• 瀏覽: 10,660
  • 回覆: 111
+5
呢d咪風骨咯,射唔到都試下射

之前無證據情況下指責中國發射高超音速武器吹到好大威脅
今日美國講明係發射導彈 呢D傳媒就集體收聲 呢D就係所謂國際傳媒

引用:
原帖由 4ichicken 於 2021-10-22 10:12 AM 發表

睇用途姐,夠用既軍用零件一定講reliable !  包括各種環境天氣温度下都吾會出錯,但而家講緊超高音速技術,chip 慢係死症
更加需要可靠, 而且普通晶片唔適合呢d惡劣環境! 唔係新快就得! 可靠更重要而且武器就唔需要運算得咁快! 反而越精細嘅晶片越易起呢類惡劣環境出故障

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-10-22 10:19 AM 發表

更加需要可靠, 而且普通晶片唔適合呢d惡劣環境! 唔係新快就得! 可靠更重要而且武器就唔需要運算得咁快! 反而越精細嘅晶片越易起呢類惡劣環境出故障
咁舊嘅夠吾夠用吖?

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-10-22 10:10 AM 發表

補充, 睇返現時新晶片都大把bug, 用黎做武器唔怕行行下出事? 點樣都用出咗一段時間就算有bug都知道點解決嘅晶片啦!
晶片有bug??? 有咩bug

引用:
原帖由 4ichicken 於 2021-10-22 10:20 AM 發表

咁舊嘅夠吾夠用吖?
梗係夠啦, 舉個例E+ cpu最快>5GHz, 但係太空船用嘅就係20幾年前嘅產品

今年年頭登陸火星嘅「毅力號」的設備等級仍可稱得上是最高階、最先進的探測車。因為它採用的晶片為單核心、233MHz 的 PowerPC 750,與 1998 年蘋果 iMac 採用的晶片同等級。

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-10-22 10:27 AM 發表

梗係夠啦, 舉個例E+ cpu最快>5GHz, 但係太空船用嘅就係20幾年前嘅產品

今年年頭登陸火星嘅「毅力號」的設備等級仍可稱得上是最高階、最先進的探測車。因為它採用的晶片為單核心、233MHz 的 PowerPC 750,與 1998 年蘋果 iMac 採用的晶片同等級。
懷疑未必得,除非容許幾百Km誤差,而家係超高速!

毅力號梗冇問題,係火星可以慢慢,慢D完全冇問題!一切以穩定行先

good news 

引用:
原帖由 discuss-5 於 2021-10-22 09:07 AM 發表
哦:射唔出
即刻搵輝瑞呀嘛!偉哥幫到

引用:
原帖由 4ichicken 於 2021-10-22 10:35 AM 發表

毅力號梗冇問題,係火星可以慢慢,慢D完全冇問題!一切以穩定行先
完全夠用,導彈晶年功能單一無需太多功能!大氣層上方使用28nm樓下的制程會極易受太空電磁波和輻射破壞,這才會破壞運算,解放軍所有晶片一向是全自產的美國干擾無用而且隨美國蕊片制裁中國,蕊片技術必國產化!

美國試射近程低速導彈, 應該會成功。

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2021-10-22 09:02 AM 發表
美國五角大樓證實,周四在阿拉斯加進行的遠程高超音速導彈試射失敗,但未有交代導彈有否離開發射器及失敗原因,只表示由於發射器故障,試射未能按計劃進行,正調查原因。

https://dw-media.dotdotnews.com/dams/product/image/202110/22/6172095fe4b0e5f8ff5d00d71.jpg

中國話左係試上太空火箭,美國即刻就真係試超音速導彈,驚 ...
乜美國仲未有高超音速導彈架!咁東風17山寨邊個

引用:
原帖由 4ichicken 於 2021-10-22 10:35 AM 發表

高超音都係~2km/s,CPU計算速度係用千萬份1秒單位!

唔怕。。。放倉底,之後叫台灣收haha
又有錢做新彈

引用:
原帖由 大林林 於 2021-10-22 10:58 AM 發表

乜美國仲未有高超音速導彈架!咁東風17山寨邊個

師兄,唔好爆開啦!中國無超音速導彈呀!唔係,老尾點會試

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]