用:
原帖由 ABBA9999 於 2021-10-23 11:53 PM 發表
近日港府規定11月1日起,進入政府大樓及辦公室必須使用「安心出行」電話應用程式,而醫院管理局亦跟隨。對於有市民指或因手機...

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211023/photo/bkn-20211023120958273-1023_00822_001_01b.jpg?20211023234458

原來香港人仲落後同窮過大陸人的,大陸粵康碼行左年幾都 ...
啱啱咪俾咗5000蚊你買智能電話囉,咩model咁巴閉5000蚊都唔夠?

當國內連乞丐,老人家都有手機用黎電子支持同健康碼,香港竟然有黑媒黑記話掃安心出行係歧視窮人,即係果班人都自認香港已經比國內落後,咁就唔好仲扮高人一等啦

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-10-24 02:35 PM 發表

每年大陸人進貢左幾多俾澳門?
國內同澳門科技上已經超越香港,香港屬於大灣區最落後地方

我見香港D所謂窮西成日換電話仲追款好貼下, 原來東方記者咁L窮

想知道香港有幾多老人無智能手機??

引用:
原帖由 alan280204 於 2021-10-24 04:01 PM 發表

國內同澳門科技上已經超越香港,香港屬於大灣區最落後地方
係,所以大陸應每年撥款千億來港扶貧。

引用:
原帖由 andysan4 於 2021-10-24 09:13 AM 發表

只要具有正常人思考判斷能力
出街活動能力

例如長者去圖書館睇書
唔係咩驚天知識份子
斷估有能力搞得郁部機基本操作

我屌識閱報/睇雜誌/睇專欄社論

鞏都唔識click手機幾個按鍵就唯有遭時代淘汰啦
長者去圖書館係訓教涼冷氣多, 有得訓, 就會去裝啦.

700萬人口,有幾多係無智能電話?
12歲以下,65歲以上唔計,因為可寫紙仔,不為一小撮人而唔抗疫

其實可以同政府申報自己從未使用過智能手機, 經查實後政府可以其他登記方式記錄其出入行蹤,但就一定不會是填紙仔, 最直接的是在政府大樓入口處裝個身份證閱讀器出入都可以用身份證啪卡, 另外就是如果查到虛報沒使用智能電話列為發假誓追究其刑事責任!

智能手機,一千幾百都有一部

引用:
原帖由 咸板 於 2021-10-24 05:36 PM 發表
700萬人口,有幾多係無智能電話?
12歲以下,65歲以上唔計,因為可寫紙仔,不為一小撮人而唔抗疫
見到 d 人揸住部智能手機寫紙仔

要查實佢有無用過智能手機非常容易, 身份證有登記佢聯絡號碼, 佢個號碼有無登記過智能電話常用app例如WhatsApp 一查就知, 政府只要留個途徑比這些聲稱無使用過智能手機嘅人去宣誓, 宣誓後拿住宣誓紙就可以用身份證啪卡記錄行蹤代替用安心出行, 而政府大樓出入口安裝一個身份證讀卡裝置也是非常容易的事

我係食肆見過有D老野、話唔識用安心出行要填紙仔、轉頭就拎部智能手機出黎影相打卡、所以係要玩野幾百萬樣籍口、又話冇錢又話唔識用、呢家巴能閉到吹涉歧視黎講、

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]