• 瀏覽: 47,758
  • 回覆: 427
+38
當年中國邊境可曾被炸??

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-10-24 02:28 PM 發表

師兄唔好搞笑喇,中共建立及其後同刮民黨打生打死時,朝鮮半島仲係日本殖民地,部份朝鮮人唔願做亡國奴就移居到中國境內,金日成都做過東北抗日聯軍隊長,日本戰敗後,金日成拉隊返朝鮮建立政權,跟解放戰爭冇任何關係。

中共得政權係中央班人 (以老毛為首)自己打返嚟,老毛仲千方百計擺脫蘇聯影響力,清洗黨內親蘇派,你去查下咩係王明路線先啦。我唔知你睇咩書/文章後下咁搞笑嘅結論,可能係睇咗台灣出嘅書吧。
你講嘅嘢好似冇咩關係喎。

只係想同你講,朝鮮係解放戰爭時間出過力,你唔同意?

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-10-24 02:18 PM 發表

我都好尊重樓主,尊重佢自嗨丶反共丶亂噏嘅權利,總之佢有佢講,我有我講。

解放戰爭係 1946-1949年,蘇聯打場二戰死二千幾萬軍民,元氣大傷,戰後亦忙於收編東歐作自己勢力範圍,我睇過唔少書關於長征丶解放戰爭,我就唔知蘇聯點幫過中共打解放戰爭。

解放中國後,中共跟蘇聯簽署《中蘇友好同盟互助條約》,內容幾經談判,最後眼見中國打場抗尾援朝戰鬥力咁強,於是史太林好爽快咁加大援助中國建立工 ...
解放戰爭時候,軍用消耗品,喺邊度生產㗎,你冇蘇聯嘅保護,後方生產,可以順利?

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-10-24 02:18 PM 發表

我都好尊重樓主,尊重佢自嗨丶反共丶亂噏嘅權利,總之佢有佢講,我有我講。

解放戰爭係 1946-1949年,蘇聯打場二戰死二千幾萬軍民,元氣大傷,戰後亦忙於收編東歐作自己勢力範圍,我睇過唔少書關於長征丶解放戰爭,我就唔知蘇聯點幫過中共打解放戰爭。

解放中國後,中共跟蘇聯簽署《中蘇友好同盟互助條約》,內容幾經談判,最後眼見中國打場抗尾援朝戰鬥力咁強,於是史太林好爽快咁加大援助中國建立工 ...
咁你不如話,如果蘇聯唔幫中國建設,中國邊度搵人才?

你查返歷史,中共因為同蘇聯傾,旅順港口問題,鐵路問題,中間都產生左矛盾,如果唔係中共願意出兵,估以後嘅支援有冇呢?

好多歷史文件都顯示,其實毛澤東,同赫魯曉夫,早期合作非常密切。

引用:
原帖由 bbu2 於 2021-10-23 08:00 PM 發表

1950年冬天是朝鮮半島50多年最寒冷的嚴冬,夜間氣溫低至零下40℃,白天最高溫未超過零下20℃,據說東北準備大批入朝共軍的棉衣棉褲,但中國從福建調動駐紮當地、準備攻台灣的第九兵團奔赴朝鮮。接命令後,軍人坐火車三天三夜趕到東北,軍情緊急下,上面決定不停車直接開過鴨綠江,士兵們僅穿單衣,導致凍死凍傷無數。

