• 瀏覽: 54,036
  • 回覆: 343
+7
台灣有屁膽拒絕美國咩

台積電會跪低很正常。
呆灣無任何生存空間。

美國政府會集中晶片制造在美國,控到全球

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2021-10-23 01:15 PM 發表

美國唔係話大陸強迫技術轉移咩??

咁下次大陸學聰明D, 要求外國公司提供供應鏈相關資料,包括庫存、銷售、產能、原材料採購、客戶訊息就冇事
有些事只有美帝可以做,其他國家唔可以!

例如當年鮑威爾用洗衣粉做證據攻打伊拉克。如果佢唔係美國官員,早就俾人送上國際法庭,仲點會俾佢安享晚年到病死。

引用:
原帖由 tobycat 於 2021-10-23 01:27 PM 發表
唔理政治因素, 台積電超過一半生意來自美國 (如Apple etc) , 美國話唔交就blacklist佢, 你係公司老闆會點做?
台積電擁有最高技術,美企唔搵佢做年工,下年Apple只能出 Iphone10加強版,Intel 要出返10代CPU!

到現在還有人覺得美國不是流氓霸權,  這些人真的是被洗腦的很徹底!

呆蛙真係連做狗既資格都冇

唔該盡快統一

台積電就好似早年某個品牌名“無得撈啦”咁消失。

三星會交嗎?

引用:
原帖由 tobycat 於 2021-10-23 01:27 PM 發表
唔理政治因素, 台積電超過一半生意來自美國 (如Apple etc) , 美國話唔交就blacklist佢, 你係公司老闆會點做?
做得一次就會有第二次。
帶晒家當舉家投靠北京!做返個勇敢中國人!

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-10-23 01:10 PM 發表
台積電有得揀咩
要做🐶係咁㗎啦😂

附件

394EE967-9356-4B32-9EAE-6F8C302F510F.jpeg(30.5 KB)

做狗可以話事咩

原來這就是美國所講的自由市場.

一切都是政府主導的「自由市場」,而不是企業自主競爭的市場.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]