• 瀏覽: 3,837
  • 回覆: 53
玩政治既後果,專業都唔要了。而且香港好多會計師返大陸搵食,無理由唔俾內地會計師黎香港搵食的。

黑金同組織都有所謂乜乜公會包庇
特別係錢銀有專業人士設法隱瞞

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-10-24 11:53 AM 發表
玩政治既後果,專業都唔要了。而且香港好多會計師返大陸搵食,無理由唔俾內地會計師黎香港搵食的。
年年點倉都成千上萬返上去開工

引用:
原帖由 全宇宙 於 2021-10-24 01:12 PM 發表

年年點倉都成千上萬返上去開工
不過公平d,好多香港公司客既job,都係深圳office食埋。我以前公司有搵big4幫手,後來個team leader同我講原來好多野係scan晒俾深圳office埋數,做分析同出report,佢只係final check。

幾時到律師

鬼叫你地之前港獨咩,點都要罰同清算

咁去外國做會計師啦,去到又唔洗做,又無人爭,仲可以亂講野既咩?

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-10-24 01:15 PM 發表

不過公平d,好多香港公司客既job,都係深圳office食埋。我以前公司有搵big4幫手,後來個team leader同我講原來好多野係scan晒俾深圳office埋數,做分析同出report,佢只係final check。
香港採用國際標準會計準則
內地有排都食唔到香港會計依行

引用:
原帖由 全宇宙 於 2021-10-24 01:47 PM 發表

香港採用國際標準會計準則
內地有排都食唔到香港會計依行
你了解完內地會計畢業生既水平就唔會咁講。

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-10-24 01:48 PM 發表

你了解完內地會計畢業生既水平就唔會咁講。
on9
我了解幾多你知鬼咩
根本同會計水平無關
所謂嘅big4咪又係靠合伙人去爭生意
以前有bid6之餘重有一堆本土會計師事務所
依家本土會計師事務所已經買少見少咪就係你所講嘅食埋囉
香港會計界已經係國際級山頭嚟㗎
而且已經進入內地好多年
話搶就搶咩

引用:
原帖由 全宇宙 於 2021-10-24 02:06 PM 發表

on9
我了解幾多你知鬼咩
根本同會計水平無關
所謂嘅big4咪又係靠合伙人去爭生意
以前有bid6之餘重有一堆本土會計師事務所
依家本土會計師事務所已經買少見少咪就係你所講嘅食埋囉
香港會計界已經係國際級山頭嚟㗎
而且已經進入內地好多年
話搶就搶咩
你完全唔知內地會計既水平。

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-10-24 02:15 PM 發表

你完全唔知內地會計既水平。
無水平嘅回覆

引用:
原帖由 明日純情的馬 於 23-10-2021 10:29 PM 發表
立法會昨日(22 日)三讀通過《2021 年財務匯報局(修訂)條例草案》,將賦權財匯局負責本港會計專業發牌,取...

https://assets.thestandnews.com/media/resized/1200x630,cover:center/photos/CPA.png

好,一步一步搞鳩你班福佳。
快D去英國移民轉行做貨車司機啦,磚葉仁是。

新聞來源連結:
https://www.thestandnews.com/politics/財匯局取代會計師公會發牌-公會理事憂業界將噤聲-更多內地會計師到港增競爭
會計師、教師、律師、物理治療師、言語治療師、醫生、社工、火魔法師、旁聽師、送車師、探監師、寫信師、塞馬路師、阻地鐵師、舉傘師 ........... 全部應由政府發牌

引用:
原帖由 全宇宙 於 2021-10-24 02:23 PM 發表

無水平嘅回覆
你唔知內地會計師水平,內地計會師要考香港牌,國際牌,佢地覺得好簡單,因為內地會計同稅務要複雜得多。相反,香港會計師就覺得內地會計唔易讀,所以國際會計師樓先會將香港既job想辦法分上去內地office做。你估真係因為香港唔夠人手咩? 深圳會計師水平高,人工又低,你係老闆會點揀。

會計師公會擔心內地會計師到港競爭,係有原因既,我自己都係會計人,點會唔知?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]