• 瀏覽: 12,434
  • 回覆: 108
  • 追帖: 1
+4
原來如此

30年都無人知,利害。

引用:
原帖由 0987654 於 2021-10-22 11:36 AM 發表
視日本為鄉下嘅港豬會話日本廁所水都乾淨過香港嘅食水,駛咩擔心
你反上去直接飲水喉水唔肚屙先講啦

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2021-10-22 10:47 AM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20211021/527881150899687424295630.jpeg/Fzm4mnkVkfFczGFKvyQWYgpSHms8wbXsygVO2coFTtk?v=w1280r16_9

日本大阪一家醫院內,有大樓因誤接水管長年把廁所水當作一般飲用水使用,情況長達28年。報道指醫院每周均有進行水質測試,目前未 ...
又話日本人做嘢嚴謹嘅?醫院啲咁重要建築都可以出錯。驗收時無睇定收咗建築商好多錢。

黃曱大讚日本連廁所水都可以飲 

引用:
原帖由 silverseven 於 2021-10-22 10:49 AM 發表
仍好健康
地下水沖廁,又不像香港是用海水鹹水來沖廁。
而且地下水才是礦物質豐富。

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2021-10-22 10:47 AM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20211021/527881150899687424295630.jpeg/Fzm4mnkVkfFczGFKvyQWYgpSHms8wbXsygVO2coFTtk?v=w1280r16_9

日本大阪一家醫院內,有大樓因誤接水管長年把廁所水當作一般飲用水使用,情況長達28年。報道指醫院每周均有進行水質測試,目前未 ...
如果也是淡水, 㷛滾應無問題

引用:
原帖由 馬路邊的薯仔 於 2021-10-23 09:26 AM 發表

是地下水,礦物質豐富,㷛滾反而流失。

引用:
原帖由 馬路邊的薯仔 於 2021-10-23 09:26 AM 發表

古代或農村的人都是食用井水,但現代人,還要是醫院就.......
我在港島區一座可以使用淡水充廁的大廈工作,(歷史留下來的原因),食水和沖廁水的水缸都是不同的,日常處理方法都不同,食水是不會添加任何東西,而且清洗水缸比較仔細,沖廁水(都是淡水)會加消毒劑,清洗水缸都好求其,水管保養都冇咁認真

引用:

但飲左30年都冇事

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👍👍👍👍

學大陸人話,食左咁多年都無事,即係無問題啦。

唔怪得日本話飲核廢水都無問題啦😂

但係日本人一直開水喉水直接飲. 唔使煲. 而家廁所水無咩消毒直接飲. 你話無健康問題?咪玩啦. 你估你系阿差D腸胃咩?

引用:
原帖由 gto1234 於 2021-10-23 03:03 PM 發表
唔怪得日本話飲核廢水都無問題啦😂
核廢水又點可以同地下相比?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]