• 瀏覽: 53,973
  • 回覆: 343
+7
引用:
原帖由 前往幼稚的妹妹 於 2021-10-24 10:46 AM 發表
真係弱到冇朋友,主人一聲話要交,呆灣聲都唔敢出。就將客嘅資料拱手相讓,奴性難改
美國人咁偉大捍衛台灣   封番利是都好應該

交左比美帝等於交左比競爭對手Intxl…

引用:
原帖由 莫小問 於 2021-10-24 04:58 AM 發表

好老實。美國多單?d芯片又咪係中國大陸買最多?
出左新聞原來美國叫全球唔好供應比中國,自己就偷偷地賣比華為中芯!成千億美元的生意額呀!

美國正義?原來盟友真係拎黎出賣的。
對一半錯一半........!!

沒錯.....多數芯片賣去中國.........問題中國把成品轉銷世界各地包括美國....!!
但品牌是美國的品牌......所以實際的訂單是美國公司...!!

例如........蘋果手機.........中國工廠加工需要大量芯片..........之後把手機運去美國出售....!!
台積電就是代工.........是生產蘋果手機的代工..........這生意佔很大比例.....!!
其中也有美國汽車用的芯片.....!!

唔洗改名做美積電了。反正好快Intel可以食免費餐食埋TSMC。
呆灣人唔止呆、蠢、懦弱無能、缺德,更無既係尊嚴。

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2021-10-23 12:51 PM 發表
美帝面前。。。
信得過習近平會幫華為。
但信唔過蔡英文會幫台積電。
2010年美國利用自身的甚麼反托斯拉法打壓台灣友達光電,罰款5億美元,台灣政府不但沒有施加援手,反而乖乖地把友達高管送進美國監獄。

真失敗,咁就跪,蔡省長點解唔支持台積電?
習大大一通電話迫領澳美放人,華為幾咁風光,台積電笑話黎。

收左台積電返去老尾開檔養住D人

呆仔就算比人打死老尾都無損失

引用:
原帖由 車站雀躍的神童 於 2021-10-24 01:09 PM 發表

你呢啲咪on99囉大學生22K台幣係台政府講,你無知就坐埋一邊睇嘢,睇你都係未見過大蛇痾尿我敢肯你要自己比錢埋單未食過一餐好嘢,睇你都係無運行咁就一世
仲攞D幾十年舊聞,真係老懵懂

引用:
原帖由 台風變態的樓盤 於 2021-10-24 01:12 AM 發表

南非佬大股東係工行呀,所以大陸佬唔吊九企鵝
呢個你諗啫,工行 係投資南非 標準銀行有20%股份,唔係大股東,但工行唔係投資Naspers,關工行L事,就算有佢股份,亦 唔屬於中國公司, 李嘉誠有幾百隻股票,有 facebook五個%,重有Zoom股份,唔通佢地就係 李嘉誠,係香港公司。查清楚先講。

引用:
原帖由 waltzno2 於 2021-10-23 02:20 PM 發表

台積電除埋條底褲都無用,老美話你危害佢國家安全就可以隨時拉你,而家老美係要共你地產,乖乖哋聽話啦
好快執粒

引用:
原帖由 車站雀躍的神童 於 2021-10-24 01:41 PM 發表

三言兩語已經知你乜料子,你活係自己世界繼續精蟲上腦,世界反正無你份
五十步笑百步

台仔成日講台灣重有台積電、但班傻仔唔記得台積電亦都唔屬台灣、你地根本就冇任何底牌、

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]