• 瀏覽: 8,245
  • 回覆: 31
+2
新加坡8月開啟「與病毒共存」路線,近期疫情一再惡化,兩個月內確診病例激增近9萬例,連續5天單日新增突破3000例,10月19日更是達到3994例,再度刷新疫情以來的單日最高紀錄;目前全國累計15萬4725人確診,246人病故。對於人口只有550萬的新加坡來說,這些數字是很驚人的。並且和去年4月那波疫情幾乎只在外籍移工中傳播不同,本輪疫情多數都是本土社區病例。

新加坡正在完美示範如何與病毒達致全民共存奔向群體免疫

新聞來源連結:
https://www.bastillepost.com/hongkong/article/9465098-新加坡「與病毒共存」2個月激增9萬病例-對中國的

與病毒共存是一支假的安慰劑,三兩下手腳就不攻自破。

引用:
原帖由 奶露神街 於 2021-10-21 02:13 PM 發表
新加坡8月開啟「與病毒共存」路線,近期疫情一再惡化,兩個月內確診病例激增近9萬例,連續5天單日新增突破3000例,10月19日更是達到3994例,再度刷新疫情以來的單日最高紀錄;目前全國累計15萬4725人確診,246人病故。對於人口只有550萬的新加坡來說,這些數字是很驚人的。並且和去年4月那波疫情幾乎只在外籍移工中傳播不同,本輪疫情多數都是本土社區病例。

https://media-proc-wowm.bastillepost.com/wp-content/uploads/blogger/2021/10/310-1024x576.jpg
全民奔向群體染疫是不是更貼切?

引用:
原帖由 奶露神街 於 21/10/2021 14:13 發表

https://media-proc-wowm.bastillepost.com/wp-content/uploads/blogger/2021/10/310-1024x576.jpg
不止星加坡,小陰蒂國每日接近5萬,德國天天都萬多人中招

證明過7成打疫苗都無用

引用:
原帖由 界外 於 2021-10-21 02:18 PM 發表

全民奔向群體染疫是不是更貼切?
新加坡昨日有18人染疫死亡,創單日死亡率新高,好嚇人!

星州政治上腦,連最好的國藥、科興因政治問題向尾國交代而抗拒,可悲!

講多無謂,已失控,聽天由命。

引用:
原帖由 快思飛 於 2021-10-21 02:34 PM 發表

新加坡想與病毒共存,但病毒唔同意。

星添18人新冠病亡創新高 防疫措施延長1月 - 信報網站 hkej.com

新加坡疫情持續嚴峻,新增3862宗新冠肺炎確診個案,較周二的3994宗略見回落,而單日再有18人病歿,創單日新高。

新增病例中社區感染有3221宗、630宗為外勞宿舍個案,另外11宗屬輸入病例。

https://www2.hkej.com/instantnew ... 18人新冠病亡創新高+防疫措施延長1月

引用:
原帖由 sam0010 於 2021-10-21 02:27 PM 發表
證明過7成打疫苗都無用
7成理論從沒包括過這種打入跛腳基因碼的疫苗。

引用:
原帖由 sam0010 於 2021-10-21 02:27 PM 發表
證明過7成打疫苗都無用
系外國只唔得。中國只疫苗好好多。大陸近期都有本土,但無話大規模傳播,疫苗都應該幫到手

與病毒共存,有冇問過病毒想唔想同你共存?

引用:
原帖由 快思飛 於 2021-10-21 02:34 PM 發表

呢啲咪就係中國同其他國家嘅分別囉,中國就死多一個人都嫌多,其他國家就會覺得死18個人係小事啫。
根本與病毒共存就唔係咁樣嘅做法,現在全世界嘅疫情都十分嚴峻,變毒就不斷變種,又未有好嘅醫治藥物,根本未有條件玩與病毒共存。

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-10-21 06:25 PM 發表

系外國只唔得。中國只疫苗好好多。大陸近期都有本土,但無話大規模傳播,疫苗都應該幫到手
基本上疫苗唔係萬能,單靠疫苗而唔嚴防係做唔出效果。
大部份疫苗保護率都係在6X%左右,根本就唔係好似歐美藥廠講到90幾%咁高,呢啲都係藥廠為咗推銷自己嘅疫苗而作出嘅宣傳吧了。疫苗在各國開打之後,真實數據已經說明一切,而且現在全球疫情仍然嚴峻,傳播速度咁高之下,令病毒變種更多。唔減低傳播速度就話與病毒共存喎,你肯病毒都唔肯啦。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]