• 瀏覽: 7,191
  • 回覆: 12
走私龍蝦?貿易制裁?
又一個以為自己好「秋」得嘅無腦女高官。
禁龍蝦擺明違反貿易協定,
做都搵哂藉口話你有蟲有農藥啦﹗
自己開埋口話貿易制裁?
俾哂證據俾澳洲投訴仲自以為是。
港共高官果真沒有最荒唐。

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-10-23 03:58 PM 發表

係你先至夠膽講貿易制裁 澳洲貿易制裁中國 你又唔敢出聲 華為做乜要拆曬 有啲乜嘢問題 有漏洞 漏洞喺邊度 漏洞就係畀美國先進 原來做西方嘅狗 都要扮講道理 不過輸到連車尾燈都冇得睇
澳洲貿易制裁中國?
澳洲咁守法點會咁做。
中國人當然希望中國強大,
但好似美國咁霸道得罪哂D盟友,
相信亦唔係中國應該發展方向囉﹗

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-10-23 06:55 PM 發表

你問我澳洲點解咁樣做 我嘅答案係澳洲白痴 得罪貿易夥伴最大買家 你估真係冇咗佢唔得 你講貿易協議公平交易 我就問你華為犯咗啲乜嘢公平交易 唯一原因 就係華為冇後門 不符合美國嘅要求 如果你攞公平交易做原則 中國就應該要抵制澳洲 唔係以為中國唔識得還手
唔係唔抵制得,
抵制係要師出有名,
好似話因為反傾銷、有蟲害等等,
唔係咁戇𨳊講埋係貿易限制報復囉﹗
不過我諗你戰狼上身應該唔明點解﹗

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-10-24 10:49 AM 發表

你啲雙重標準出曬嚟啦 戰狼 咁澳洲點解抵制華為呀 唔係唔抵得 不過都要有原因㗎 你講個原因出嚟囉 原因就係華為比美國更加先進 如果澳洲咁樣講係唔得嘅 香港馬拉松電話號碼咁冇辦法唯有接受 但係澳洲都唔敢講 即係冇原因抵制 既然人哋唔守規矩 點解要求中國守規矩
華為?
華為係同伊朗有生意來往,
犯咗美國法例所以被制裁,
即係有人犯咗國安法,
你照樣可以制裁,
總之就係要師出有名。
算啦﹗我諗你唔可能明我想講乜。
正等於好多基層唔識點樣可以買到Bitcoin同埋Bitcoin到底有乜用。

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-10-24 10:52 AM 發表

澳洲抵制華為 有啲乜嘢原因 冇原因 所以中國抵制返澳洲 亦都唔需要有原因 你唔好雙重標準 中國係最守規矩 但係當其他國家唔尊重規矩嘅時候 亦都唔需要對佢遵守任何規矩 唔夠人講就戰狼上身 美國立國咁多年 得十幾年冇打仗 呢啲就真係戰狼上身呀 不過只係打啲冇牙嘅 真係有大殺傷力嘅 得把死人口
最後解釋多次,
抵制當然係一種必要手段,
但一定要師出有名,
好似美國以尋找大殺傷力武器而出征,
中國貿易限制其實亦師出有名,
好似以反傾銷、蟲害等為名。
用意就係避免澳洲向國際貿易組織投訴,
但最新上場嘅忠廢女關長戰狼上身唔經大腦就亂UP,
搞到中國申請加入其他貿易組織受阻。
所以到底你明唔明我講乜?

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-10-24 10:58 AM 發表

你病好未呀 我就當華為同伊朗有生意 同澳洲有乜關係 美國嘅國安法幾時管到中國嘅外交 貿易 如果用你呢個講法 就更加要抵制澳洲啦 中國同美國打緊貿易戰呀懵炳
我病好未?懵炳?果然係戰狼
嘿﹗既然你咁自以為是,
你繼續活係你自己嘅世界啦﹗
我就廢事對牛彈琴啦﹗

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-10-24 11:41 AM 發表

重覆你係雙重標準 澳洲抵制華為 出師有名嗎 咁中國抵制澳洲龍蝦 你認為有需要嗎 中國抵制澳洲龍蝦你認為出師有名 咁中國抵制佢嘅煤炭 鐵礦石 牛肉 其他貨品 你認為真係出師有名 根本就係貿易對抗 你抵制我 我自然 抵制你 事實上澳洲親美國 舉世皆知 要打貿易戰咪一齊打囉
果然係對牛彈琴,
原來你真係唔知我噏乜﹗

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-10-24 11:43 AM 發表

我問你嘅嘢完全唔答我唔到 喺度廢話 我同你講美國國安法 跟中國同澳洲嘅貿易有乜關係 你就發爛渣 究竟邊個係亂噏無謂 唔係對正個話題
我咁叫發爛渣?
你出口鬧人咁叫咩?
算罷啦你﹗
反正戰狼根本唔會聽人講,
總之你同陳百祥一樣至叻啦﹗

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-10-24 11:54 AM 發表

開口埋口叫人戰狼 唔係發爛渣係乜 只針對中國 澳洲嘅貿易講 唔睇澳洲點樣對中國 雙重標準 唔係唔知你講乜 係你對國家太苛刻 對澳洲太寬鬆
戰狼係發爛渣?
吳京咪日日俾人鬧?
仲有澳洲只係以安全理由唔用華為設備,
並無限制國貨入口,
澳洲只係華為同調查新冠得罪中國。
客觀上並無做錯,
所以中國要報仇先要師出有名,
所以停啦,因為你根本唔知我噏乜﹗

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-10-24 11:55 AM 發表

佢正話題嚟講 唔好講戰狼 你話對牛彈琴 但係你對中國同澳洲嘅態度 已經係完全偏頗 澳洲做就冇問題 中國做就好唔啱
我幾時有話中國唔啱呢?
我由頭到尾到係話女關長唔用腦害到中國咋喎﹗
相反中國以反傾銷同蟲害去限制澳洲入口係師出有名喎﹗
我由頭到尾只係話女關長做錯。
算啦﹗唔明就算啦戰牛﹗

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-10-24 01:26 PM 發表

女班長講嘢冇錯 講出事實 中國係抵制緊澳洲 中國政府都未出聲話佢錯 你出聲 香港官員如果係錯 必定係由中央指出嚟 唔講出嚟 即係佢講嘅係事實
算啦﹗
其實你真係唔明我講乜﹗
若果人民日報話女關長錯呢?
咁你會唔會改變睇法呢?

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-10-24 02:21 PM 發表

如果人民日報講 或者中央直接講 佢當然會係講錯 但係亦都直接變咗中央抵制其他澳洲貨品係錯 咁你話會唔會 因為中央而家做緊嘅嘢 唔單止係龍蝦 幾乎所有澳洲嘅貨品 都有原因唔畀佢入口 如果你咁講都唔係抵制 只係你不合時宜
唉﹗一早咪講咗囉﹗
可以抵制,
但係要搵藉口,
好似美國出兵一樣要搵藉口,
唔可以直接話抵制以免俾人捉痛腳,
但女關長唔經大腦亂噏咪有機俾人囉﹗
由頭到尾就係話女關長,
你係要話我唔贊成抵制。

https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=30239473

That's the reason. Bull.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]