• 瀏覽: 4,186
  • 回覆: 31
+3
原定昨日出發公海遊的郵輪「海洋光譜號」,一名40歲船員的新冠病毒檢測結果初步呈陽性,當局認為是外地確診懷疑復陽個案,航程取消。郵輪所屬的皇家加勒比國際遊輪表示,有關員工屬後勤崗位,沒有接觸客人,航班約有1200名旅客,他們是參與4晚郵輪假期,而有約1000人曾上船,已全數離開郵輪。  

公司表示, 該名船員正在隔離中,並接受醫療團隊監測,他的密切接觸者已進行快速測試,所有檢測結果呈陰性。 公司又表示,皇家加勒比的下一航次將不會受到影響,又表示所有船員的檢測結果均為陰性,將再次要求船員在下一次航行前進行檢測。

今次真係一個累全家,好大影響

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/海洋光譜號疑似復陽船員正隔離監測-旅客已離開郵輪-171331281.html

笑料

如果在國內,這人倒退計算14日的幾船人,都需要做核酸檢測,三天兩檢,甚至不用上班,因為他們的健康碼會變黃色,上不了地鐵,bus,去唔到商場,如果通關,這批人是不能進去內地的

深圳無非就是要這些人數據,隨時跟蹤,這就是國內的防疫要求,如果香港給不出這些數據,不要來怪深圳不開通關了

又來!

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-10-22 10:48 AM 發表
如果在國內,這人倒退計算14日的幾船人,都需要做核酸檢測,三天兩檢,甚至不用上班,因為他們的健康碼會變黃色,上不了地鐵,bus,去唔到商場,如果通關,這批人是不能進去內地的

深圳無非就是要這些人數據,隨時跟蹤,這就是國內的防疫要求,如果香港給不出這些數據,不要來怪深圳不開通關了
好。就係想你甘講。最好不通關

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-10-22 10:48 AM 發表

啱聽、淋病最驚俾曱甴插C眼、所以吾敢跟大陸咯、安心出淫都大把人寫紙仔啦、通關?冇十年八載吾使諗呀、旨意呢條淋病?含啦!

仲敢搞郵輪團

引用:
原帖由 LWCW 於 2021-10-22 11:07 AM 發表

好。就係想你甘講。最好不通關
切,我系廣州生活工作緊,對我有咩影響?

我只系講大陸的防疫要求,通關,一邊松,一邊緊,你想想有咩可能??全中國放鬆,遷就你香港好不好?

澳門有沒甘多聲氣,甘多意見??內蒙現在爆了,內地自己坐飛機離廣州的人都要求在白云機場做了核酸,才比入市區,中高風險地區回來都要在家隔離14日才上班,我地廣東自己對國內其他省都嚴格要求啦,你唔跟規矩,唔通就唔通羅,國內防疫第一位

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-10-22 11:24 AM 發表

切,我系廣州生活工作緊,對我有咩影響?

我只系講大陸的防疫要求,通關,一邊松,一邊緊,你想想有咩可能??全中國放鬆,遷就你香港好不好?
我又吾上去。通吾通都吾我事

通關?吾使諗

成千人上左船, 跟住全部放番晒入社區? 

係咪應該全部當出左境, 現在入番境了, 要14+7?

唔通咪唔通。肺炎有咩好驚

引用:
原帖由 LWCW 於 2021-10-22 11:26 AM 發表

我又吾上去。通吾通都吾我事
蝗尸曱甴就係只識得諗自己~19年大大聲講話為香港為公義,真係笑9死人~

就算吾係為通關,放呢批人出嚟對香港都好危險~

引用:
原帖由 ooxx13 於 2021-10-22 12:10 PM 發表

蝗尸曱甴就係只識得諗自己~19年大大聲講話為香港為公義,真係笑9死人~

就算吾係為通關,放呢批人出嚟對香港都好危險~
吾上大陸就代表係曱甴?有啲人永遠活喺井底

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]