• 瀏覽: 3,147
  • 回覆: 50
[隱藏]
立法會大會今日(21日)恢復二讀《2019年吸煙(公眾衞生)(修訂)條例草案》,一併禁止電子煙和加熱煙。該法案較大爭議在於,將加熱煙劃一連同電子煙禁止,引起部份商界立法會議員不滿。

【17:14】葛珮帆表示,如果香港禁止危害健康的產品,但容易相關科研,是說不過去。她說,不希望未來香港會研發、銷售新型煙草產品。

【17:05】鍾國斌認為,禁止科研公司進口、研究加熱煙、電子煙產品是矯枉過正,認為「科研公司入得幾多呀」,而且只有幾間科研公司,只要有規管就可以,又說新加坡雖然有法例禁止銷售,但沒有禁止相關科研。

【16:32】食衞局局長陳肇始表示,政府修訂的大前提是如何加強健康保障,及不讓新產品培育新煙民。她說,香港煙民比例近幾十年正下降,但另類吸煙產品興起,對禁煙工作帶來挑戰。

加熱煙是否比傳統煙危險較少,陳肇始說是謬誤,引述美國研究指,加熱煙的煙霧中有害成份濃度更高,亦有一些傳統煙沒有的有害成份,因此沒有證據支持加熱煙較安全的說法。

她說,各國對於煙草的態度都不同,未見各國措施對旅遊業的影響。至於能否幫助戒煙,陳肇始亦說無任何證據證明新型吸煙方法有助戒煙,而現時亦有很多協助戒煙的方法。

陳肇始說,如容許另類吸煙產品經香港轉運外地,或會流入黑市,甚至衝擊現時傳統煙的規管情況,亦會令修例草案形同虛設。

陳肇始說,不少國家都正計劃「煙草終局」,即將吸煙率降到5%,政府亦會研究時間表,會推出多項措施以達標,又會設立更多戒煙服務。



【16:23】醫學界議員陳沛然表示,電子煙和加熱煙設計時尚,對年輕人很吸引。他提到傳統煙在售賣後幾十年才有科學證實對身體有嚴重傷害,因此無法及時禁止而只能控制。

陳沛然說,愈少人吸煙相關醫療開支亦會減少,香港對於其他地方降低煙民比例,成果得來不易。他說如果根據邵家輝的修正案規管加熱煙,現時吸煙人口比例12%會不會反彈都成疑問,更不用說減降低煙民比例。

他表示,2019年底,美國爆發疑似與電子煙相關的肺病,英國、台灣等地都有個案,重申健康風險極高。至次加熱煙是否較安全,以傳統煙的經驗要花數十年時間研究才能得知,但強調煙霧不存在最低接觸水平,任何水平都會有傷害,世衞亦表示煙草商的說法有誤導,強調可以降低風險的說法並不成立。

陳沛然說,與運輸相關的豁免有可能造成走私漏洞,因此亦不支持。

【16:19】鍾國斌稱,有吸電子煙朋友早前說有肺氣腫,因而轉食傳統煙。至於加熱煙,如果有數據顯示加熱煙傷較少於傳統煙會是好事,對於想戒煙的市民一步一步減少吸煙有幫助,因此認為一刀切禁加熱煙和電子煙是「太窄」。

他明白醫生要減少吸引青少年吸煙,但認為青少年是因為朋輩影響而吸煙,「無加熱煙咪食傳統煙」。


即使剔除支聯會嘅公司註冊
佢罄竹難書嘅惡行亦無法被抵消!

