• 瀏覽: 4,017
  • 回覆: 15
為配合強積金電子平台「積金易」,立法會今日(22日)三讀通過《2021年強制性公積金計劃(修訂)條例草案》。但有議員力數

「強迫金」,又是「強姦金」。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211022/bkn-20211022110749389-1022_00822_001.html

吓? 其實供開又唔覺好大問題喎。

基本上強積金係攞啲錢,養中環嗰啲基金狗咋嘛

基本上供幾十年後都唔係好多錢

基層友搵1幻
一個月2000
一年24000
40年後96幻
計埋加增雙糧花紅過100幻

裸去年金每個月5800
再3800生果金, 乜乜券+2蚊搭車

退休會過得幾好

引用:
原帖由 takngaihk 於 2021-10-22 07:46 PM 發表
基本上強積金係攞啲錢,養中環嗰啲基金狗咋嘛
肥龍當年的好事。

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-10-22 07:33 PM 發表
好多人都儲唔到幾十萬,強積金幫佢儲錢

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-10-22 09:56 PM 發表

好多人都儲唔到幾十萬,強積金幫佢儲錢
我好多年失業,強積金只係供咗10幾萬,但宜家有近40萬,算好啦。

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-10-22 10:01 PM 發表

我好多年失業,強積金只係供咗10幾萬,但宜家有近40萬,算好啦。
我都冇計自己供左幾多03年沙士被炒攞左幾萬蚊出黎而家暫時有50幾萬

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-10-22 19:33 發表
問題係行政費食水深,又無得自己揀受託人

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-10-22 10:23 PM 發表

問題係行政費食水深,又無得自己揀受託人
可以啦,反正僱主供一份,我當賺咗了。

強積金係要改好....例如可以分期拎, 例如65 年歲可以再決定幾時拎, 例如錢可以拎黎醫病..

買樓就唔好喇....

問題中間比人食左好多油水

強姦金

主題標籤 #立法會
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]