• 瀏覽: 36,082
  • 回覆: 366
+8

海外定係大陸?

引用:
原帖由 ARTHUR53 於 2021-10-21 04:48 PM 發表

回歸前,都有好多英聯邦國家的醫生來香港執業同行醫,
回歸後就被果班醫護操縱晒,自立為國。
一早就應該放寬啦,好似97之前有英聯邦醫生在港執業咪好囉⋯⋯

引用:
原帖由 texwinca 於 2021-10-21 05:14 PM 發表

一早就應該放寬啦,好似97之前有英聯邦醫生在港執業咪好囉⋯⋯
回歸後果班醫護自已玩晒,
自立為國一樣。

恭喜藍絲好快可以俾大陸獸醫診治

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2021-10-21 04:56 PM 發表

不如check 下01/02 年點解cut 醫科生
再check 下15-16 年之後加左幾多醫科生
01/02 香港新加報都遇財困
18年畢業醫科生人數與新加坡相約, 不過新加坡人口少2百萬
仲未計新加坡間大學

病人有福了

引用:
原帖由 barcam002 於 2021-10-21 05:05 PM 發表

唔想參與政治當然會離開香港,留下懂掟氣油彈和罷工的醫護
沈係去左與病毒共存既國家

遲好過無。

洗唔洗學講中文?

聽見“程序公義”呢個詞已經唔使講癈話了。

引用:
原帖由 dtw 於 2021-10-21 03:15 PM 發表
立法會大比數通過輸入海外培訓醫生法案立法會在39票贊成、1票反對下,通過引入合資格海外培訓醫生免試來港執業的草案。修

立法會在39票贊成、1票反對下,通過引入合資格海外培訓醫生免試來港執業的草案。修例後,在指定院校畢業的海外培訓醫生,在公營醫療機構工作5年,並符合特定條件後,可免試執業,在海外讀醫的港人亦可申請回港實習及考試,至於非港人的專科醫生亦可循特別註冊途徑申請來港。 ...
邊條PK投反對票

引用:
原帖由 u23dom 於 2021-10-21 03:32 PM 發表
好囉, 無良仆街黑醫護有得你受了
一早就應該做, 明知醫護唔夠人手, 病人都等超長時間先睇到醫生, 仲落後過大陸

香港盛產廢青
有資質讀醫的,根本少之又少
人口老化,輸入外援是必需,刻不容援
是唯一出路

我夠膽講
社會越進步,科技越先進
人就越蠢

長遠應該以AI 代取醫生斷症

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]