• 瀏覽: 10,104
  • 回覆: 60
倘若當日的馬拉松被少數亂港分子騎劫,演變成一場公然的「政治騷」,那麼比賽籌委會就必須為自己的縱容負上不可推卸的責任。
而相關涉嫌違法行動已不單停留在「嘴巴說說」的層面。有「黃店」老闆聞風而動,19日(周二)下午立即在該店的facebook發布所謂「渣馬服飾推介」廣告,推銷分店和網店發售的運動衣,以及售價25元、印有「香港加油」藝術字的燙章,若顧客能出示參加了渣馬的證明,更可免費獲得。該人同時在其個人facebook發出貼文,聲稱要「渣馬」跑手穿同一服裝:「如有需要可把戰衣帶來,如能出示參賽者證件,可免費獲贈『香港』及『加油』各一,數量有三千」,又指「到時一齊撞下衫」和「終點見」,甚至聲稱「無報名都可以去終點打吓卡」,欲煽動別有用心的人在終點附近非法聚集。

倘若當日的馬拉松被少數亂港分子騎劫,演變成一場公然的「政治騷」,那麼比賽籌委會就必須為自己的縱容,負上不可推卸的責任。

新聞來源連結:
https://www.dotdotnews.com/a/202110/21/AP617116bce4b08e6c88a85d07.html

慎思守法 遠離暴行
萬般帶不走 唯有業隨身
馬拉松有機會被消失

主辨方會犯國安法

引用:
原帖由 台灣小榴槤 於 2021-10-21 05:08 PM 發表
主辨方會犯國安法

渣打銀行

渣馬今次好明顯被擺上台

好明顯俾有心人變左做政治鬥爭

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2021-10-21 04:45 PM 發表
倘若當日的馬拉松被少數亂港分子騎劫,演變成一場公然的「政治騷」,那麼比賽籌委會就必須為自己的縱容負上不可推卸的責任。
而相關涉嫌違法行動已不單停留在「嘴巴說說」的層面。有「黃店」老闆聞風而動,19日(周二)下午立即在該店的facebook發布所謂「渣馬服飾推介」廣告,推銷分店和網店發售的運動衣,以及售價25元、印有「香港加油」藝術字的燙章,若顧客能出示參加了渣馬的證明,更可免費獲得。該人同時在其 ...
「香港加油」有乜問題?

有「黃店」老闆聞風而動,

係咪應該重點去查下呢間野先呢?

天團成日叫香港加油

引用:
原帖由 半空大蝦蟆 於 2021-10-21 05:15 PM 發表
渣馬今次好明顯被擺上台

好明顯俾有心人變左做政治鬥爭

睇左內容先啦!係有人想借機搞事

主辨方無措施控制好違法行為

最好全部出來,希望今次可以一網打盡

引用:
原帖由 一家團聚 於 2021-10-21 05:16 PM 發表

「香港加油」有乜問題?
看事情脈絡。阿媽揸把刀係廚房切菜無問題;匪徒揸把刀係銀行打劫有問題。

如果智力不足以判斷什么時候有/無問題,建議不要揸刀就一定無問題。

印香港封論區加油,得唔得呢?

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2021-10-21 05:27 PM 發表

Del

應該公布定,邊個著呢類衫就拉邊個,立即唔使跑。

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2021-10-21 05:27 PM 發表

之前嗰日個籌委會主席走出嚟大大聲講話"香港加油"冇問題, 係導致今次事件嘅主要因素。個籌委會主席本身係咪特登咁講就唔知喇。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]