• 瀏覽: 14,633
  • 回覆: 109
起基建又話貴,唔起又話冇發展

引用:
原帖由 普陀山 於 2021-10-23 04:40 PM 發表

大埔墟一向有吉車出九龍
4個月台三條軌中間一條始發站出去九龍的
嘅時候上水開出嘅車會少咗,上水都差啲上唔到車,太和都係上唔到車。

引用:
原帖由 bbc16M 於 2021-10-23 05:41 PM 發表

嘅時候上水開出嘅車會少咗,上水都差啲上唔到車,太和都係上唔到車。
我地大埔墟站一向有
早上大約20分鐘就有一班車
8點上車可以等又可以即上其他的車
都上到車的
是到大圍先爆
但是而家大圍又多條線就唔知道
年幾無返工唔知道早上咩環境

引用:
原帖由 borofans 於 2021-10-23 01:16 PM 發表

藍屍唔係上哂大灣區發瘟咩😬😬
幾時俾人拉

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-10-23 12:46 PM 發表

安咩全呀,可能根本個個站都有近似問題,係D記者攪事
又唔好咁講,早年發生短樁事件,否則一早已經通車。家下唔知有啲乜嘢整咗?所以我都係講安全最重要。

引用:
原帖由 普陀山 於 2021-10-23 05:45 PM 發表

我地大埔墟站一向有
早上大約20分鐘就有一班車
8點上車可以等又可以即上其他的車
都上到車的
是到大圍先爆
但是而家大圍又多條線就唔知道
年幾無返工唔知道早上咩環境
我知大埔有吉車開,但為咗加開呢班吉車,上水就要隔6分鐘一班車,然後個月台企滿人。
到而家港鐵都唔敢全轉9卡,就係有朝連續3班9卡,我係上水閘口幾乎入唔到月台,當日仲要疫情無咁多學生返學無咁多人返工。全轉9卡?啲高官答咗市民點消化少咗果22%嘅載客量先講啦。

引用:
原帖由 bbc16M 於 2021-10-23 06:19 PM 發表

我知大埔有吉車開,但為咗加開呢班吉車,上水就要隔6分鐘一班車,然後個月台企滿人。
到而家港鐵都唔敢全轉9卡,就係有朝連續3班9卡,我係上水閘口幾乎入唔到月台,當日仲要疫情無咁多學生返學無咁多人返工。全轉9卡?啲高官答咗市民點消化少咗果22%嘅載客量先講啦。
佢哋應該是有啲技術上未能做到或非改不可的理由
香港地鐵一向做事OK的
我信佢哋

7月通車即遇上書展,迫死!

引用:
原帖由 bbc16M 於 2021-10-23 06:19 PM 發表

新界北市民去北部都會區返工,不用過海

咁様貫穿東南西北,未來地鐵股價咪會上升囉⋯⋯

九巴競爭力將會下降

沿線物業有福了。 

引用:
原帖由 謝老4發脾4 於 2021-10-23 11:00 AM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211023/photo/bkn-20211023033000342-1023_00822_001_01b.jpg?20211023081954

耗資近千億元興建的沙中綫工程歷經多次延期及超支,其東鐵綫過海段終通車可期!港鐵昨公布,該路線有望明年6至7月通車,惟未能兌現早前於明年首季通車的目標。港鐵解釋,延期主因是早前新信號 ...
會站起咗新站

直接過海,北區仲更加多人,月台冇閘,9卡車,。

攪咁多嘢,閘都唔整

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]