• 瀏覽: 47,750
  • 回覆: 29
+38
八國聯軍打到大清趴低,簽辛丑條約,全國勒緊褲頭帶去賠錢。
抗美援朝一戰,中國志願軍力敵 16國聯軍,6國作為後勤支援 (共 22國),其中帶隊尾國係世界超級強國。中國志願軍將 16國聯軍打到一仆一碌,聯軍由平壤仆返去三八線。
尾國參謀長聯席會議主席 General Omar Bradley 喺國會作證話 : 跟中國開戰,就係 The wrong war, at the wrong place, at the wrong time, and with the wrong enemy。
從此,中國講一句莫謂言之不預,尾國唔敢唔信。

睇 youtube 上一堆漢奸舔狗創作歷史,不如睇下尾國隨軍記者寫親身在朝鮮戰場親眼所見。

引用:
原帖由 bbu2 於 2021-10-23 06:48 PM 發表

你說:「中國志願軍將 16國聯軍打到一仆一碌,聯軍由平壤仆返去三八線。」

美國之音(有美國官方背景),對長津湖戰爭有話說(如下連結),當時中國人民志願軍不宣而戰,在朝鮮發動了對以美國為首的聯合國軍隊的進攻(包括長津湖戰役),之後聯合國軍隊作出退回三八線的決定,不是完全基於戰場上軍事必需的決策,而是美國總統杜魯門在上述戰爭前已經下的決定。

從其他網上資料所得知,當時杜魯門對是否越 ...
志願軍顧名思義係自願幫朝鮮人民軍抵抗聯軍,而非中尾兩國開戰,何來宣戰? 尾軍已經攻陷平壤,仲要朝鮮政權點樣宣戰?
杜魯門唔批准, 老麥有咩權揮兵越過三八線直掃到平壤? 辛辛苦供陷平壤,眼見聯軍可以佔領成個朝鮮半島,杜魯門屎窟痕突然要退回三八線? 事實係畀志願軍打到雞飛狗走,逃命奔回三八線。

引用:
原帖由 bbu2 於 2021-10-23 07:21 PM 發表

我引述樓上另一位網友的帖文內容回應你:「美國參謀長聯席會議主席 General Omar Bradley 喺國會作證話 : 跟中國開戰,就係 The wrong war, at the wrong place, at the wrong time, and with the wrong enemy。」

而我在上面第一個帖文亦有提到:「朝鮮戰爭是由北韓發起的,美國沒有對中國有不軌的意圖。其實當 ...
南韓北朝鮮互打係內戰,跟外國無關,邊個發起戰爭都冇得追究,正如尾國南北戰爭,只有打輸或打贏,冇話邊個啱唔啱。
唔理蘇聯有乜花招,當時根本冇人會認為中國有能力有膽量惹尾國,老麥認為畀個天做膽,中國都唔敢跟尾軍打,包括蘇聯都係咁諗。

引用:
原帖由 bbu2 於 2021-10-23 07:37 PM 發表

南北韓應該早已統一,但當年蘇聯從中作梗,請睇以下的視頻:關於朝鮮戰爭十個事實的第一個事實。

https://youtu.be/gKCWHUsw7eM
你老兄真搞笑,睇 youtube 上邊幾條反共短片創作歷史就以為自己了解朝鮮半島嘅事。三八線點嚟你知唔知? 仲話統一喎,問下尾國蘇聯先啦。

引用:
原帖由 bbu2 於 2021-10-23 08:00 PM 發表

1950年冬天是朝鮮半島50多年最寒冷的嚴冬,夜間氣溫低至零下40℃,白天最高溫未超過零下20℃,據說東北準備大批入朝共軍的棉衣棉褲,但中國從福建調動駐紮當地、準備攻台灣的第九兵團奔赴朝鮮。接命令後,軍人坐火車三天三夜趕到東北,軍情緊急下,上面決定不停車直接開過鴨綠江,士兵們僅穿單衣,導致凍死凍傷無數。

在韓戰第二場戰役-- 長津湖戰役,美軍陸戰第一師約3萬人被解放軍第九兵團15萬人包圍,最 ...
睇反共文宣,不如睇下尾國人自己點講。

引用:
原帖由 bbu2 於 2021-10-23 08:13 PM 發表
若果話中國人民志願軍到朝鮮作戰是保家衛國,當時身為聯合國安理會常任委員國的蘇聯,她也是共產國際的老大哥,她應該也會做出保衛共產兄弟國家的行為。但為何在朝鮮戰爭爆發初期(即北朝鮮攻打南韓),當聯合國安理會舉行重要特別會議討論出兵時,蘇聯藉著什麼自己事情而缺席會議,棄權而沒有對出兵投反對票?