在韓戰第二場戰役-- 長津湖戰役,美軍陸戰第一師約3萬人被解放軍第九兵團15萬人包圍,最 ...
****1冚家鏟^_^

引用:
原帖由 bbu2 於 2021-10-24 11:23 AM 發表

你提到“條毛”,我就想起毛澤東,有人評論:「毛澤東知錯,但不會認錯。」

韓戰過後,毛澤東知道,若果沒有彭德懷的支持和參與,中國就不會入朝鮮作戰,最終犧牲了他的兒子毛岸英。最後在毛澤東心目中,彭德懷是要必死的。

另外,毛澤東從後來蘇聯及北朝鮮的變臉,他也深深知道,林彪當時反對出兵朝鮮是有道理的,所以林彪一直可以在毛澤東身邊,直至70年代林彪乘飛機出走。
越作越過份。

蘇聯專家撤走之後,中國開始靠自己。
直至改革開放前,呢段時間,中國經濟如何,大家心照啦。

都係果句啦,無論係道義上,經濟利益上,中國必須要抗美援朝。

韓戰係必須要打, 因為美蘇對抗係戰爭主因, 如果美國蘇聯直接出手, 就會變成世界大戰
所以變成志願軍與聯合國軍為名的戰爭

加上中國需要戰略緩衝, 被免往後與美直接對抗, 也需要出手

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-10-24 03:38 PM 發表

你講嘅嘢好似冇咩關係喎。

只係想同你講,朝鮮係解放戰爭時間出過力,你唔同意?
解放軍中嘅朝鮮族官兵國籍係中國,唔知你講解放戰爭時期出過力嘅朝鮮係指朝鮮族定係朝鮮國,如果話係朝鮮國,我就唔知佢哋出過咩力。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-10-24 03:46 PM 發表
好多歷史文件都顯示,其實毛澤東,同赫魯曉夫,早期合作非常密切。
蘇聯援助 156個項目時當然合作愉快啦,我都講過當時蘇聯係真心誠意幫中國。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-10-24 03:44 PM 發表

咁你不如話,如果蘇聯唔幫中國建設,中國邊度搵人才?

你查返歷史,中共因為同蘇聯傾,旅順港口問題,鐵路問題,中間都產生左矛盾,如果唔係中共願意出兵,估以後嘅支援有冇呢?
歷史係冇如果嘅,老毛決定出兵係朝鮮嘅戰略位置決定,跟後來蘇聯會唔會幫助無關。
唐朝白江口之戰,唐高宗派兵幫新羅剿滅倭軍。
壬辰倭亂 (1598年)明朝萬曆年間明朝出兵朝鮮橫掃 20萬日本倭軍。
如果你唔明咩叫做地緣政治- 樓主就唔知係乜嚟嘅 ,咁依個話題可以終結。

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-10-24 05:19 PM 發表

歷史係冇如果嘅,老毛決定出兵係朝鮮嘅戰略位置決定,跟後來蘇聯會唔會幫助無關。
壬辰倭亂 (1598年)明朝萬曆年間明朝出兵朝鮮橫掃 20萬日本倭軍。
如果你唔明咩叫做地緣政治- 樓主就唔知係乜嚟嘅 ,咁依個話題可以終結。
對於所謂地緣政治,我是知道,但我是不會明白的。

例如“南中國海”,為何這個海叫做“南中國海”,是否因為古代中國是最早發現這個海,而且有歷史文獻記載?其他周邊沿海國家,由於當時古代太落後,就算曾有船在此海洋航行過,但因為沒有文獻記載,就沒有對此海洋命名的權利?

按照中國現時的劃界方式,很多南中國海的地區都屬於中國,那麼越南為何可以在中國管轄下的南中國海地區,與其他歐美列強簽訂合作協議,進行鑽探及開採石油?這些石油利益不是應該屬於中國嗎?越南和其他歐美列強是否強搶中國重要資源,中國為何要忍氣吞聲呢?

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-10-24 05:19 PM 發表

是但啦,插嘴,講吓自己嘅睇法,冇諗過同人過不去….

引用:

咁係你唔了解歷史啦, 其實自諾門罕戰役, 斷左日本向北敢俄意圖, 改為打珍珠港出口, 原因係俄國係遠東常備大軍, 即使係歐洲戰線告急要係遠東抽人過去, 都重可以壓著日本

二戰後八月風暴後, 俄國完氣大傷?

重有, 代理人戰爭下, 唔洗自己出手, 俄國當年重係旅順駐軍, 就注定國民黨係東北必定失敗

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]