• 瀏覽: 47,753
  • 回覆: 427
+38
引用:
原帖由 孺子牛 於 2021-10-23 11:50 PM 發表

豬的見解!!!
豬隊友的宿命。

引用:
原帖由 bbu2 於 2021-10-23 11:10 PM 發表

老兵淚述長津湖戰役

【本報訊】據澎湃新聞三日消息:電影《長津湖》一上映,便受到一眾好評,穩居國慶檔影片票房榜首。

該電影以抗美援朝戰爭第二次戰役中的長津湖戰役為背景,全景式重塑了七十一年前的史詩戰役。除了激烈的戰爭場面,影片中對長津湖環境的刻畫也令人印象深刻。然而,真實的長津湖戰役究竟有多慘烈?

英雄兒女抗美援朝

七十一年前,無數中華兒 ...
這只說明禦寒衣物不足以完全應付零下三四十度,但絕不是「單衣」。

插嘴!

抗美援朝無論打輸打贏中國都要打!!
講到道義,解放戰爭蘇聯和朝鮮都幫過中國;

講到利益,中國經濟發展基本上只可以依靠蘇聯,你唔幫蘇聯,對抗美國,講乜嘢結盟?
你再查返後期蘇聯在中國經濟發展和外交提供咗幾多幫忙你明白囉!!

同埋當時,中國只係負責出人,武器和天空上的飛機,全部都係蘇聯,
有人講中國援助朝鮮遲咗,其中一個主要原因,就係中國同蘇聯傾空軍支援問題。

中蘇反面基本上都係因為史太林問題,中蘇反面又好難講好定唔好, 如果唔係中蘇反咗面, 跟住蘇聯氹氹轉 ,中國隨時變成北韓。

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2021-10-23 09:56 PM 發表
你理得蘚聯做咩!也都冇資格理!  韓戰之後洗清百年之恥  中國人  再吾係清未架東亞病夫 中國陸軍成全球最強陸軍之一  可以平視世界人民! 吾似得你呢d撚樣  永世抬吾起頭架無脊椎人物!
當時中國俾外國嘅印象就係東亞病夫,美國軍方深信中國唔會有膽出兵,就算中國鬼迷心竅插手美軍都有信心痛打呢班一窮二白,不自量力嘅Chinamen.
結果一場韓戰洗清中國百年積弱,打出國威。 先會有以後中美建交,聯中抗蘇。

引用:
原帖由 DocHolliday 於 2021-10-24 06:04 AM 發表

當時中國俾外國嘅印象就係東亞病夫,美國軍方深信中國唔會有膽出兵,就算中國鬼迷心竅插手美軍都有信心痛打呢班一窮二白,不自量力嘅Chinamen.
結果一場韓戰洗清中國百年積弱,打出國威。 先會有以後中美建交,聯中抗蘇。
世界政治從來都是多方面考慮的,沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人。

試舉一個非常簡單的例子,若果中國的國際地位只是單憑當年在韓戰中犧牲的千千萬萬士兵換來,那麼當年受中國保護的北韓應該將中國放在至高無上的地位上。但現時實況如何呢?與中國有密切關係的北韓人物有什麼好下場呢?例如金正男,他是怎樣死於非命呢?

引用:
原帖由 bbu2 於 2021-10-23 11:25 PM 發表

在國際政治舞台上,不論在政治上或在軍事上,都是講實力的。美國有實力以武力干預北韓對南韓的軍事攻擊。
解釋唔到就甩個“實力”說

哈哈,還以為你有咩偉論

引用:
原帖由 bbu2 於 2021-10-23 11:48 PM 發表

講到豬隊友,若當年不是彭德懷贊成毛澤東出兵朝鮮的決定,毛澤東的兒子毛岸英就可以保住性命。

最後彭德懷在毛澤東發起的文化大革命中,也不能保到自己的性命。
彭的遭遇和毛岸英死有咩關係??

地攤文學?

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-10-24 08:12 AM 發表

彭的遭遇和毛岸英死有咩關係??

地攤文學?
鄧小平和彭德懷都是新中國的建國重要功臣,為什麼鄧小平在文革被批鬥期間受到保護,但彭德懷在文革被批鬥期間沒有受到保護,他受盡折磨,慘死在獄中。莫非這通通也是地攤文學?

引用:
原帖由 bbu2 於 2021-10-23 11:25 PM 發表

在國際政治舞台上,不論在政治上或在軍事上,都是講實力的。美國有實力以武力干預北韓對南韓的軍事攻擊。
你之前話朝鮮向南韓發動攻擊在先,想將戰爭責任推落朝鮮度,既然有實力就做乜都得,咁仲講嚟托咩,朝鮮就係有實力火速佔領漢城,李承晚一路向南邊逃命,連尾軍都頂唔住朝鮮人民軍。

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-10-24 10:21 AM 發表

你之前話朝鮮向南韓發動攻擊在先,想將戰爭責任推落朝鮮度,既然有實力就做乜都得,咁仲講嚟托咩,朝鮮就係有實力火速佔領漢城,李承晚一路向南邊逃命,連尾軍都頂唔住朝鮮人民軍。
金日成最終引火自焚,若果不是中國以不惜犧牲千千萬萬的勇敢及優秀的士兵的代價補住金家王朝,韓國南北分治的局面早已不復在了。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-10-24 01:32 AM 發表
插嘴!

