• 瀏覽: 36,157
  • 回覆: 5
+8
連沈祖堯都過檔新加坡第3間醫學院, 
香港唔夠醫生咁多年都唔增加本地醫生培訓
你話係邊個既問題? 

引用:
原帖由 股壇垃圾佬 於 2021-10-21 04:36 PM 發表

經過上年黑暴發動的動亂之後,感覺上覺得香港就好像烈火重生的鳳凰,一切都回復正軌。可以為23條立法、可以引入外國醫生,係咪應該感謝班黑暴!?

鳳凰衝入烈火出返黎又咪係鳳凰
香港應該係由毛蟲升級成為蝴蝶先岩

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2021-10-21 04:56 PM 發表

不如check 下01/02 年點解cut 醫科生
再check 下15-16 年之後加左幾多醫科生
01/02 香港新加報都遇財困
18年畢業醫科生人數與新加坡相約, 不過新加坡人口少2百萬
仲未計新加坡間大學

引用:
原帖由 barcam002 於 2021-10-21 05:05 PM 發表

唔想參與政治當然會離開香港,留下懂掟氣油彈和罷工的醫護
沈係去左與病毒共存既國家

引用:
原帖由 Psyco 於 2021-10-21 07:29 PM 發表

加醫科學位就可以加大醫生供應? 你傻到以為政府俾錢培訓即可?  

莫講話柄喺屋企打機既廢青,俾錢供佢去讀醫科都讀唔掂,就算你行入大學,去捉個讀英國文學既大學生,要佢轉讀醫科,佢又會讀得掂?  讀得掂佢老早入咗醫科喇!  你喺大學工程學院捉個未來工程師去讀醫科,都少過一半機會讀得上,因為醫科係最 ''尖子" 學科嚟,人口比例中,尖子人數始終有定數,唔係你不斷加醫科學位就可以無限多醫生出到嚟.
...
你都多Q餘, 你不如同我講香港每年最多有幾多人適合讀醫, 超過呢個數果D就冇可能讀得掂
叫政府唔好加咁多醫科學位
你比個數黎啦.

引用:
原帖由 wkts 於 2021-10-21 07:51 PM 發表

新加坡有輸入海外培訓醫生哦……
就算本地培訓醫生人口比例都高過你

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]