• 瀏覽: 6,006
  • 回覆: 47
【明報專訊】立法會昨日通過全面禁售加熱煙和電子煙。有煙民說不會因而戒煙,只會轉吸傳統香煙,亦有電子煙店職員批評政府做法不合理,全禁電子煙會犧牲小店。香港電子煙協會主席陳民輝透露,業界最快下月中提出司法覆核,又稱政策細節未落實,昨未見業界有太大反應,預計幾日後會開始有人向協會求助。他說有商店擔憂未能在條例生效前「散貨」,希望政府能回收剩餘電子煙及提供租金援助。

改吸傳統煙,即快 D 瓜 (不過要納稅人負擔醫療開支)。
業界擬司法覆核,如果輸了,呢 D 是民事,有沒有錢找官司及堂費數?

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/要聞/article/20211022/s00001/1634839805552/有煙民稱改吸傳統煙-業界擬司法覆核

引用:
原帖由 kkk168 於 2021-10-22 10:22 發表
【明報專訊】立法會昨日通過全面禁售加熱煙和電子煙。有煙民說不會因而戒煙,只會轉吸傳統香煙,亦有電子煙店職員批評政府做法不合理,全禁電子煙會犧牲小店。香港電子煙協會主席陳民輝透露,業界最快下月中提出司法覆核,又稱政策細節未落實,昨未見業界有太大反應,預計幾日後會開始有人向協會求助。他說有商店擔憂未能在條例生效前「散貨」,希望政府能回收剩餘電子煙及提供租金援助。

https://fs.mingpao.com/pns/20211022/s00006/68748880f88b920268d473633eb966b5.jpg
其實吸煙冇問題, 麻煩唔好呼番出黎
有人吸煙又有風, 吹埋黎就算帶住口罩都聞到, 而且搞一面煙灰,
真係你吸煙人食煙~~

司法覆核,阻礙政府運作

好多食加熱煙既人以為唔覺眼,成日係禁煙地方食煙,現在街上人個個載口罩,死煙鏟不停吐煙更加應該禁行街吸煙。

應該全港公眾地方禁煙

政府及煙商一定禁你啦

食番傳統煙
增加庫房收入!

你咪吸囉,理你咁多……最好一日食十包……

又少左個辦法扮有型……慘

其實靚煙係唔會咁臭,不過為健康食少啲啦

引用:
原帖由 weisin 於 2021-10-22 10:49 AM 發表
應該全港公眾地方禁煙
不如禁售,將香菸等同於毒品,一了百了

引用:
原帖由 公你贏,字我輸 於 2021-10-22 11:36 AM 發表
但係型緊要過健康喎……

引用:
原帖由 公你贏,字我輸 於 2021-10-22 11:36 AM 發表
食煙最大害處唔係來自煙葉,係煙紙。

引用:
原帖由 中國香港001 於 2021-10-22 11:46 AM 發表

食煙最大害處唔係來自煙葉,係煙紙。
如果照你的說法,煙民自己搵張白紙卷煙草食?

主題標籤 #立法會
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]