• 瀏覽: 13,615
  • 回覆: 111
引用:
原帖由 maomao_mc 於 2021-10-22 07:29 AM 發表
依家醫院專科新症起碼要排兩三年以上,使病情由輕變重,老人家等得來都已經移民天堂了!支持引入非港專醫!
,即係你贊成為引入巴基斯坦,孟加拉,柬埔寨醫生來香港執業,唔係呱

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-10-22 07:14 AM 發表
【明報專訊】為紓緩醫生短缺,政府以《2021 年醫生註冊(修訂)條例草案》,增設「特別註冊」免試引入非港人專科醫生。草案開過5次法案委員會,立法會昨恢復二讀,5小時內以39票贊成三讀通過。唯一反對的醫學界陳沛然形容自己「螳臂當車」,無法改變政府和議員立場。過去5年政府三提相關修例,今次修例幅度最大、審議時間最少,有學者認為政府置醫學界聲音於不顧,恐動搖互信基礎,加劇醫護移民。

移民咪移囉. ...
世上邊有香港醫生咁好收入

恐動搖互信基礎⋯

正正未呢個時候 將信得過既人 替補落去

唔覺得牛津/哈佛etc d醫學院會比香港差lor
香港西醫d技術咪又係歐美黎

香港自己研發咩

引用:
原帖由 北投公園 於 2021-10-22 10:23 AM 發表

,即係你贊成為引入巴基斯坦,孟加拉,柬埔寨醫生來香港執業,唔係呱
咁係牛津/哈佛etc讀+畢業, 會差過香港咩

go go go cockroaches,

叫曬大陸醫護來香港啦 搵多好多

香港冇乜多,最多就系哩啲鳩up學者。

不如將香港人送去大陸醫治仲好啦!

黑醫護走晒,換良心外來真醫護。

磚家永遠針對市民!

移民同失信心兩回事.....
唔通要等5年做一個手術就唔會移民,等2年先見到醫生就信心十足...
明報記者...無撚用

WFC...要移民咪移囉...香港人習慣了

引用:
原帖由 人造人21 於 2021-10-22 07:39 AM 發表
咁考試係必要
唔知會唔會係假學歷
你睇葛博士幾勁
是呀 叫菜腫桶 自首 先

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]