• 瀏覽: 47,513
  • 回覆: 9
  • 追帖: 1
+8
引用:
原帖由 samsampigpig 於 2021-10-22 09:09 PM 發表

澳門用既健康碼 (或稱粵康碼), 其實只限廣東省.
去廣東省以外既省份, 個粵康碼係唔被承認.
曾去過雲南, 成都, 西安等地, 個粵康碼係無用.
結果, 係要用國內既「通訊大數據行程卡」 (或者核酸証明+登記回鄉証).

所以, 唔關乎用唔用健康碼呢回事.
反而係防疫政策上, 澳門盡量跟隨中國內地, 香港就獨立行事.

香港呢兩日又黎一單郵輪...個政府真係玩死自己.  ...
我响呢度已經講過N+1次,吾免隔通關吾係因為疫苗,大陸健康碼,而係香港對外把關不嚴。

呢段時間無事只係好彩,同台灣早期一樣~

引用:
原帖由 大千世界的微粒 於 2021-10-22 09:45 PM 發表
澳門本身一直通珠海,大家平等條約,入得去,當然全國通。香港有通深圳嗎?
外交免檢,不會是香港特別給外國,中國也會。況且外交是屬於中國,不是香港話事。
問題是香港的風波如何釋中國的懷,放寬你呢?
Odd,點解外國嘅外交官入大陸要隔離?

引用:
原帖由 北區小霸王 於 2021-10-22 10:04 PM 發表

點解大陸又唔直接,明確指示林鄭點做
港人自講啊,防疫都要教?吾識都可以睇下澳門點做,照住抄都吾識?

引用:
原帖由 海灘紅色的師兄 於 2021-10-22 10:19 PM 發表
基本上唔可能通關,反正大陸唔急。
香港要大量失業,破產,等D人知道通關重要,自願裝安心出行,或政府立法要裝先得。
安心出行冇用,吾追蹤得啖笑~靠香港人自覺?

如果真係免隔,香港出咗事,深圳叫香港畀啲同患者有接觸過嘅數據,香港都俾唔出。查吾出就唔知呢類接觸者有冇過咗大陸~

引用:
原帖由 海灘紅色的師兄 於 2021-10-22 10:33 PM 發表

要全部港人裝安心,而且要有追蹤功能先可以通關。方法有2:
1,政府立法。
2, 大量香港人失業破產,樓市大跌,外資撤離。讓香港人明白通關嘅重要。

我覺得政府唔會立法。
嚴防機場就搞掂~

戲子免隔,球隊免隔,外交人士免隔,郵輪立即放人走~ 唔好諗通關

引用:
原帖由 montejo 於 2021-10-23 08:01 AM 發表

比較香港澳門處事方式有啲唔公平……
澳門人口少過香港兩個區議會,經濟簡單,亦唔係乜嘢國際城市,澳門機場係疫前嘅升降量都無而家香港嘅升降量!
緊跟內地個套唔大問題!
仲係咁odd嘅諗法。。。 香港唔係乜撚國際城市,只係進入大陸嘅出入窗口之一, 冇咗呢樣功能香港乜撚嘢都唔係只係個魚村。

中央係要香港嚴防國外輸入, 香港就同中央作對, 反住做~

引用:
原帖由 D.Kam 於 2021-10-23 08:44 AM 發表

應該講係香港官員同大陸作對 唔跟防疫, 我裝個健康碼唔難 同埋要有大陸電話卡實名登記 咁先可追蹤行程
粵康碼我有,年頭返過大陸。

其實健康碼响低風險地區作用吾大,當時我係臨返落香港之前要入醫院檢測核酸先申請個健康碼,回港易要用到。冇裝前响大灣區一樣四圍走~

引用:
原帖由 montejo 於 2021-10-23 09:22 AM 發表

請問什麼先係國際城市?
根本吾存乜嘢國際城市,香港人中意打飛機~

引用:
原帖由 NeScAfE_G 於 2021-10-23 10:44 AM 發表

明眼人都知係大陸政府 係度玩政治手段 玩殘中港家庭
港燦嘅性格,乜嘢都賴鳩人

引用:
原帖由 湊熱鬧的人02 於 2021-10-23 12:31 PM 發表

大陸有可追蹤的健康碼, 李雲迪咪照常叫雞冇人知, 佢俾人知叫雞唔係健康碼, 係同隻雞的微信通訊記錄
有傳聞話係只雞响雞群講今日係李云迪嫖佢,畀其她雞舉報~

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]