• 瀏覽: 2,959
  • 回覆: 40
+3
海關新一姐上場,即把龍蝦走私牽扯至國家安全。恕草民愚昧,未聞澳洲龍蝦有乙型鏈球菌,應該不會吃死中國人吧?若說國家限制入口澳洲龍蝦是基於政治考慮,豈不是承認違反世貿規定,陷我國於不義兼且傷害中澳人民感情嗎?

澳洲龍蝦大量透過本港走私回內地,若沒有需求又怎能成事?明知澳洲和國家過不去,中國人還是繼續大口大口的咀嚼澳洲龍蝦,實在不要臉!有辱國家之餘,按一姐說法,更會危害囯家安全!應該全部拉去打靶!

更離譜的是,剛卸任的海關一哥鄧sir被揭發今年3月與一眾官商參加了一場違反限聚令兼有強姦案發生的晚宴,據網上流傳的收費表,每位$3380的食材包括澳洲野生花龍蝦刺身!!如果屬實,海關首長、入境處長和保安局副局長豈不是也參與了危害國家安全的圖謀?龍蝦真恐怖!

==============================================

香港海關首位女關長今天何珮珊宣誓就任,她下午會見傳媒時提出任內四項工作重點,其中首要致力維護國家安全及防範恐怖主義活動,切斷破壞國安及本土恐怖主義的物資,經外國途徑進入香港,又舉例說近期海關打擊走私澳洲龍蝦活動,亦是維護國家安全的重要工作。

何珮珊表示海關會配合國家對外貿易限制,打擊走私活動,舉例說海關早前與內地聯合行動,打擊澳洲走私龍蝦,是維護中國對澳洲的貿易限制及國家安全工作。

她解釋,中國去年限制澳洲龍蝦運入內地,走私集團因而將龍蝦運送來香港,等待機會走私內地,「表面睇一單普通走私案,走私龍蝦啫,其實係破壞國家對澳洲嘅貿易限制,所以打擊走私龍蝦活動,係維護國家安全好重要嘅工作,要積極去做」。

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2265261/即時-港聞-提四大工作重點-海關關長何珮珊-打擊走私龍蝦亦是維護國安

傻人發現案 管好你個部門先 上樑不正下樑歪 你老頂鄧sir 岩岩衰食富豪飯局被炒魷 下面d高層應該都食唔少 你捉哂出黎先
走私龍蝦案 有海關條例, 走私法例可以用 唔洗下下吹到國安 刷鞋刷出面 成個另一個pk鄧sir 2.0 咁

分明就系國安。。系朋友時就比錢你澳洲允。買你既也。唔系朋友。又話打又話殺時。市民再買你既也,走私入境。就系比錢澳洲使,你錢佢買武器打你。。。點解唔系國安。肯定系啦

你留言諗清楚先打出黎 語無倫次唔知嗡乜 #魚仔曲其

引用:
原帖由 sunday8999 於 2021-10-22 01:30 AM 發表
你留言諗清楚先打出黎 語無倫次唔知嗡乜 #魚仔曲其
你外地人?

引用:
原帖由 四季無花果 於 2021-10-22 01:35 發表

你外地人?
你明佢噏乜 唔該翻譯下 講野一舊舊咁

點解共產黨個國家機器咁有效率!? 唔做,換人上!等唔到啲高官退休!

引用:
原帖由 13個加速馬達 於 2021-10-22 02:01 發表
點解共產黨個國家機器咁有效率!? 唔做,換人上!等唔到啲高官退休!
仲等 有咩事即刻換啦

淨係「香港」兩個字就已經係危害國家安全啦,以後要叫中國香港。

引用:
原帖由 落漠忽然羊羊 於 2021-10-22 08:18 發表
淨係「香港」兩個字就已經係危害國家安全啦,以後要叫中國香港。
個刷鞋仔pk鄧遲早所有地方都加個中國係地方名前面 例如"中國台灣" 中國香港係遲早既事

引用:
原帖由 allen89 於 2021-10-21 10:31 PM 發表
海關新一姐上場,即把龍蝦走私牽扯至國家安全。恕草民愚昧,未聞澳洲龍蝦有乙型鏈球菌,應該不會吃死中國人吧?若說國家限制入口澳洲龍蝦是基於政治考慮,豈不是承認違反世貿規定,陷我國於不義兼且傷害中澳人民感情嗎?

澳洲龍蝦大量透過本港走私回內地,若沒有需求又怎能成事?明知澳洲和國家過不去,中國人還是繼續大口大口的咀嚼澳洲龍蝦,實在不要臉!有辱國家之餘,按一姐說法,更會危害囯家安全!應該全部拉去打靶! ...
中國去年限制澳洲龍蝦運入內地,走私集團因而將龍蝦運送來香港,等待機會走私內地,「表面睇一單普通走私案,走私龍蝦啫,其實係破壞國家對澳洲嘅貿易限制,所以打擊走私龍蝦活動,係維護國家安全

你明唔明?講一次唔明就講兩次,講到你明為止

引用:
原帖由 鼠貓 於 2021-10-22 09:39 發表

中國去年限制澳洲龍蝦運入內地,走私集團因而將龍蝦運送來香港,等待機會走私內地,「表面睇一單普通走私案,走私龍蝦啫,其實係破壞國家對澳洲嘅貿易限制,所以打擊走私龍蝦活動,係維護國家安全

你明唔明?講一次唔明就講兩次,講到你明為止
你唔覺得你長篇大論完都講唔到打擊走私龍蝦點維護國家安全? 最多話係盡責執行國家禁令姐 唔通走私佬又走去分裂國家喇喎

依家記律部隊就係太多pk鄧 何關長依d講野唔用腦 無歷史知識 淨係識刷鞋既人做左阿頭 開口埋口 國安法萬能key 市民先至唔服

引用:
原帖由 sunday8999 於 2021-10-22 11:20 AM 發表

你唔覺得你長篇大論完都講唔到打擊走私龍蝦點維護國家安全? 最多話係盡責執行國家禁令姐 唔通走私佬又走去分裂國家喇喎

依家記律部隊就係太多pk鄧 何關長依d講野唔用腦 無歷史知識 淨係識刷鞋既人做左阿頭 開口埋口 國安法萬能key 市民先至唔服
呢樣野係你及你的同類不明白,講咗你都唔明也沒有辦法

你哋又咪係左又提出疑問,右又提出疑問,只不過係不接受現實,只想別人生活在你哋的想法下而已。

引用:
原帖由 sunday8999 於 2021-10-22 11:20 AM 發表

澳洲佬對中國懷有敵意,國家貿易限制係不想比佢賺中國的錢來攻擊中國,你走私龍蝦去比澳洲佬賺中國的錢就等於資敵!這就是國家安全問題理由!咁簡單的道理都唔識?!而係明未呀智將

打擊走私澳洲龍蝦!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]