• 瀏覽: 23,504
  • 回覆: 223
+4
近日港府規定11月1日起,進入政府大樓及辦公室必須使用「安心出行」電話應用程式,而醫院管理局亦跟隨。對於有市民指或因手機

近日港府規定11月1日起,進入政府大樓及辦公室必須使用「安心出行」電話應用程式,而醫院管理局亦跟隨。對於有市民指或因手機較舊等原因,無法使用「安心出行」,擔心無法到醫院覆診,認為政府歧視窮人。食物及衞生局局長陳肇始今日(23日)表示會研究執行細節,強調措施有助加強防疫工作。而平等機會委員會主席朱敏健則認為,該措施屬差別待遇,但非歧視法例受管制的範圍。
因應政府規定下月起要使用「安心出行」出入政府場所、醫院。有市民表示手機仍是2G或3G,需要持續到醫院進行覆診,惟仍未年滿65歲,屬於豁免範圍之外,擔心無法進入醫院,質疑相關做法屬於「數碼歧視」;亦有無家者稱沒有智能電話,憂慮想使用避暑避寒中心或到體育館洗澡亦有困難。

仆你個臭街杏加橙, 政府今次一定要吃了秤錘鐵了心去推行安心出行的使用, 創造通關條件, 否則香港的經濟必定係含得撚, 仆到直一直.
DLLM 一粒老鼠屎就搞臭一窩粥, 刁民阿之阿咗鳩吹呢樣個樣的理由, 又話2G3G手機用唔到安心出行, 總之呢班仆街就係要玩對抗, 我昨日聽香港電台自由瘋, 有個女人打電話講佢最撚憎智能手機, 一聽到智能手機的聲音就發癲, 呢個濕鳩女人真係有精神病.
至於無家者沒有智能電話, 社署可以幫呢班人做實名登記, 發一張卡畀呢班人作為出入政府場所的證件, 睇下有幾多人去登記, 呢班友仔都係食老綜, 把社署的租金津貼用來買毒品, 呢班友仔如果去登記, 即係犯咗虛報住址罪, 要坐監.  

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211023/bkn-20211023120958273-1023_00822_001.html

冇手機就用身份證填紙仔。。。

引用:
原帖由 ooxx13 於 2021-10-23 06:34 PM 發表
冇手機就用身份證填紙仔。。。
如果又搞酌情權, 咁個個都話自己冇手機.

點解政府一直唔考慮
使用香港身份證作認證呢 ?
而家既身份證都內置 IC 晶片
點解唔好好運用 ?

就算無智能電話
都唔會無香港身份證掛 ?
研究個儀器
類似八達通咁
進入政府場地時拍卡
相信可以解決問題 !

乜都歧視, 咁買野無錢買唔賣比佢又係咪歧視??

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-10-23 06:39 PM 發表

吾追蹤嘅安心出行根本冇用,用身份證登記仲好過過~

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-10-23 06:39 PM 發表

就好似大陸啲醫院咁樣,吾識搞健康碼就身份證登記~

高風險嗰陣可以身份證+核酸陰性證明

話歧視既低B,唔係低智就係唔睇條例,參考政府場地,規定如果無智能手機,就可以填紙,不過就要處所職員核對資料正確,又無禁止你進入處所,何來歧視?要怪就怪一班亂填紙仔既白痴搞亂檔啦。

引用:

仲有大陸嘅健康碼係可以綁定家屬, 就好似老人同細路呢啲有可能冇手機嘅人群,家屬可以綁响自己嘅健康碼入面。

引用:
原帖由 hermanqk 於 23/10/2021 18:40 發表
點解政府一直唔考慮
點解好好運用 ?

就算無智能電話
研究個儀器
類似八達通咁
進入政府場地時拍卡
相信可以解決問題 !
認同及贊成, 相信還可以解決健康碼的問題。

要怪就怪有一D人亂填資料

刁民慣用既藉口之一,咩都話歧視。

咁樣講,對於唔識字既人係咪樣樣都唔得又係歧視

引用:
原帖由 hermanqk 於 2021-10-23 06:40 PM 發表
點解政府一直唔考慮
點解好好運用 ?

就算無智能電話
研究個儀器
類似八達通咁
進入政府場地時拍卡
相信可以解決問題 !
官都冇諗住通關
佢地又唔相信可用國安法治他們

引用:
原帖由 sam0010 於 2021-10-23 06:42 PM 發表
乜都歧視, 咁買野無錢買唔賣比佢又係咪歧視??
差別待遇

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]