• 瀏覽: 15,515
  • 回覆: 162
引用:
原帖由 estateman 於 2021-10-23 12:19 PM 發表

我食電子煙
果汁味
我以前食IQOS,貨源唔穩定,依家都𨍭咗電子煙
又冇影響人,唔知禁嚟做乜?咪攞正牌打稅囉!
佢哋實話唔係稅收問題,係顧及市民健康
咁不如全面禁煙酒嘞,咁樣最𨶙健康⋯

引用:
原帖由 EDEDEDD111 於 2021-10-23 12:27 PM 發表

我以前食IQOS,貨源唔穩定,依家都𨍭咗電子煙
又冇影響人,唔知禁嚟做乜?咪攞正牌打稅囉!
佢哋實話唔係稅收問題,係顧及市民健康
咁不如全面禁煙酒嘞,咁樣最𨶙健康⋯
重點刀糸冇稅收
損害煙草商利益

根本就應該直接禁煙!!最l憎d仆街一邊行路,一邊食煙!

引用:
原帖由 tsoijoe 於 2021-10-23 04:05 AM 發表
禁是影響煙草公司利益和政府稅收,如果真的為市民健康就應該也禁真煙
絕對認同,舉腳贊成,遊客都唔可以吸煙。

引用:
原帖由 tsoijoe 於 2021-10-23 04:05 AM 發表
禁是影響煙草公司利益和政府稅收,如果真的為市民健康就應該也禁真煙
影響乜野?加熱煙d煙彈同煙機都係煙草公司產品,加熱煙彈一樣屬煙草照樣要打稅

引用:
原帖由 estateman 於 2021-10-23 12:37 PM 發表

重點刀糸冇稅收
損害煙草商利益
煙彈煙機一樣係煙草商出,外國買煙彈一樣係要打稅。

我食煙16年,戒左煙5年。
戒煙後好憎二手煙,仲有電子煙。
因為電子煙吹出嚟成舊雲咁!
有時啲電子煙民喺街邊吸,成舊雲迎面吹過嚟,好討厭!
你地話,如果從無食煙嘅人,係會幾咁討厭二手煙呢?

加熱煙成份任溝!假如毒品假裝電子煙便可公開供應

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2021-10-22 03:18 PM 發表
立法會昨日經過約5小時審議《2019年吸煙(公眾衛生)(修訂)條例草案》,以32票贊成、3票反對、2票棄權三讀通過有關全面禁售加熱煙、電子煙等另類吸煙產品的修例草案。

修例後,銷售上述兩類產品屬違法,市民吸食及管有則不屬違法;是次修例容許過境者,或經空運及航運轉口的另類吸煙產品獲豁免,但不可入境香港。「禁煙」新例預計最快明年4月生效。

食物及衛生局長陳肇始表示,當局將為「煙草終局」訂立時間 ...
電子煙同一般煙仔好唔同, 已經好肯定電子煙短時間內可以食死人

至於禁售唔禁食, 當然係為左對付既得利益者, 如果立即禁食, 就會好似逃犯條例咁, 立即有人洗錢叫人上街搞事

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2021-10-22 03:18 PM 發表
立法會昨日經過約5小時審議《2019年吸煙(公眾衛生)(修訂)條例草案》,以32票贊成、3票反對、2票棄權三讀通過有關全面禁售加熱煙、電子煙等另類吸煙產品的修例草案。

修例後,銷售上述兩類產品屬違法,市民吸食及管有則不屬違法;是次修例容許過境者,或經空運及航運轉口的另類吸煙產品獲豁免,但不可入境香港。「禁煙」新例預計最快明年4月生效。

食物及衛生局長陳肇始表示,當局將為「煙草終局」訂立時間 ...
拉埋果個話憂慮衍生走私嘅議員啦!!!究竟佢老尾想點!?犯法就拉啦!!!電子煙萬害而無一利!
香煙其實都係!!吸煙賣煙嘅冚家鏟仆街累無辜市民吸二手煙!!!

引用:
原帖由 MYPIZZA 於 2021-10-23 02:50 PM 發表

拉埋果個話憂慮衍生走私嘅議員啦!!!究竟佢老尾想點!?犯法就拉啦!!!電子煙萬害而無一利!
香煙其實都係!!吸煙賣煙嘅冚家鏟仆街累無辜市民吸二手煙!!!
無錯, 禁毒夠衍生走私問題啦, 唔通咁就合法化?

我條女都食煙,勸了很久也不聽,成日個身有陣臭味,不過佢好好砌,所以就忍讓下

引用:
原帖由 人之初大大 於 2021-10-23 08:49 AM 發表

禁室外食煙,以後自然便會有行業生意,例如以前既煙館
煙館係食鴉片
有錢佬係買反屋企食

不如立法所有公衆地方包括室外地方都禁煙,室外地方要食要划定吸煙區,否則屬於刑事,甘樣就最好

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]