• 瀏覽: 10,192
  • 回覆: 11
倘若當日的馬拉松被少數亂港分子騎劫,演變成一場公然的「政治騷」,那麼比賽籌委會就必須為自己的縱容負上不可推卸的責任。
而相關涉嫌違法行動已不單停留在「嘴巴說說」的層面。有「黃店」老闆聞風而動,19日(周二)下午立即在該店的facebook發布所謂「渣馬服飾推介」廣告,推銷分店和網店發售的運動衣,以及售價25元、印有「香港加油」藝術字的燙章,若顧客能出示參加了渣馬的證明,更可免費獲得。該人同時在其個人facebook發出貼文,聲稱要「渣馬」跑手穿同一服裝:「如有需要可把戰衣帶來,如能出示參賽者證件,可免費獲贈『香港』及『加油』各一,數量有三千」,又指「到時一齊撞下衫」和「終點見」,甚至聲稱「無報名都可以去終點打吓卡」,欲煽動別有用心的人在終點附近非法聚集。

倘若當日的馬拉松被少數亂港分子騎劫,演變成一場公然的「政治騷」,那麼比賽籌委會就必須為自己的縱容,負上不可推卸的責任。

新聞來源連結:
https://www.dotdotnews.com/a/202110/21/AP617116bce4b08e6c88a85d07.html

慎思守法 遠離暴行
萬般帶不走 唯有業隨身
引用:
原帖由 台灣小榴槤 於 2021-10-21 05:08 PM 發表
主辨方會犯國安法

渣打銀行

引用:
原帖由 半空大蝦蟆 於 2021-10-21 05:15 PM 發表
渣馬今次好明顯被擺上台

好明顯俾有心人變左做政治鬥爭

睇左內容先啦!係有人想借機搞事

主辨方無措施控制好違法行為

引用:
原帖由 一家團聚 於 2021-10-21 05:16 PM 發表

「香港加油」有乜問題?

犯唔犯法是基於有咩意圖?留意下法官的判詞

唔想被誤會或招惹不必要庥煩,有些事不去做是為自已好的,希望你有所領悟

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-10-21 05:32 PM 發表

之前嗰日個籌委會主席走出嚟大大聲講話"香港加油"冇問題, 係導致今次事件嘅主要因素。個籌委會主席本身係咪特登咁講就唔知喇。

比黃人搞而家知驚出來補救

引用:
原帖由 一家團聚 於 2021-10-21 05:45 PM 發表

我絕對唔驚,如果真係連住件印有「香港加油」既衫,都要又拉又鎖既話,你早就俾人拉左啦!

我無話你要驚,只簡單解釋犯法係判決咩意圖。

另外網上鼓吹他人犯法都犯等同罪行

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-10-21 05:50 PM 發表

我唔知條友係真係白痴定係特登 ,佢之前講到明"香港加油"無問題, 根本係等同於叫啲黃人去咁樣做。

佢跟住話如果係"光時"就唔關賽會事, 如果標語內容係唔關賽會時, 咁點解"香港加油"又關佢事,佢要特別去"認證"呢?

渣打銀行主辨方點會無責任,佢唔做好措施就庥煩上身,民陣話遊行暴亂無責任,傻的嗎

引用:
原帖由 武德鼎 於 2021-10-21 06:00 PM 發表

田徑總會

多謝補充

引用:
原帖由 一家團聚 於 2021-10-21 06:16 PM 發表

哈哈!鼓吹別人著印有「香港加油」衣服原來係犯法!

我睇嚟你先係犯左香港國安法個位,你先要小心、你先要考慮一下如何向法官解釋!

唔知邊個係度鼓吹呀!我帖文內容無寫過,你有無呢?

引用:
原帖由 一家團聚 於 2021-10-21 06:21 PM 發表

咁請問我鼓吹乜嘢???鼓吹「香港加油」????

"我無話你要驚,只簡單解釋犯法係判決咩意圖。

另外網上鼓吹他人犯法都犯等同罪行"

我無指明邊個,你自已認為呢?

引用:
原帖由 superhenry2004 於 2021-10-21 06:48 PM 發表

我都覺得條友連應對傳媒能力都無。
"曾在店鋪擺放民主女神的Chickeeduck老闆周小龍隨後宣布,會向跑手送贈示威者經常展示的「香港加油」藝術字體燙章,又呼籲眾人「終點見」,似欲煽動大批市民穿上同一服裝集結表達政治訴求,"
黃人馬上搞野

引用:
原帖由 imissyousomuch 於 2021-10-22 08:59 AM 發表

香港田徑總會先係搞手
渣打銀行田總合辦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]