• 瀏覽: 47,047
  • 回覆: 358
  • 追帖: 1
+8
澳門本身一直通珠海,大家平等條約,入得去,當然全國通。香港有通深圳嗎?
外交免檢,不會是香港特別給外國,中國也會。況且外交是屬於中國,不是香港話事。
問題是香港的風波如何釋中國的懷,放寬你呢?

哈哈 下任凸手上任阿爺即刻通關!!!所以唔好阻住地球轉!!!

唔該借過

澳門肯做,香港唔肯做

鬼叫商講王亻二多

繼續豁免外國人打300針都唔會通關

引用:
原帖由 samsampigpig 於 2021-10-22 09:09 PM 發表

澳門用既健康碼 (或稱粵康碼), 其實只限廣東省.
去廣東省以外既省份, 個粵康碼係唔被承認.
曾去過雲南, 成都, 西安等地, 個粵康碼係無用.
結果, 係要用國內既「通訊大數據行程卡」 (或者核酸証明+登記回鄉証).

所以, 唔關乎用唔用健康碼呢回事.
反而係防疫政策上, 澳門盡量跟隨中國內地, 香港就獨立行事.

香港呢兩日又黎一單郵輪...個政府真係玩死自己.  ...
我响呢度已經講過N+1次,吾免隔通關吾係因為疫苗,大陸健康碼,而係香港對外把關不嚴。

呢段時間無事只係好彩,同台灣早期一樣~

支持香港政府繼續揸流攤

引用:
原帖由 chaolininin 於 2021-10-22 08:36 PM 發表
澳門因用健康碼。

香港阿娥要自成一格,死都唔跟阿爺,市民被她累死,同時得個講字,講咗要半年才會去做。
之前奶共奶到閪甘,通關跟大陸果套又唔跟,佢究竟玩乜撚嘢

沒住址是酒店21日?

擺明就口話撐林鄭,實就理九理,等下屆特首人選定咗就開喇,不過打針係對自己好,起碼去外國有d地方打咗針係方便嘅,又不致於白打

唔聽話的腥港

引用:
原帖由 ooxx13 於 2021-10-22 09:55 PM 發表

我响呢度已經講過N+1次,吾免隔通關吾係因為疫苗,大陸健康碼,而係香港對外把關不嚴。

呢段時間無事只係好彩,同台灣早期一樣~
點解大陸又唔直接,明確指示林鄭點做

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-10-22 08:06 PM 發表
澳門應變協調中心今日(22日)公布,澳門接獲內地有關方面通知,當地新冠肺炎疫情已趨平穩,下周日(24日)零時起,將調整澳

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211022/photo/bkn-20211022182709161-1022_00822_001_01b.jpg?20211022193428

澳門應變協調中心今日(22日)公布,澳門接獲內地有關方面通 ...
點大細超?防疫,澳門跟國內是一條線的,香港就跟英美一條線。這樣

引用:
原帖由 大千世界的微粒 於 2021-10-22 09:45 PM 發表
澳門本身一直通珠海,大家平等條約,入得去,當然全國通。香港有通深圳嗎?
外交免檢,不會是香港特別給外國,中國也會。況且外交是屬於中國,不是香港話事。
問題是香港的風波如何釋中國的懷,放寬你呢?
Odd,點解外國嘅外交官入大陸要隔離?

通關咪攪唔死班王!!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]