上述如此反常的做法,在毛澤東眼裡,他應該怎樣理解呢?為何在中國共產黨的歷史紀錄中,好像沒有怎樣提過及分析 ...
你對依段歷史一無所知,又唔肯睇多啲書,只睇下 youtube 幾條短片,最多睇下蛙島啲反共文宣就以為自己好了解成個朝鮮戰爭。
當時蘇聯要求聯合國安理會將席位由中華人民共和國替代中華民國,因為民國政府已經敗退台灣一個小島,冇資格代表全中國,但西方國家反對,蘇聯退席抗議,尾國趁蘇聯缺席就速速提出議案,由聯合國名義出兵參與朝鮮半島內戰,於是喺蘇聯缺席期間通過議案。

共產國際早在 1943年5月向全世界宣佈解散,你仲提咩共產國際,所以話你對嗰段歷史一無所知亂噏一通,最可笑係你自己唔知自己盲毛黑,卻以為自己識好多嘢。

毛澤東既係一個共產主義者,又係一個民族主義者,從來唔認為中國應該喺蘇聯面前認做細佬,早喺延安時期就將親蘇派黨員清洗,老毛要中國做有一個獨立主權嘅國家,唔做蘇聯嘅附庸。

抗尾援朝係新中國立國之戰,令新中國喺全世界面前企穩陣腳,從此冇任何一個國家敢無視共產中國,意義深遠,以你老兄咁膚淺嘅認知,係冇能力/智慧去理解嘅。

引用:
原帖由 bbu2 於 2021-10-23 11:25 PM 發表

在國際政治舞台上,不論在政治上或在軍事上,都是講實力的。美國有實力以武力干預北韓對南韓的軍事攻擊。
你之前話朝鮮向南韓發動攻擊在先,想將戰爭責任推落朝鮮度,既然有實力就做乜都得,咁仲講嚟托咩,朝鮮就係有實力火速佔領漢城,李承晚一路向南邊逃命,連尾軍都頂唔住朝鮮人民軍。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-10-24 01:32 AM 發表
插嘴!

抗美援朝無論打輸打贏中國都要打!!
講到道義,解放戰爭蘇聯和朝鮮都幫過中國;

講到利益,中國經濟發展基本上只可以依靠蘇聯,你唔幫蘇聯,對抗美國,講乜嘢結盟?
你再查返後期蘇聯在中國經濟發展和外交提供咗幾多幫忙你明白囉!!

同埋當時,中國只係負責出人,武器和天空上的飛機,全部都係蘇聯,
有人講中國援助朝鮮遲咗,其中一個主要原因,就係中國同蘇聯傾空軍支援問題。

...
解放戰爭中蘇聯冇幫過中共, 尾國亦冇幫過刮民黨,因為係中國內戰,尾蘇雙方都唔插手。日本關東軍向蘇聯投降,蔣光頭派蔣經國去跟蘇聯軍將領談判,最後蘇聯將繳獲日軍嘅軍火移交畀國民政府,唔肯交畀中共。
朝鮮更加冇能力幫中共, 解放軍中嘅朝鮮族解放軍原本就係世世代代居住在中國境內嘅朝鮮族。

抗尾援朝初期,史太林原先答應供應武器及空軍支援,最後一剎那縮沙,周恩來喺莫斯科會見史太林得知依個決定時,周對史太林話就算冇蘇聯嘅支援,中國都要出兵。

因為長津湖一戰志願軍將尾軍打到仆到走,志願軍戰鬥力大出蘇聯意料,史太林改變決定即刻供應汽車丶軍車丶火炮畀志願軍 ( 係賣唔係送,可以賒數先),蘇聯提供空軍保護志願軍補給線,但只限於中國東北邊境三公里寬度內,稱為米格走廊,蘇聯戰機遮去標識,蘇聯機師改著志願軍服飾,蘇聯唔想尾國指責蘇聯直接參與。同時蘇聯派教官培訓解放軍空軍揸米格戰機,盡量將空戰任務交回畀解放軍。

