• 瀏覽: 22,681
  • 回覆: 288
+2
12歲以下兒童豁免可理解~但長者吾應該,佢哋係易感人群,吾識用手機就填紙仔,大陸健康碼就係咁,可以响門口揾人協助佢哋。

民主黨講得出"出爾反爾",就知佢哋吾適合管理社會,同呆灣綠黨一樣搞破壞在行,要搞建設就。。。

而家唔係"強制",有得選擇,一係用一係唔用,唔用就唔好入呢幢大廈,入第二幢。

引用:
原帖由 ETENHK 於 2021-10-22 07:20 AM 發表
希望盡快推行到所以公共場所
廁所都要!

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-10-22 07:09 AM 發表
【明報專訊】創新及科技局長薛永恒去年11月曾稱沒計劃強制任何地點使用「安心出行」,事隔近一年,政府昨日宣布下月起所有政府員工及市民須用安心出行,方可進入政府大樓及辦公處所,涵蓋圖書館、泳池、體育館等,不能再以不願用為由而「填紙仔」,12歲以下兒童、年滿65歲長者等可獲豁免。民主黨斥政府出爾反爾,現時如溫水煮蛙,「不斷收緊去追蹤行蹤,為『通關碼』鋪路」。

https://fs.mingpao.com/pns/20211022/s00006/6874111d002ca8afd05173fe3532b167.jpg ...
啲所謂長者打上去電台又話唔識用手機,部手機係download唔到,幾百樣藉口去反對,但係點解經常見到啲長者玩 candy crush 又捉精靈嘅呢? games 就識玩,安心出行只係掃一掃個code 反而唔識?

呢期唔賴得打針又嚟賴私隱!!好快退休唔駛通,又過骨。。。

引用:
原帖由 ooxx13 於 2021-10-22 09:13 AM 發表
12歲以下兒童豁免可理解~但長者吾應該,佢哋係易感人群,吾識用手機就填紙仔,大陸健康碼就係咁,可以响門口揾人協助佢哋。

民主黨講得出"出爾反爾",就知佢哋吾適合管理社會,同呆灣綠黨一樣搞破壞在行,要搞建設就。。。
應該括免到16歲

引用:
原帖由 閒話一句 於 2021-10-22 09:25 AM 發表

啲所謂長者打上去電台又話唔識用手機,部手機係download唔到,幾百樣藉口去反對,但係點解經常見到啲長者玩 candy crush 又捉精靈嘅呢? games 就識玩,安心出行只係掃一掃個code 反而唔識?
65歲以上括免算合理

引用:
原帖由 哪singh 於 2021-10-22 09:17 AM 發表

廁所都要!
really? if rush to toilet, how to scan the code

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-10-22 07:09 AM 發表
【明報專訊】創新及科技局長薛永恒去年11月曾稱沒計劃強制任何地點使用「安心出行」,事隔近一年,政府昨日宣布下月起所有政府員工及市民須用安心出行,方可進入政府大樓及辦公處所,涵蓋圖書館、泳池、體育館等,不能再以不願用為由而「填紙仔」,12歲以下兒童、年滿65歲長者等可獲豁免。民主黨斥政府出爾反爾,現時如溫水煮蛙,「不斷收緊去追蹤行蹤,為『通關碼』鋪路」。

https://fs.mingpao.com/pns/20211022/s00006/6874111d002ca8afd05173fe3532b167.jpg ...
係無強制喎, 可以選擇唔入去架麻, 又無人迫你要入去, 其實白鴿係咪唔明「強制」係咩意思??

晨早要咁做啦,驚乜春!用facebook咪仲 危險

乜安心出行有追蹤既咩

想問下民主黨,林子健放監未同佢為咩事入去

點解唔怪自己啲手jokes亂填假資料呢?

乜… 仲有民主黨嘅咩?

[本港新聞評論] 強制掃安心 政府場所下月實施 薛永恒曾稱「沒計劃強制」 民主黨斥出爾反爾

點解民主黨又是針對為民抗疫的設施,民主精神是專搞對抗的嗎?
對當年民主黨由華叔創黨的宗旨,對他擁護及熱心支持,至後期華叔離世管理層漸變質,與建黨宗旨相違背,選擇不再支持是小弟做對的決定.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]