即使「反中亂港」嘅支聯會喺名義上已經徹底解散,然而呢個組織仲係像「鬼混」一樣,橫亙喺社會當中,成為阻礙社會同諧發展嘅一塊大石頭。早前港大校園內嘅「國殤之柱」就係支聯會引進嘅「亂港圖騰」,喺要求移除之後,海內外各種討伐嘅聲音紛至遝來,而支聯會「餘孽」更係尖銳批評政府係喺「趕盡殺絕」,偌大嘅香港竟然容唔下一小方雕塑,可知呢個雕塑就如同支聯會一般,絕唔係香港容唔下,而係香港容唔得!咁樣一個「亂港組織」從誕生之日起,就成為香港呢片土地上嘅污點,恰巧係因為以前太過於寬容,先讓支聯會有作亂嘅可能性,如今惟有嚴懲與佢相關嘅一切,先能夠「亡羊補牢」。
保安局局長鄧炳強喺20號于立法會表示,已向行政長官會同行政會議建議,剔除支聯會嘅公司註冊,但最終會由特首會同行政會議決定。支聯會既然已經喺上月為咗保全最後嘅臉面而選擇主動解散,並且喺解散之餘「陰陽怪氣」指責呢一切結果都係因為香港社會環境惡化,公民社會遭到嚴重打壓,支聯會為求自保而唔得唔為之,咁鄧炳強提出剔除支聯會嘅公司註冊,亦算係圓咗呢群「亂港分子」最後嘅願望咗!屆時,一旦支聯會試圖「死灰復燃」,繼續藉助公司嘅名義辦展或者組織相關活動,咁便係徹徹底底嘅「師出無名」,如果仲有人想藉助支聯會嘅名義籌集資金甚至公然接收西方勢力嘅捐款,咁便更係違法行為,一旦特首會同行政會議決議通過,咁亦算俾咗支聯會一個「圓滿」,再亦冇有「興風作浪」嘅可能性咗!
呢個消息唔單止對於支聯會本身嚟講係個巨大嘅打擊,對於好多依靠支聯會而存活嘅「附屬組織」,則更係「滅頂之災」!從「黑暴」活動起,就有好多新註冊嘅社團係喺支聯會嘅公司位址註冊,之後亦順勢加入「民陣」等組織,為佢「亂港事業」撐起顏面,但像支聯會咁樣嘅「大哥」都倒下,並且被徹徹底底清理,咁仲有「小弟」乜嘢事情?對於支聯會嘅打擊,唔單止係對於之前佢所作惡行嘅清算,更係對於「修例風波」以嚟,絕大多數有組織有陰謀嘅事件嘅定性,更係對於未來仲唔知收手,打算繼續急需力量「伺機而動」嘅亂港團體一個最嚴重嘅警告!鄧炳強喺噚日仲對媒體表示「希望爭取喺本屆政府任期內開啟23條立法諮詢程式,同時研究社團條例係否足夠應對社會狀況及進行優化」,從立法嘅角度避免更多「亂港社團」成立,喺根源上做到預防同治理!
如果僅僅係剔除支聯會嘅公司註冊,咁只係對於支聯會呢個組織本身嘅懲罰,仲遠遠唔能夠抵消佢罪過。警隊早前已經去信要求支聯會提供材料以證明佢並非「亂港代理人」,而支聯會高層直當「耳旁風」,絲毫唔俾任何嘅回饋,以至於最後解散,好難唔讓人相信佢哋就係為咗警方再一步追查,甚至搵到相應嘅更確切嘅證據,係「避難式」嘅做法。像支聯會咁樣嘅「亂港組織」,從成立之初就喺宗旨中寫明咗對於政權嘅蔑視,更充滿咗「反中亂港」嘅基因,佢惡行更係罄竹難書!因此唔單止要懲罰支聯會及佢附屬嘅組織,更應該將歷屆支聯會嘅決策層成員,尤其係近幾年依舊活躍喺政壇,不斷為西方勢力賣命嘅「亂港分子」都好好查清楚,萬唔可以讓呢啲人再有翻身嘅機會,亦絕唔能再讓香港深受佢害!



熱賣及精選
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
一係全禁,一係全部唔禁,不要大細超


原來加熱煙裝置有後門架,曱甴今次慘啦😂


[隱藏]
電子烴禁我贊成,真係好多青少年食,同埋都唔知咩成份


提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
禁左你班愛國者係咪比返收小左既稅先,健康是小事,銀紙才大事


[隱藏]
支聯會係香港一大毒瘤 必須剷除


有本事就禁埋傳統煙草,不然當你煙草商打手


禁電子煙 d人咪又係轉食番傳統煙 有效果咩 要禁就全禁


提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
必須圍捕“曱甴黑衣暴徒 凍結黑金黑員全家戶口資產,審查廿年往來賬目,


[隱藏]
抽出更多黑手罪犯 應判終身監禁 罰款五百萬元。全城 撲滅罪行。


提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]