• 瀏覽: 16,787
  • 回覆: 8
  • 追帖: 1
+2
引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-10-22 07:09 AM 發表
【明報專訊】創新及科技局長薛永恒去年11月曾稱沒計劃強制任何地點使用「安心出行」,事隔近一年,政府昨日宣布下月起所有政府員工及市民須用安心出行,方可進入政府大樓及辦公處所,涵蓋圖書館、泳池、體育館等,不能再以不願用為由而「填紙仔」,12歲以下兒童、年滿65歲長者等可獲豁免。民主黨斥政府出爾反爾,現時如溫水煮蛙,「不斷收緊去追蹤行蹤,為『通關碼』鋪路」。

https://fs.mingpao.com/pns/20211022/s00006/6874111d002ca8afd05173fe3532b167.jpg ...
安心出行點樣追蹤行縱呀?都無自動上傳功能!

引用:
原帖由 丁常唔多旺 於 2021-10-22 11:32 AM 發表

奇實手機係android只要確疹後查下手機google行蹤就知晒機主去過嘅所有地方
如果我無開GPS點查到?

引用:
原帖由 天生加加速廁紙 於 2021-10-22 11:00 AM 發表

咁姐係個app無用架啦?裝黎做咩

個APP緊係有自動上傳啦,你唔連上網點更新確診者資料,唔更新你用黎托咩;你連上網個下個咪上載資料囉阿豬
你咁講明顯你無裝啦!
個app係唔會上傳你資料,反而係你下傳確診個案地點,個app會配對你個紀錄,撞到就話你知

當然,入面有個制係你發現自己被撞中,自己按制報告,你唔報告政府根本唔知

點解咁設計?咪就係香港人乜都話私隱囉!

引用:
原帖由 天生加加速廁紙 於 2021-10-22 12:01 PM 發表

佢聲明入面有寫你手機嘅資料係會上傳去佢server度,並可由有關人員access,係自動上傳手機資訊,唔係講你報告果樣野
麻煩你截圖睇下係邊度有聲明啦

引用:
原帖由 天生加加速廁紙 於 2021-10-22 02:21 PM 發表

https://www.leavehomesafe.gov.hk/tc/personal-information-collection-statement/

link都po埋比你喇,話就話自願性質,有咁嘅功能,同永恒講嘅「沒計劃強制」同出一轍
入面講得好清楚啦!係你自願上傳的資料呀!即係我講那個制囉!你唔按,傳乜呢?

喂!其實你有冇裝安心呢?

引用:
原帖由 丁常唔多旺 於 2021-10-22 02:36 PM 發表

用發射站做三角定位一樣知你係邊,連你係幾多樓都知。
不過咁查,係要法庭手令啦!我估大案先會囉!

引用:
原帖由 丁常唔多旺 於 2021-10-22 02:47 PM 發表

唔合作咪用抗疫條例拉人囉
抗疫條例已經寫了政府執法人員有權查看安心紀錄或你填的紙仔

引用:
原帖由 惡魔李嘉誠 於 2021-10-22 02:51 PM 發表

請問聲係乜法例。宜家唔係合作嘅問題,係唔公平的問題。
咁你咪等睇下修例後點講囉!

請問你用乜手機?

引用:
原帖由 惡魔李嘉誠 於 2021-10-22 03:13 PM 發表

大家純討論。我手機係用LINUX系統。
用安心同紙仔係可以涵蓋所有情況,因為有例外情況係要填紙仔,例如你部電話冇電或者壞咗點算。要嚴格啲,睇身份證,沒問題,反正政府大樓長期有人看守,冇理由限死一樣。你政府做人口普查,係法例要求,但方法唔會限死一樣,要你剩係做網上問卷吧。
只可以答你政府大樓係有出例外情況……請放心

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]