• 瀏覽: 5,999
  • 回覆: 47
引用:
原帖由 kkk168 於 2021-10-22 10:22 AM 發表
【明報專訊】立法會昨日通過全面禁售加熱煙和電子煙。有煙民說不會因而戒煙,只會轉吸傳統香煙,亦有電子煙店職員批評政府做法不合理,全禁電子煙會犧牲小店。香港電子煙協會主席陳民輝透露,業界最快下月中提出司法覆核,又稱政策細節未落實,昨未見業界有太大反應,預計幾日後會開始有人向協會求助。他說有商店擔憂未能在條例生效前「散貨」,希望政府能回收剩餘電子煙及提供租金援助。

https://fs.mingpao.com/pns/20211022/s00006/68748880f88b920268d473633eb966b5.jpg
又要納稅人包底

迫你搬上大灣區賣。
一邊叫你上大灣區尋找機遇, 

但另一邊廂, 又唔比港人北上(因為隔離問題)。
好矛盾。

想食煙嗰喲唔該去BNO國食啦,嗰邊有自由有人權,吸毒都係合法的!
好既開始再來要禁酒禁糖禁卡路里禁脂肪,咁先係健康既香港人!

最q憎係街成日吸人二手煙,試諗下唔講啲煙有無害,吸個條友由氣管吸入肺再呼出黎,係佢前後左右嘅人吸到由佢體內嘅廢氣,想像有幾嘔心。

用自己錢去司法67好喇,咪撚申請法援丫

政府幫佢哋交租? 政府養埋賣電子煙嘅人全家好唔好?

直接食元寶蠟燭咪好,早d適應

引用:
原帖由 kkk168 於 2021-10-22 10:22 AM 發表
【明報專訊】立法會昨日通過全面禁售加熱煙和電子煙。有煙民說不會因而戒煙,只會轉吸傳統香煙,亦有電子煙店職員批評政府做法不合理,全禁電子煙會犧牲小店。香港電子煙協會主席陳民輝透露,業界最快下月中提出司法覆核,又稱政策細節未落實,昨未見業界有太大反應,預計幾日後會開始有人向協會求助。他說有商店擔憂未能在條例生效前「散貨」,希望政府能回收剩餘電子煙及提供租金援助。

https://fs.mingpao.com/pns/20211022/s00006/68748880f88b920268d473633eb966b5.jpg
香港毒品大聯盟,要求政府回收所有K仔、鴉片、海洛英!
並賠償及安置售賣及吸食的市民!

你要死唔畀你死咩

對身體有害的煙,傳統煙已經夠啦,冇謂增加更多吸煙新品種

引用:
原帖由 weisin 於 2021-10-22 02:18 PM 發表

咁又唔得,只會益左黑幫地下買賣
咁禁毒都係益左黑幫地下買賣la

根本要禁埋傳統煙
傳統煙一樣影響健康

食傳統煙衰極都係煙草
電子煙係化學野,自己諗啦

呢啲例係傳統煙同電子煙之爭、傳統煙要交煙草稅、電子煙又系咩嘢稅、雖然Phillip Moore(萬寶路)都有電子煙、但又唔系所有品牌都有.但政府呢類禁賣吾禁食做法、真係為左市民定其他?

引用:
原帖由 lostofbubble 於 2021-10-22 10:41 AM 發表

其實吸煙冇問題, 麻煩唔好呼番出黎
有人吸煙又有風, 吹埋黎就算帶住口罩都聞到, 而且搞一面煙灰,
真係你吸煙人食煙~~
應該成支煙食落肚。又頂癮又環保。包冇人投訴。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]