• 瀏覽: 7,947
  • 回覆: 141
+2
引用:
原帖由 eclipseone 於 2021-10-23 01:49 AM 發表
老人家睇病點算呀?正白痴
柒少陣,老人小孩傷殘有豁免。

65歲以上, 傷殘已經豁免,即係呢班友又唔係老人家, 又唔係傷殘 , 有手有腳幾舊水買部二手機用安心出行都做唔到?

瞓街三年都有過十二部電話,咁我都想去瞓街。

引用:
原帖由 longgun67 於 2021-10-23 09:16 AM 發表

講黎都多9餘
無家者、露宿者咪用身分證登記佢身份
但正常人咪要用,立場講到咁偏
不如訪問下智障人士或者老人痴呆
反正立場入面班狗都七下七下
你每個地方都派個人24小時登記?條數會大成點?

提示: 違規內容已被屏蔽
我小心地問,入公廁唔掃安心,會點架?    警察會埋伏在公廁內嗎?

提示: 違規內容已被屏蔽
為反而反, 就係果班無家者先係高危人士, 點知佢地成日去過邊

跟澳門比較就話澳門人少,澳門政策容易執行,跟內地比就話制度唔同不能相提並論,即係典?即係佢唔做囉吹呀🤔🤔

最反政府人士全部集中在政府部門及高官

公廁駛唔駛掃安心?係唔係應該派警察係每個公廁門口駐守檢查去廁所既人有冇掃安心?

引用:
原帖由 sam0010 於 2021-10-23 12:22 PM 發表
為反而反, 就係果班無家者先係高危人士, 點知佢地成日去過邊
接觸過佢地就知,有晒固定地方打躉,唔會周圍去,一有錢就去買粉

阿爺85歲,出街成日填紙填到火滾,又眼蒙睇唔到張紙仔寫乜,教左佢用安心,一教就識用,唔洗再寫野不如幾方便!阿爺問點解唔一早用安心,仲好奇怪點解有人咁鍾意罰抄自己個名同電話

引用:
原帖由 二叔公 於 2021-10-23 08:59 AM 發表
十個無家者,九個九係道友,是否幾百萬人去遷就呢幾百個道友沖涼屙屎問題呢?有些人需要幫助的,但唔係咁本未倒置囉!呢啲社區組織真係為反對而反對!
個個就算有手機第一時間都賣左佢先拉

引用:
原帖由 pkpc 於 2021-10-23 12:49 AM 發表
政府規定,下月(11 月 1 日)起,進入政府設施必須使用「安心出行」,包括圖書館、體育館,出入警署、法院、醫院等均受規限。政府指 12 歲以下及 65 歲或以上,和使用「安心出行」有困難的殘疾人士可獲豁免。

然而,一向關注無家者議題的社區組織協會幹事吳衛東表示,據他觀察,只有不足四分一的無家者擁有智能手機,除了經濟條件欠佳,也因被竊率甚高,政府倉促推行新措施,未有言明無家者是否可以豁免,他 ...
見啲黃絲曱甴咁大反應🤭政府依步行得啱嘞!🤗

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]