• 瀏覽: 13,700
  • 回覆: 111
引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-10-22 07:14 AM 發表
【明報專訊】為紓緩醫生短缺,政府以《2021 年醫生註冊(修訂)條例草案》,增設「特別註冊」免試引入非港人專科醫生。草案開過5次法案委員會,立法會昨恢復二讀,5小時內以39票贊成三讀通過。唯一反對的醫學界陳沛然形容自己「螳臂當車」,無法改變政府和議員立場。過去5年政府三提相關修例,今次修例幅度最大、審議時間最少,有學者認為政府置醫學界聲音於不顧,恐動搖互信基礎,加劇醫護移民。

移民咪移囉. ...
有學者認為政府置醫學界聲音於不顧
香港得果十幾廿萬醫生,但係有700萬以上既潛在病人,咁應該要聽邊知講?

講到咁憂心,咪出私家做囉,一係要移民就移民
唔通因為你想移民就唔理病人呀
成班巨嬰咁

學者永遠憂呢樣憂果樣,憂國憂民!

個心都唔係你度,留個人黎做麥?再嘈同內地商量引入大陸醫護啦~~~

根本就係政府舖路引入內地普通醫生。開頭會話醫專太慢攞返自己批專業醫生來港,跟著就將規定適用於普通醫生。到時批準大陸醫生來港就話咁易。

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-10-22 07:14 AM 發表
【明報專訊】為紓緩醫生短缺,政府以《2021 年醫生註冊(修訂)條例草案》,增設「特別註冊」免試引入非港人專科醫生。草案開過5次法案委員會,立法會昨恢復二讀,5小時內以39票贊成三讀通過。唯一反對的醫學界陳沛然形容自己「螳臂當車」,無法改變政府和議員立場。過去5年政府三提相關修例,今次修例幅度最大、審議時間最少,有學者認為政府置醫學界聲音於不顧,恐動搖互信基礎,加劇醫護移民。

移民咪移囉. ...
外國一樣唔承認外地醫護=無牌, 香港乞醫護去外國揸𠒇?

個心唔係你度,相對無咁好服侍~~服務質素自然下降~~~影響影港醫護質素評級~~~

引用:
原帖由 woodydavid 於 2021-10-22 09:21 AM 發表
學者永遠憂呢樣憂果樣,憂國憂民!
講啲唔講啲鬼鬼鼠鼠,又唔講邊位學者!

大部分醫護是自私精,我排專科要等三年,有海外醫生加入醫管局對市民來說是一大喜訊

所謂學者,永遠停留在幼稚園學習階段, 永遠怕呢樣果樣,有時幻想一下情節無限放大,最後同阿媽講唔想返學

執行時會微調及磨合㗎嘛,市民亦有個適應期

學者只係活在象牙塔,係掂嘅,晨早升格為智者啦!

病人政策連線主席林志釉昨表示,政府修訂前未有諮詢其組織及醫專「不是好先例」,憂局方將來與各持份者合作會難協調。

呢個所謂病人組織次次都唔係同病人嘅利益出發,呢個林志釉喺二零零三年嘅時候都被香港嘅黑醫護斷錯症,無端端走咗去食SARS嘅療程,呢條友而家企喺黑醫護嗰邊真係離曬譜。

引用:
原帖由 巴巴先生 於 22-10-2021 07:14 發表

移民咪移囉. ...
如果移去外國又做返醫護,咁同香港輸入外地醫護有咩分別?

引用:
原帖由 liuche01 於 2021-10-22 10:05 AM 發表
所謂學者,永遠停留在幼稚園學習階段, 永遠怕呢樣果樣,有時幻想一下情節無限放大,最後同阿媽講唔想返學

執行時會微調及磨合㗎嘛,市民亦有個適應期

學者只係活在象牙塔,係掂嘅,晨早升格為智者啦!
明報御用學者 鍾劍華
東方御用學者 陳偉強

引用:
原帖由 人造人21 於 2021-10-22 07:39 AM 發表
咁考試係必要
唔知會唔會係假學歷
你睇葛博士幾勁
閣下旨在借題挑釁?

引用:
原帖由 vvoy 於 2021-10-22 10:14 AM 發表

明報御用學者 鍾劍華
東方御用學者 陳偉強
所以D報紙公信力低, 不無原因

快D走, 死黑醫護

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]