• 瀏覽: 5,554
  • 回覆: 33
引用:
原帖由 煙民阿媽生賤種. 於 22-10-2021 04:05 PM 發表
據路透報道指,蘋果(美:AAPL)與寧德時代(深:300750)以及比亞迪(01211)進行的電動車電池供應的洽談陷入停滯,因為寧德時代及比亞迪沒有答應蘋果提出的要求,兩家公司拒絕在美國設廠生產並成立

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/3085000/3088266/applear_1024.jpeg

尾角佬又想搵中 ...
各讓一步,在香港北部都會區設廠啦

引用:
原帖由 waltzno2 於 2021-10-22 04:24 PM 發表
做乜要幫apple做車,自己食埋個市場唔好?
中國係唔會因為政治問題而唔做生意,你應該問點解apple 要用國產生產商。

生產鋰電池原料在非洲阿富汗中國,因為原料出產國不是美國勢力範圍,世界超八成電池是寧德時代生產。

引用:
原帖由 煙民阿媽生賤種. 於 22-10-2021 16:05 發表
據路透報道指,蘋果(美:AAPL)與寧德時代(深:300750)以及比亞迪(01211)進行的電動車電池供應的洽談陷入停滯,因為寧德時代及比亞迪沒有答應蘋果提出的要求,兩家公司拒絕在美國設廠生產並成立

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/3085000/3088266/applear_1024.jpeg

尾角佬又想搵中 ...
蘋果唔搵台灣省工廠做?

引用:
原帖由 waltzno2 於 22-10-2021 16:24 發表
做乜要幫apple做車,自己食埋個市場唔好?
做個車殼基本上無難度

蘋果電動氣車,在中國一定大賣。

比亞迪、寧德時代做得好,唔好係糜蟈設廠,糜蟈佬信唔過。寧願在國內開多幾間廠,為中國製造就業崗位,

引用:
原帖由 鐘覺霧 於 2021-10-22 08:38 PM 發表
蘋果電動氣車,在中國一定大賣。
氣車 ? 吹出嚟㗎

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-10-22 04:08 PM 發表
今時今日大陸公司係美國設廠,隨時美國一句國家安全,成間廠食埋你都仲得
個個高管都唔想做孟晚舟。

好似滷味E啲仆皆蟈家,去果度建廠果啲柒頭都係白痴㗎喇!

引用:
原帖由 iamsamuel 於 2021-10-22 08:36 PM 發表

蘋果唔搵台灣省工廠做?
萊島有米青片製造技術

引用:
原帖由 煙民阿媽生賤種. 於 2021-10-22 09:39 PM 發表
好似滷味E啲仆皆蟈家,去果度建廠果啲柒頭都係白痴㗎喇!
他們都變孟晚舟。

有幾個內地手機品牌企業都話開發電動汽車。中國公司拎國內先進儲電池技術就冇乜難度。

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-10-22 05:23 PM 發表

續航力先重要
10分鐘要差一次, 算9數啦
打飛機係幾爽嘅。

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2021-10-22 08:34 PM 發表
生產鋰電池原料在非洲阿富汗中國,因為原料出產國不是美國勢力範圍,世界超八成電池是寧德時代生產。
冇咁誇張,係三成幾啫。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]