• 瀏覽: 54,245
  • 回覆: 10
+7
  (星島日報報道)美國拜登政府聲稱為解決晶片荒,要求半導體業者提供供應鏈相關資料,包括庫存、銷售、產能、原材料採購、客戶訊息等,部分被視為

我好早已經相信台積電會跪低。
班高層唔想成新版孟晚舟。

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realt ... 即時-國際-台積電轉軚-晶片資料交美國

美帝面前。。。
信得過習近平會幫華為。
但信唔過蔡英文會幫台積電。

咩智識產權、咩公司財產,
都不及美國總統的一句話。
唔交?呵呵,看看法國阿爾斯通的下場。

引用:
原帖由 無憂無悔 於 2021-10-23 01:00 PM 發表

台積電要變美積電了
交晒資料技術俾美國公司後,再沒有台灣的事 。。。

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2021-10-23 01:15 PM 發表

美國唔係話大陸強迫技術轉移咩??

咁下次大陸學聰明D, 要求外國公司提供供應鏈相關資料,包括庫存、銷售、產能、原材料採購、客戶訊息就冇事
有些事只有美帝可以做,其他國家唔可以!

例如當年鮑威爾用洗衣粉做證據攻打伊拉克。如果佢唔係美國官員,早就俾人送上國際法庭,仲點會俾佢安享晚年到病死。

引用:
原帖由 tobycat 於 2021-10-23 01:27 PM 發表
唔理政治因素, 台積電超過一半生意來自美國 (如Apple etc) , 美國話唔交就blacklist佢, 你係公司老闆會點做?
做得一次就會有第二次。
帶晒家當舉家投靠北京!做返個勇敢中國人!

引用:
原帖由 moonsoonrain 於 2021-10-23 02:02 PM 發表
到現在還有人覺得美國不是流氓霸權,  這些人真的是被洗腦的很徹底!
可惜就真係仲有呢啲人。
俾人拎去賣,都仲傻到幫人數錢。

引用:
原帖由 意難平 於 2021-10-23 02:04 PM 發表
三星會交嗎?
韓國人好高服從性。

引用:
原帖由 天靖 於 2021-10-23 02:23 PM 發表
呆灣用途已完
未完。
仲有提款機功能。
每年都可以攞舊武器用天價塞俾台灣。

引用:
原帖由 cwbguy 於 2021-10-23 02:55 PM 發表

唔會,部份客戶名稱會打格,例如華為會變成 Huxxxi
真掂。出句聲就攞晒晶片資料,連俾 CIA 行動既經費都慳返。

無啦無啦!華為 Kirin 晶片核心被老美到手了?咁多年黎都唔知用左幾多百億研究既成果。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]