• 瀏覽: 3,851
  • 回覆: 53
引用:
原帖由 dfmtf 於 2021-10-24 12:56 AM 發表
打死第一個
幾時到醫生律師
如果醫委會律師會都不是為大衆福祉為重,政府理應收回發牌權力

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-10-24 02:44 PM 發表

你唔知內地會計師水平,內地計會師要考香港牌,國際牌,佢地覺得好簡單,因為內地會計同稅務要複雜得多。相反,香港會計師就覺得內地會計唔易讀,所以國際會計師樓先會將香港既job想辦法分上去內地office做。你估真係因為香港唔夠人手咩? 深圳會計師水平高,人工又低,你係老闆會點揀。

會計師公會擔心內地會計師到港競爭,係有原因既,我自己都係會計人,點會唔知?
我八十到九十年代已經帶內地來嘅會計實習生啦
已經講咗唔關水平事
係生意唔俾你做就唔俾
如果唔係邊鬼到咁多黃屍偽人廣告一個接一個
成日水平水平吹得就吹
就算點叻咪又係考同一個試同等水平
唔通會勁到做數瞞稅被拉都冇事咩
內地法律先冇得走棧靠打官司博懵
香港反而先多機會走法律罅
咪就係依樣香港所謂嘅法律優勝之處留住啲為富不仁嘅嗰啲商家囉

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2021-10-24 02:53 PM 發表

非常同意😎所以雷曼爆煲前都AAA+😁
事後先睇到你回覆
俾返你睇
起碼唔會誤會我先

https://www.discuss.com.hk/redir ... amp;utm_source=copy

引用:
原帖由 全宇宙 於 2021-10-24 03:02 PM 發表

我八十到九十年代已經帶內地來嘅會計實習生啦
已經講咗唔關水平事
係生意唔俾你做就唔俾
如果唔係邊鬼到咁多黃屍偽人廣告一個接一個
成日水平水平吹得就吹
就算點叻咪又係考同一個試同等水平
唔通會勁到做數瞞稅被拉都冇事咩
內地法律先冇得走棧靠打官司博懵
香港反而先多機會走法律罅
咪就係依樣香港所謂嘅法律優勝之處留住啲為富不仁嘅嗰啲商家囉
得嫁喇你,你就當自己叻過會計師公會啦。

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-10-24 03:07 PM 發表

得嫁喇你,你就當自己叻過會計師公會啦。
又係冇水平嘅回覆

引用:
原帖由 全宇宙 於 2021-10-24 03:12 PM 發表

又係冇水平嘅回覆
得嫁喇,香港會計師公會怕內地會計師來港競爭,唔係因為水平同人工等競爭力,而係公司為請大陸人而請大陸人,好未?

好黑暗呀,笑死。

引用:
原帖由 明日純情的馬 於 2021-10-23 10:29 PM 發表
立法會昨日(22 日)三讀通過《2021 年財務匯報局(修訂)條例草案》,將賦權財匯局負責本港會計專業發牌,取...

https://assets.thestandnews.com/media/resized/1200x630,cover:center/photos/CPA.png

好,一步一步搞鳩你班福佳。
快D去英國移民轉行做貨車司機啦,磚葉仁是。

新聞來源連結:
https://www.thestandnews.com/politics/財匯局取代會計師公會發牌-公會理事憂業界將噤聲-更多內地會計師到港增競爭
d人真無知,大6做會計師仲好揾過hk

引用:
原帖由 二等公園 於 2021-10-24 05:33 發表
很快會引入內地會計師、免考牌

財務數字好睇咗, 搭個雞棚更加容易
大陸既會計師牌比香港難考得多

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-10-24 03:14 PM 發表

得嫁喇,香港會計師公會怕內地會計師來港競爭,唔係因為水平同人工等競爭力,而係公司為請大陸人而請大陸人,好未?

好黑暗呀,笑死。
九唔搭八
噏廢話就唔好回覆啦

引用:
原帖由 全宇宙 於 2021-10-24 03:42 PM 發表

九唔搭八
噏廢話就唔好回覆啦
你quote我帖然後叫我唔好回,笑死。

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-10-24 03:45 PM 發表

你quote我帖然後叫我唔好回,笑死。
繼續以笑遮醜

引用:
原帖由 全宇宙 於 2021-10-24 03:49 PM 發表

繼續以笑遮醜
你講自己?

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-10-24 03:49 PM 發表

你講自己?
你睇吓你幾撚幼稚呀
一味靠吹
反駁唔到就九唔搭八

會計師可能以為自己嘅聲音有人聽,自以為是遮。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]