• 瀏覽: 7,128
  • 回覆: 45
海關新一姐上場,即把龍蝦走私牽扯至國家安全。恕草民愚昧,未聞澳洲龍蝦有乙型鏈球菌,應該不會吃死中國人吧?若說國家限制入口澳洲龍蝦是基於政治考慮,豈不是承認違反世貿規定,陷我國於不義兼且傷害中澳人民感情嗎?

澳洲龍蝦大量透過本港走私回內地,若沒有需求又怎能成事?明知澳洲和國家過不去,中國人還是繼續大口大口的咀嚼澳洲龍蝦,實在不要臉!有辱國家之餘,按一姐說法,更會危害囯家安全!應該全部拉去打靶!

更離譜的是,剛卸任的海關一哥鄧sir被揭發今年3月與一眾官商參加了一場違反限聚令兼有強姦案發生的晚宴,據網上流傳的收費表,每位$3380的食材包括澳洲野生花龍蝦刺身!!如果屬實,海關首長、入境處長和保安局副局長豈不是也參與了危害國家安全的圖謀?龍蝦真恐怖!

重點係走私, 唔係龍蝦 

引用:
原帖由 allen89 於 2021-10-21 10:29 PM 發表
海關新一姐上場,即把龍蝦走私牽扯至國家安全。恕草民愚昧,未聞澳洲龍蝦有乙型鏈球菌,應該不會吃死中國人吧?若說國家限制入口澳洲龍蝦是基於政治考慮,豈不是承認違反世貿規定,陷我國於不義兼且傷害中澳人民感情嗎?

澳洲龍蝦大量透過本港走私回內地,若沒有需求又怎能成事?明知澳洲和國家過不去,中國人還是繼續大口大口的咀嚼澳洲龍蝦,實在不要臉!有辱國家之餘,按一姐說法,更會危害囯家安全!應該全部拉去打靶! ...
呆仔你走私嗎,好驚呀,就嚟拉到你的,洗定八月十五啦

引用:
原帖由 allen89 於 2021-10-21 10:29 PM 發表

澳洲龍蝦大量透過本港走私回內地,若沒有需求又怎能成事?明知澳洲和國家過不去,中國人還是繼續大口大口的咀嚼澳洲龍蝦,實在不要臉!有辱國家之餘,按一姐說法,更會危害囯家安全!應該全部拉去打靶! ...
似足個19才子點解講粗口都要拉

引用:

好心你啦,腦筋唔得就返去學多啲書啦

引用:
原帖由 allen89 於 2021-10-21 22:29 發表

重點係走私,龍蝦唔龍蝦同安全無關。
去偷嘢,無論你偷粒糖定偷軍火,
犯嘅罪都係偷嘢。
偷乜不過係用嚟考慮量刑。
睇嚟樓主好驚咁喎!
身有屎?

引用:

關長有講明, 走私龍蝦, 是破壞中國對澳州入口禁令

中國制裁澳州, 是中國打老美隻狗, 是中美搏奕其中一招
中美搏奕, 是涉及中國發展及前途, 唔係國家安全係乜野?

無視國家利益既香港, 從立國安法一刻開始, 已不容許存在
我非常高興, 女關長是第一個高官,大大聲聲咁講, 香港既政策, 要以國家利益為先, 國家安全為先

我唔會期望, 無家無國既西狗腦殘, 會認同我既講法, 我可以話: 忍得就留, 唔忍得就走,
..........................
補充, 唔好講咩世貿規定, 而家係對國運有關既中美搏奕, 老美制裁華為, 任意加關稅, 唔通又符合世質規定? 多九餘

樓主無知識係唔緊要, 最緊要係知自己講乜.

嘅然你都唔肯定"應該不會吃死中國人吧?", 咁你點講落去.

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-10-22 16:09 發表

關長有講明, 走私龍蝦, 是破壞中國對澳州入口禁令

中國制裁澳州, 是中國打老美隻狗, 是中美搏奕其中一招
中美搏奕, 是涉及中國發展及前途, 唔係國家安全係乜野?

無視國家利益既香港, 從立國安法一刻開始, 已不容許存在
我非常高興, 女關長是第一個高官,大大聲聲咁講, 香港既政策, 要以國家利益為先, 國家安全為先

我唔會期望, 無家無國既西狗腦殘, 會認同我既講法, ...
一針見血,鏗鏘有聲。
謝謝分享!

走私龍蝦?貿易制裁?
又一個以為自己好「秋」得嘅無腦女高官。
禁龍蝦擺明違反貿易協定,
做都搵哂藉口話你有蟲有農藥啦﹗
自己開埋口話貿易制裁?
俾哂證據俾澳洲投訴仲自以為是。
港共高官果真沒有最荒唐。

引用:
原帖由 狂輸 於 2021-10-23 03:39 PM 發表
走私龍蝦?貿易制裁?
又一個以為自己好「秋」得嘅無腦女高官。
禁龍蝦擺明違反貿易協定,
做都搵哂藉口話你有蟲有農藥啦﹗
自己開埋口話貿易制裁?
俾哂證據俾澳洲投訴仲自以為是。
港共高官果真沒有最荒唐。
係你先至夠膽講貿易制裁 澳洲貿易制裁中國 你又唔敢出聲 華為做乜要拆曬 有啲乜嘢問題 有漏洞 漏洞喺邊度 漏洞就係畀美國先進 原來做西方嘅狗 都要扮講道理 不過輸到連車尾燈都冇得睇

引用:
原帖由 isvh5 於 2021-10-22 08:17 AM 發表
重點係走私, 唔係龍蝦 
其實國家宜家同罪犯國打貿易戰,香港也不應該俾龍蝦入境。

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-10-23 03:58 PM 發表

係你先至夠膽講貿易制裁 澳洲貿易制裁中國 你又唔敢出聲 華為做乜要拆曬 有啲乜嘢問題 有漏洞 漏洞喺邊度 漏洞就係畀美國先進 原來做西方嘅狗 都要扮講道理 不過輸到連車尾燈都冇得睇
澳洲貿易制裁中國?
澳洲咁守法點會咁做。
中國人當然希望中國強大,
但好似美國咁霸道得罪哂D盟友,
相信亦唔係中國應該發展方向囉﹗

連曱甴都可以危害國家安全,更何況係澳龍?

引用:
原帖由 狂輸 於 2021-10-23 06:20 PM 發表

澳洲貿易制裁中國?
澳洲咁守法點會咁做。
中國人當然希望中國強大,
但好似美國咁霸道得罪哂D盟友,
相信亦唔係中國應該發展方向囉﹗
盟友明知美帝霸道又如何,又可以點呢?

唔用美元咩,唔講英文咩,唔俾美國駐軍咩,吹咩。
美國吹雞要玩中國,
嗎又係乖乖做跟尾狗。

全世界都知美帝濫炸伊拉克,咁又可以點姐。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]