• 瀏覽: 15,516
  • 回覆: 162
都唔知禁做乜,直接納入稅收範圍好過啦

引用:
原帖由 現代足球 於 2021-10-24 11:23 AM 發表

第一收唔到稅,第二電子煙會易上癮快得多毒害大得多,到時醫療壓力都會增大。講到明食煙危害健康,不過唔係食完即死之嘛!
哈哈哈
又係wow
長知識了

禁電子煙又不禁普通煙,港府只懂玩分化。

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2021-10-22 03:18 PM 發表
立法會昨日經過約5小時審議《2019年吸煙(公眾衛生)(修訂)條例草案》,以32票贊成、3票反對、2票棄權三讀通過有關全面禁售加熱煙、電子煙等另類吸煙產品的修例草案。

修例後,銷售上述兩類產品屬違法,市民吸食及管有則不屬違法;是次修例容許過境者,或經空運及航運轉口的另類吸煙產品獲豁免,但不可入境香港。「禁煙」新例預計最快明年4月生效。

食物及衛生局長陳肇始表示,當局將為「煙草終局」訂立時間 ...
其實最好嘅做法,就係禁止真煙,對電子煙就管制,咁樣最少可以減低風險,又唔會令到本來吸煙嘅人冇替代品,最重要嘅係電子煙,或者加熱煙二手煙嘅風險冇咁高。
但係有一樣野係比較麻煩嘅,就係煙油類嘅電子煙,如果添加一啲違禁藥物係好難查得出,政府管理起上嚟冇咁易!所以,最直接嘅做法可能係只係被加熱煙,話晒嗰啲煙仔都係比較有名嘅煙草商供應。

不如禁埋糖

引用:
原帖由 ZEROHKEF 於 2021-10-24 03:35 PM 發表
不如禁埋糖
唔會, 不過會加稅, 有一日可能有氣水稅, 肥仔稅, 零食稅

依D 係外國討論左好多年, 主因係肥胖引起既健康問題太多

引用:
原帖由 門外捉鳳凰 於 2021-10-24 05:30 AM 發表

那些冇食煙都有癌症系因為小孩時期吸入家中煙鏟嘅二手煙毒。在街上亦可見到一些煙渣帶着自己小孩但一路在食煙,好可憐的小孩,一早就中左癌細胞。所以製煙,賣煙吸煙都不得好死
on9

勁唔中意煙味...
行行下前面條友噴舊雲出黎勁憎.....

問題係由佢口噴出黎既野要我吸....
很嘔心.......

見唔到都真係當冇野,但成舊煙噴出黎......

永遠都係唔食煙反對食煙 唔叫雞反對叫雞 唔信耶穌反對信耶穌 都唔知嗌嚟做乜撚

點解唔禁埋香煙?香煙更傷害身體健康

電子煙無味,唔覺唔覺吸左好多有害物質都唔知,屋企人又唔會察覺。所以好毒!

索性全港禁煙啦。

幾時禁香煙?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]