抗美援朝無論打輸打贏中國都要打!!
講到道義,解放戰爭蘇聯和朝鮮都幫過中國;

講到利益,中國經濟發展基本上只可以依靠蘇聯,你唔幫蘇聯,對抗美國,講乜嘢結盟?
你再查返後期蘇聯在中國經濟發展和外交提供咗幾多幫忙你明白囉!!

同埋當時,中國只係負責出人,武器和天空上的飛機,全部都係蘇聯,
有人講中國援助朝鮮遲咗,其中一個主要原因,就係中國同蘇聯傾空軍支援問題。

...
解放戰爭中蘇聯冇幫過中共, 尾國亦冇幫過刮民黨,因為係中國內戰,尾蘇雙方都唔插手。日本關東軍向蘇聯投降,蔣光頭派蔣經國去跟蘇聯軍將領談判,最後蘇聯將繳獲日軍嘅軍火移交畀國民政府,唔肯交畀中共。
朝鮮更加冇能力幫中共, 解放軍中嘅朝鮮族解放軍原本就係世世代代居住在中國境內嘅朝鮮族。

抗尾援朝初期,史太林原先答應供應武器及空軍支援,最後一剎那縮沙,周恩來喺莫斯科會見史太林得知依個決定時,周對史太林話就算冇蘇聯嘅支援,中國都要出兵。

因為長津湖一戰志願軍將尾軍打到仆到走,志願軍戰鬥力大出蘇聯意料,史太林改變決定即刻供應汽車丶軍車丶火炮畀志願軍 ( 係賣唔係送,可以賒數先),蘇聯提供空軍保護志願軍補給線,但只限於中國東北邊境三公里寬度內,稱為米格走廊,蘇聯戰機遮去標識,蘇聯機師改著志願軍服飾,蘇聯唔想尾國指責蘇聯直接參與。同時蘇聯派教官培訓解放軍空軍揸米格戰機,盡量將空戰任務交回畀解放軍。

中蘇反面係因為史太林死後上台嘅赫魯曉夫,導火線係赫魯曉夫要喺中國港口設立長波電台,將中國作為尾蘇冷戰中遠東嘅馬前卒,毛澤東一口拒絕,跟赫魯曉夫反枱。

引用:
原帖由 bbu2 於 2021-10-24 10:46 AM 發表

金日成最終引火自焚,若果不是中國以不惜犧牲千千萬萬的勇敢及優秀的士兵的代價補住金家王朝,韓國南北分治的局面早已不復在了。
唉,地緣政治你識條毛咩,你講多錯多只證明你膚淺,你繼續發洩啦。

引用:
原帖由 DocHolliday 於 2021-10-24 06:04 AM 發表

深信中國冇能力又冇膽出兵嘅係麥克阿瑟,佢話如果中國夠膽出兵,戰場上將會出現人類史上最大嘅大屠殺,中國兵嚟幾多就死幾多。雖然前線陸續有情報話聽到有朝鮮軍人講中國話,老麥不以為然,認為只係少量中國軍人作為顧問之類。老麥畀尾國上下封為戰神,目空一切,佢連杜魯門都睇唔起,點會將裝備原始嘅中國軍隊放在眼內。

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-10-24 11:02 AM 發表

唉,地緣政治你識條毛咩,你講多錯多只證明你膚淺,你繼續發洩啦。
你提到“條毛”,我就想起毛澤東,有人評論:「毛澤東知錯,但不會認錯。」

韓戰過後,毛澤東知道,若果沒有彭德懷的支持和參與,中國就不會入朝鮮作戰,最終犧牲了他的兒子毛岸英。最後在毛澤東心目中,彭德懷是要必死的。

另外,毛澤東從後來蘇聯及北朝鮮的變臉,他也深深知道,林彪當時反對出兵朝鮮是有道理的,所以林彪一直可以在毛澤東身邊,直至70年代林彪乘飛機出走。

引用:
原帖由 bbu2 於 2021-10-24 11:23 AM 發表

你提到“條毛”,我就想起毛澤東,有人評論:「毛澤東知錯,但不會認錯。」

韓戰過後,毛澤東知道,若果沒有彭德懷的支持和參與,中國就不會入朝鮮作戰,最終犧牲了他的兒子毛岸英。最後在毛澤東心目中,彭德懷是要必死的。

另外,毛澤東從後來蘇聯及北朝鮮的變臉,他也深深知道,林彪當時反對出兵朝鮮是有道理的,所以林彪一直可以在毛澤東身邊,直至70年代林彪乘飛機出走。
講到毛澤東,我就想起一首歌:鱷魚淚

成功的歡呼到處為他追隨
人生的好景到處與他暢聚
誰知顛峰的他
誰知頂尖的他
悠悠流下兩行淚
是否他心中永遠抹不去恐懼
是否他心中永遠太多掛慮
是否他心中所思
迷惘得不知所止
茫然流下滿眼淚
是否萬千感慨