• 瀏覽: 7,906
  • 回覆: 141
+2
原來大陸無老人小童, 無流浪人士問題?
唔怪得搞咁耐通關都唔掂啦

😒

引用:
原帖由 pkpc 於 2021-10-23 12:49 AM 發表
政府規定,下月(11 月 1 日)起,進入政府設施必須使用「安心出行」,包括圖書館、體育館,出入警署、法院、醫院等均受規限。政府指 12 歲以下及 65 歲或以上,和使用「安心出行」有困難的殘疾人士可獲豁免。

然而,一向關注無家者議題的社區組織協會幹事吳衛東表示,據他觀察,只有不足四分一的無家者擁有智能手機,除了經濟條件欠佳,也因被竊率甚高,政府倉促推行新措施,未有言明無家者是否可以豁免,他 ...
無辦法, 無可能因為一小部份人的不合作而通關無期, 到時仲多人失業要露宿街頭.
其實佢地只係最擔心衛生問題, 政府可以開放某D公厠只給露宿者專用, 其他人不能使用,
咁樣一樣可以做到隔離效果, 佢地又不需一定要有智能手機,
不過最好就係香港人盡自己公民責任啦.

引用:
原帖由 snooboy 於 2021-10-23 04:35 PM 發表
原來大陸無老人小童, 無流浪人士問題?
唔怪得搞咁耐通關都唔掂啦

😒
你唔好咁講, 美國一樣有不少流浪漢, 其實全世界都有, 只係你見識少井底蛀啫.

引用:
原帖由 longgun67 於 2021-10-23 09:16 AM 發表

講黎都多9餘
無家者、露宿者咪用身分證登記佢身份
但正常人咪要用,立場講到咁偏
不如訪問下智障人士或者老人痴呆
反正立場入面班狗都七下七下
做任何都有啲仆街反對㗎啦

點解政府一直唔考慮
使用香港身份證作認證呢 ?
而家既身份證都內置 IC 晶片
點解好好運用 ?

就算無智能電話
都唔會無香港身份證掛 ?
研究個儀器
類似八達通咁
進入政府場地時拍卡
相信可以解決問題 !

.

大陸已經一人一手機通行,係香港唔知點解仲好似民智未開咁去填紙仔咁白痴

引用:
原帖由 小窮鬼 於 2021-10-23 03:49 PM 發表

完全冇或唔鍾意用電子消費嘅一羣,佢哋有冇攞五千蚊?

或政府有冇就佢哋派現金?!

最緊要大家知道最不合作嗰一大群係咩人(有智能電話而不用) ,但就搵藉口攞一小撮冇智能電話嘅人做佢哋擋箭牌!
香港最多人攞五千蚊係用八達通。
八達通可用家用電腦登記。
成個過程都唔駛智能電話。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-10-23 01:04 PM 發表

唔用智能電話,點裝安心出行?
多謝你既高見呀!有智能電話$400都唔洗就有一部,講到咁真係咁無能力既,政府就比人申請借用一部電話,之後就所有人都要安心

而家反而填紙仔既係年輕人

政府場地,又趕絕唔識用安心出行人,就算有安心出行,都唔一定要用呀

引用:
原帖由 果個大大名車 於 2021-10-23 06:34 PM 發表

多謝你既高見呀!有智能電話$400都唔洗就有一部,講到咁真係咁無能力既,政府就比人申請借用一部電話,之後就所有人都要安心
政府首先立法強制所有人要有智能電話先啦!

引用:
原帖由 woody666 於 2021-10-23 04:50 PM 發表

無辦法, 無可能因為一小部份人的不合作而通關無期, 到時仲多人失業要露宿街頭.
其實佢地只係最擔心衛生問題, 政府可以開放某D公厠只給露宿者專用, 其他人不能使用,
咁樣一樣可以做到隔離效果, 佢地又不需一定要有智能手機,
不過最好就係香港人盡自己公民責任啦.
通關只係一少部人的需要。

曱甴都是智障

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-10-23 06:59 PM 發表

政府首先立法強制所有人要有智能電話先啦!
立乜法?咪講左無能力既就同政府借機,既然你覺得要立法,咁好啦,政府聽下民意就立法強制要有手機,而且必需內置健康碼!多謝你意見!你真係好叻呀智將兄

引用:
原帖由 Chobis 於 2021-10-23 05:15 PM 發表
大陸已經一人一手機通行,係香港唔知點解仲好似民智未開咁去填紙仔咁白痴
因為香港班黃撚真係民智未開

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]