中蘇反面係因為史太林死後上台嘅赫魯曉夫,導火線係赫魯曉夫要喺中國港口設立長波電台,將中國作為尾蘇冷戰中遠東嘅馬前卒,毛澤東一口拒絕,跟赫魯曉夫反枱。

引用:
原帖由 bbu2 於 2021-10-24 10:46 AM 發表

金日成最終引火自焚,若果不是中國以不惜犧牲千千萬萬的勇敢及優秀的士兵的代價補住金家王朝,韓國南北分治的局面早已不復在了。
唉,地緣政治你識條毛咩,你講多錯多只證明你膚淺,你繼續發洩啦。

引用:
原帖由 DocHolliday 於 2021-10-24 06:04 AM 發表

當時中國俾外國嘅印象就係東亞病夫,美國軍方深信中國唔會有膽出兵,就算中國鬼迷心竅插手美軍都有信心痛打呢班一窮二白,不自量力嘅Chinamen.
結果一場韓戰洗清中國百年積弱,打出國威。 先會有以後中美建交,聯中抗蘇。
深信中國冇能力又冇膽出兵嘅係麥克阿瑟,佢話如果中國夠膽出兵,戰場上將會出現人類史上最大嘅大屠殺,中國兵嚟幾多就死幾多。雖然前線陸續有情報話聽到有朝鮮軍人講中國話,老麥不以為然,認為只係少量中國軍人作為顧問之類。老麥畀尾國上下封為戰神,目空一切,佢連杜魯門都睇唔起,點會將裝備原始嘅中國軍隊放在眼內。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-10-24 01:34 PM 發表

曾經聽人講過,解放戰爭嘅時候,中國軍隊入面,有兩個師,其實係朝鮮人。
後嚟嗰兩個師,還返金日成。

有時間,查資料俾你睇吓。
要睇資料,可以睇以下中國社會科學院嘅學術文章,詳細講解放軍中朝鮮族官兵嘅來源。
絕唔係網絡傳言咁簡簡單單話係朝鮮幫中共打解放戰爭。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-10-24 01:21 PM 發表

師兄,唔想你睇同你討論呢個問題,因為尊重樓主,費事離題!!

不過解放戰爭,一定得到蘇聯嘅支持,早期經濟發展,到處都係蘇聯身影。
如果你要堅持落去,可以比一大堆資料你。
我都好尊重樓主,尊重佢自嗨丶反共丶亂噏嘅權利,總之佢有佢講,我有我講。

解放戰爭係 1946-1949年,蘇聯打場二戰死二千幾萬軍民,元氣大傷,戰後亦忙於收編東歐作自己勢力範圍,我睇過唔少書關於長征丶解放戰爭,我就唔知蘇聯點幫過中共打解放戰爭。

解放中國後,中共跟蘇聯簽署《中蘇友好同盟互助條約》,內容幾經談判,最後眼見中國打場抗尾援朝戰鬥力咁強,於是史太林好爽快咁加大援助中國建立工業體系,後來赫魯曉夫上台,再加一堆項目,總數去到 156項,成為中國第一個五年計劃重頭戲 (1953年 -1957年)。

無可否認,新中國建國初期只係一個 100%農業國,有蘇聯依 156個項目,為中國打下堅實工業基礎,而蘇聯當時的確係真心誠意咁幫助中國建立工業體系。
但你講嘅 「 中國經濟發展基本上只可以依靠蘇聯」 / 「蘇聯在中國經濟發展和外交提供咗幾多幫忙」係唔存在或誇大其詞,或者你係睇咗嗰啲高級黑中共嘅文章先有咁嘅認知。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-10-24 02:04 PM 發表

所以,共產黨可以得到政權。蘇聯,朝鮮都出過力。

朝鮮統一戰爭,中國必須要幫忙。
師兄唔好搞笑喇,中共建立及其後同刮民黨打生打死時,朝鮮半島仲係日本殖民地,部份朝鮮人唔願做亡國奴就移居到中國境內,金日成都做過東北抗日聯軍隊長,日本戰敗後,金日成拉隊返朝鮮建立政權,跟解放戰爭冇任何關係。

中共得政權係中央班人 (以老毛為首)自己打返嚟,老毛仲千方百計擺脫蘇聯影響力,清洗黨內親蘇派,你去查下咩係王明路線先啦。我唔知你睇咩書/文章後下咁搞笑嘅結論,可能係睇咗台灣出嘅書吧。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-10-24 03:38 PM 發表

你講嘅嘢好似冇咩關係喎。

只係想同你講,朝鮮係解放戰爭時間出過力,你唔同意?
解放軍中嘅朝鮮族官兵國籍係中國,唔知你講解放戰爭時期出過力嘅朝鮮係指朝鮮族定係朝鮮國,如果話係朝鮮國,我就唔知佢哋出過咩力。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]