• 瀏覽: 2,106
  • 回覆: 20
去年10月21日,國泰航空宣佈裁員重組,削減8,500個職位,多名航空從業員加入失業大軍。事隔一年,有人轉換跑道,從空中巴士服務乘客,轉為駕駛城巴

唉!香港人唔洗對佢咁好架;佢哋虛不受補!

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/article/691 ... utm_medium=referral

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-10-22 02:17 PM 發表
去年10月21日,國泰航空宣佈裁員重組,削減8,500個職位,多名航空從業員加入失業大軍。事隔一年,有人轉換跑道,從空中巴士服務乘客,轉為駕駛城巴

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20211022/528215430104354816938702.jpeg/9uQ8mmaTu63wXRIXzTu61WF29RiGCkcaPsLN1j7CzdY

...
接觸多社會上層........跌落服務社會基層就不習慣.........都是一個過程.....!!

畢竟人家坐飛機你說早晨是服務............人家迫巴士返工你說早晨不就是咀咒嗎.....!!
所以唔好一本通書睇到老.......!!

空少車長, 敬業精神, 支持你

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-10-22 03:04 PM 發表
空少車長, 敬業精神, 支持你
社會向下游!

仲未試過比黃友問候咪好囉!

香港街頭既人好無禮貌架。近廿年溝左好多民智未開既人。
N班小朋友都識講早晨, 識咩係禮貌。
唔識果班係咩人, 原因....?!自行腦補

引用:
原帖由 Coke_duo 於 2021-10-22 03:19 PM 發表
High class 嗰班,拎咗個特區護照之後,就離開香港架啦;你估會如"老懵董"盤算,留港帶起本地人咩?

引用:
原帖由 Coke_duo 於 2021-10-22 03:19 PM 發表
都要睇情況..........你都說近年香港市民極為暴戾.........!!
過去社會生活富足......最少搵食為先........現在綜援金養閒人........氣氛都改變了...!!

平常大家有時間........路過講早晨........點頭問好........基本是禮貌...!!
排隊上巴士已經心情不佳........忽然迫上巴士同你講早晨..........你估上茶樓咩...!!
當然如果大家熟絡就無問題.........三唔識七上巴士同你講早晨..........是否有病呀.......!!

引用:
原帖由 清風水靜 於 2021-10-22 03:58 PM 發表

都要睇情況..........你都說近年香港市民極為暴戾.........!!
過去社會生活富足......最少搵食為先........現在綜援金養閒人........氣氛都改變了...!!

平常大家有時間........路過講早晨........點頭問好........基本是禮貌...!!
排隊上巴士已經心情不佳........忽然迫上巴士同你講早晨..........你估上茶樓咩 ...
"三唔識七上巴士同你講早晨..........是否有病呀.......!!" >>>>>>>>>>>>>>我無法子理解你既思維;雖然你係跟車長三唔識七,但因為佢係車長,代表巴士公司,向乘客致greetings,有咩唔啱?有病嗰個應該係你囉!

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-10-22 04:11 PM 發表

"三唔識七上巴士同你講早晨..........是否有病呀.......!!" >>>>>>>>>>>>>>我無法子理解你既思維;雖然你係跟車長三唔識七,但因為佢係車長,代表巴士公司,向乘客致greetings,有咩唔啱?有病嗰個應該係你囉!
個人來說沒什麼意見...........!!

其實看個人.......所以一般司機都會按程序工作.......!!
畢竟會存在風險..........情況如同這車長受到不禮貌回答........服務業面對這情況習以為常.....!!
有時服務員積極服侍客戶........反會被客戶不喜........客戶也許不明白為什麼自己會這樣....!!

其實堅持下去.......其他的乘客也會明白.........不過多數司機不想做這樣吃力不討好的事...!!
但對於社會上層的人來說極為重視.........不是對錯的問題.........是要去理解....!!

高尚講人冇禮貌是常識吧

個 D 乘客正一井底之蛙,未去過其他地方,不知其他地方的巴士車長幾有禮貌?

引用:
原帖由 清風水靜 於 2021-10-22 02:58 PM 發表

接觸多社會上層........跌落服務社會基層就不習慣.........都是一個過程.....!!

畢竟人家坐飛機你說早晨是服務............人家迫巴士返工你說早晨不就是咀咒嗎.....!!
點解係咒詛?
打招呼啫
而且機票越嚟越平,返內地嘅,幾百蚊都能成行
基層都支付到

引用:
原帖由 清風水靜 於 2021-10-22 02:58 PM 發表

真是井底之蛙,外國巴士車長都是如此向上車乘客講早晨。

無論乜嘢情況下人家對你講早晨總冇理由發脾氣卦?排隊上車本來就係正常,發乜嘢脾氣?

主題標籤 #國泰
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]