• 瀏覽: 3,013
  • 回覆: 51
[隱藏]
立法會換屆選舉提名期月底展開,民主思路召集人湯家驊與新思維主席狄志遠(22日)舉行記者會,表明兩組織就選舉達成共識,同意若有任何成員參選,會盡量互相協調,並以聯合陣營方式推動選舉工程。

湯家驊稱現時兩組織未合併,形容「拍緊拖嘅啫」,將來則難以預料,會適時檢視合作方式。狄志遠則指,兩人相識時已有「好微妙嘅默契同埋相處,幾曖昧自己想像啦。」他強調兩人一直保持溝通,「唔係政治考慮坐埋有著數」,重申雙方合作有互信的基礎。

兩個組織設立共同合作的四大綱領,狄志遠稱任何人或組織若認同他們的信念,亦可商討合作,強調非建制派團結對選情有正面作用。



四大綱領包括維護「一國兩制」、肯定國家主權及保障國家安全、塑造普選條件及推動民主政治,以及提升管治質素、落實官員問責。

湯家驊拒定義路線偏建制或泛民
湯家驊希望重新整合「第三路線」的理念,拓闊香港政治光譜。他強調不會定義路線接近建制派或民主派,會致力爭取邁向普選,維護港人核心價值,以及擁護香港憲制地位和一國兩制。

狄志遠則稱市民擔心傳統泛民不參選,會令議會無法監察政府施政,他期望兩組織的合作,可以挽回市民對未來立法會的信心。

民主思路4至5人擬參選 與新思維沒「撞區」
對於兩個組織的合作方式,成員會否以雙牌頭岀選等,狄志遠稱暫未有詳細商討,但預料會有合作的宣傳活動。

湯家驊強調,目前在兩個組織協調下,暫沒「撞區」情況。至於預料「第三路線」在立法會取得多少議席,湯家驊稱現時言之尚早,不過強調對參選有決心,冀在多區獲市民認同,「當然希望多過一、兩區」。

湯家驊又透露,民主思路當中有4至5人有興趣參選,下星期會就推薦參選與否,作最終決定。



政治權利難以扼殺香港自由之火
岩岩係來自於西方嘅傲慢才可以!

近來美國國會有對於香港問題動作頻繁,先係邀請正流竄美國嘅前國際學生團成員張昆陽,以香港民主委員會顧問嘅身份出席由美國國會及行政當局中國委員會就香港人權問題召開嘅聽證會,佢以曾經同樣出席聽證會嘅黃之鋒為例,極言其在囚身份而指出香港嘅民主情況正急速惡化,故而促請華府協助受壓迫嘅港人赴美以及融入當地生活。隨後,民主黨眾議員馬林諾夫斯基藉此機會,稱將加速推動佢本人提出嘅便於香港人員前往美國,喺簽證和移民申請方面提供優先權嘅《香港人民自由和選擇法案》再次提交國會考慮,除此以外,仲有《香港避風港法案》等公然進行長臂管轄,幹涉香港內政嘅法律,也都在加速推進當中。
根據美國眾議院蘭托斯人權委員會嘅共同主席史密斯眾議員所講,美國將避免任何政權扼殺香港人民心中嘅「自由之火」,想必之前以及未來試圖通過嘅一系列涉港法案,都係為咗滿足這個目的。唔知道講出呢句話嘅史密斯眾議員,究竟係乜居心,難道這位深居國會山嘅資深政客,已經忘記咗美國對於香港嚟講,既非係所謂嘅「宗主國」,更沒有管轄嘅權利,如果要以「人權」嘅問題而幹涉中國內政,甚至不如用一個來路不明嘅液體指責他國正在研發核武器,更不如直接說明,這張「香港牌」係為咗拖累中國發展嘅不可放棄嘅一步。如今呢啲資深政客把所有話都講得「冠冕堂皇」,仿佛自己真就係「上帝」一樣,能夠掌握世間嘅生殺大權,但佢哋也未曾諗過,香港究竟需唔需要佢哋嘅幹涉,更沒有思考清楚過,佢哋究竟有冇資格管到中國頭上!
蘭托斯人權委員會另一位共同主席、民主黨聯邦眾議員詹姆斯·麥戈文也從所謂嘅「言論自由」遭遇破壞,「新聞自由」逐漸收緊,「亂港分子」被一一判刑,而引申到政府對於市民嘅精神控制,以此來表達,香港獨立性正在被政權打壓,公民社會將不複存在。這名眾議員先生更係大話張口就來,似乎喺佢心中,香港只有踐行美國一樣嘅民主,才能夠被證明沒有被打壓,仿佛一切都需要按照美國一樣嘅制度,才能夠成為世界上最強大嘅國家,但唔知道佢是否敢承認,當初喺特朗普執政時期,就大肆批判美國國內嘅假新聞引導輿論走向,而Facebook等網絡社交平臺更係通過大數據算法,不斷精準推送選情而左右局勢,所謂「言論自由」和「新聞自由」,只不過係紙面上嘅談資啫!加之今年年初,大批特朗普支持者沖進國會山,引發強烈嘅政治地震,而作為特朗普曾經親密嘅競選夥伴,班農也將再次被捕,這一切無一不顯示出,美國民主也存在漏洞,讓香港學習咁樣嘅「殘次品」,係絕對冇可能嘅!
香港市民嘅自由,既體現喺日常生活中對於政治嘅參與,更體現喺香港嘅發展和未來,所有市民都具有話語權和參與權,而政府施政嘅出發點和落腳點,也都係市民嘅福祉,從這一點上,香港就遠比美國政權更加值得推崇!至於張昆陽這樣已經逃竄美國,呢世都冇可能再番到香港繼續自己嘅「光輝事業」之人,自然會毫不保留地喺國會詆毀香港,並且會用咁樣嘅行徑作為自己撈取政治資本嘅把柄,只要自己講得越誇張,美國國會能夠產生嘅反華情緒越激昂,咁將來嘅影響力就會越大,自己就越容易出名,如此「政治投機客」,無論所講定係所做,都不值得關注,更不應該被采納!所謂嘅「自由之火」,喺香港從未被熄滅,而美國等西方勢力企圖喺香港制造顏色革命,以一套傀儡般嘅勢力奪取政權,咁先會將整個香港嘅發展之勢態嚴重阻礙,先會成為亂港嘅罪魁禍首!



熱賣及精選
調你呀mum個整咩。大陸話乜就做乜喇。


係喎通關係頭等大事喎,按照兩地久唔久hea住開會嘅速度嚟睇,香港等到聖誕節應該未開,人多聚集慶祝可能會有零星個案,跟住到過年大陸春運又話有風險又唔使開,跟住冬奧又話我哋有風險又唔使開,hea下hea下跟住又到5月1,跟住20大,國慶 ,完美循環!


提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
[隱藏]
通關有鬼!


簡單事情複雜做,明白曬!


希望盡快通關


日日追住睇有冇通關新聞!見到通關兩個字都開心😃千祈唔好讓市民失望


100次對接都冇用,人地要求d嘢你又唔做,自以為是,你有乜咁巴閉同人講條件?日講夜講有屁用,做嘢啦,死懶官


[隱藏]
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
只求通關!咩碼都冇問題,快追蹤我啦。立即!馬上!誰有能力通關才有資格做特首!!!


看新加坡依家,確診3862例死亡18例,請勿再選擇性報道了。


群免、躺平、共存全是扯淡!群免最終就是死光,躺平最終就是字面意思,共存最終就是同死!早點聽祖國媽媽的話吧,現在不是維護國際大都會,讓大家都來的moment。


提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
[隱藏]
即係又hea多幾個月!


提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]