• 瀏覽: 35,845
  • 回覆: 366
+8
立法會大比數通過輸入海外培訓醫生法案立法會在39票贊成、1票反對下,通過引入合資格海外培訓醫生免試來港執業的草案。修

立法會在39票贊成、1票反對下,通過引入合資格海外培訓醫生免試來港執業的草案。修例後,在指定院校畢業的海外培訓醫生,在公營醫療機構工作5年,並符合特定條件後,可免試執業,在海外讀醫的港人亦可申請回港實習及考試,至於非港人的專科醫生亦可循特別註冊途徑申請來港。食物及衞生局長陳肇始強調,修例不會損害醫學界專業自主,亦不會降低醫療質素,當局同時會透過多項措施紓緩公營醫療系統的壓力,包括增加基建、推動基層醫療等。陳肇始表示,當局爭取在月底公布法定特別註冊委員會的成員名單,並在下個月召開首次會議。 唯一投反對票的醫學界陳沛然批評政府專制,未有考慮業界的訴求,破壞業界行之有效的考試制度及程序公義,強調業界反對修例非為自身利益,而是擔心本港醫療水平下降。 張宇人點名陳沛然挑戰執業試 陳沛然:非常搞笑 在法案辯論期間,陳沛然與自由黨張宇人展開唇槍舌劍。張宇人指,業界多次強調海外培訓醫生免試執業,等同降低醫療水平是誤導市民,他批評本港的執業試難度太高,內容涵蓋內科、外科、婦科及兒科,範圍太廣,是強人所難,質疑執業資格試被一些「利慾薰心、醫醫相衞」的醫生,利用作阻礙海外醫生來港,又反問陳沛然、醫學會會長蔡堅、前議員梁家騮,有否信心通過執業資格試。 陳沛然反駁張宇人,指本港不少醫生都會持續進修,包括他本人亦繼續考試進修,反指「你問高材生、尖子夠唔夠膽考試是非常搞笑」,他又表示願意「接受挑戰,勇於考試」。

原文網址:https://www.881903.com/news/local/2414416

這是第一步,希望快啲醫改!
希望香港人唔使係急症室再等幾個鐘、等幾個鐘上病房,排期睇專科以年計!

新聞來源連結:
https://www.881903.com/news/local/2414416/立法會大比數通過輸入海外培訓醫生法案

好囉, 無良仆街黑醫護有得你受了

引用:
原帖由 dtw 於 2021-10-21 03:15 PM 發表
立法會大比數通過輸入海外培訓醫生法案立法會在39票贊成、1票反對下,通過引入合資格海外培訓醫生免試來港執業的草案。修

立法會在39票贊成、1票反對下,通過引入合資格海外培訓醫生免試來港執業的草案。修例後,在指定院校畢業的海外培訓醫生,在公營醫療機構工作5年,並符合特定條件後,可免試執業,在海外讀醫的港人亦可申請回港實習及考試,至於非港人的專科醫生亦可循特別註冊途徑申請來港。 ...
早就應該啦,唔好既教育制度下,聰明孩子已經少之又少,入讀醫科門檻又唔可以因為唔夠分數去降低給勉強夠分人仕入讀,以致公立醫院唔夠醫生用,間接做成市民享受唔到應有醫療福利,且隨時因時間拖延失去生命. 為何外國考取証書唔可以承認?咁為何又去咁多醫務所(特別出名醫生),全都是外國醫科証書~~~~

病人既褔音!同吸血暴利講再見!

咁呢位議員有無考慮市民訴求呢?
排急症排幾個鐘,排專科排幾年

走啦醫畜。

引用:
原帖由 andysan4 於 2021-10-21 04:04 PM 發表
走啦醫畜。

12774755 12774756 12774757
其實黑醫護梗唔應該反對啦
黑暴暴徒一上到法庭就病

全面開放外地醫生來港執業,比病人自由選擇最好.....

引用:
原帖由 dtw 於 2021-10-21 03:15 PM 發表

立法會在39票贊成、1票反對下,通過引入合資格海外培訓醫生免試來港執業的草案。修例後,在指定院校畢業的海外培訓醫生,在公營醫療機構工作5年,並符合特定條件後,可免試執業,在海外讀醫的港人亦可申請回港實習及考試,至於非港人的專科醫生亦可循特別註冊途徑申請來港。食物及衞生局長陳 ...
“破壞業界行之有效的考試制度及程序公義?”

虧你講得出!香港市民尋求醫療權利才是公義呀,唔使畀你哋班仆街宰割!

咪好囉
以前大陰帝角統治時係英聯邦國畢業都唔係洗考啦
唔洗個個狀元都讀醫唔通個個咁有醫心咩

引用:

立法會在39票贊成、1票反對下,通過引入合資格海外培訓醫生免試來港執業的草案。修例後,在指定院校畢業的海外培訓醫生,在公營醫療機構工作5年,並符合特定條件後,可免試執業,在海外讀醫的港人亦可申請回港實習及考試,至於非港人的專科醫生亦可循特別註冊途徑申請來港。食物及衞生局長陳 ...
經過上年黑暴發動的動亂之後,感覺上覺得香港就好像烈火重生的鳳凰,一切都回復正軌。可以為23條立法、可以引入外國醫生,係咪應該感謝班黑暴!?

連沈祖堯都過檔新加坡第3間醫學院, 
香港唔夠醫生咁多年都唔增加本地醫生培訓
你話係邊個既問題? 

引用:
原帖由 股壇垃圾佬 於 2021-10-21 04:36 PM 發表

經過上年黑暴發動的動亂之後,感覺上覺得香港就好像烈火重生的鳳凰,一切都回復正軌。可以為23條立法、可以引入外國醫生,係咪應該感謝班黑暴!?

鳳凰衝入烈火出返黎又咪係鳳凰
香港應該係由毛蟲升級成為蝴蝶先岩

引用:
原帖由 股壇垃圾佬 於 2021-10-21 04:36 PM 發表

以前有班契弟凡事反!
只有小量法案通過,而家可以大步向前,將核心問題漸解決。
個人覺得香港不可能被某幾個行業脅持!
菲傭貴了都可以有印傭,對吧?
另一個係建屋,政府可以自建自銷,睇吓有冇決心啫!尼個世界冇話無咗邊個唔得嘅。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]