• 瀏覽: 72,834
  • 回覆: 378
  • 追帖: 1
+7
肥佬黎夠成日飯局啦吊

引用:
原帖由 hkjacky 於 2021-10-21 11:56 AM 發表

無, 定你無睇?

對於鄧以海退休,林鄭月娥表示:「鄧以海於二○一七年七月出任海關關長以來,致力帶領部門,在防止走私、保障和徵收應課稅品稅款、緝毒和防止販毒及濫用受管制藥物、保障知識產權和消費者權益、監管金錢服務經營者、保障和利便正當工商業及維護本港貿易的信譽等工作上均取得卓越的成績。我代表香港特別行政區政府,衷心感謝鄧以海對香港特區的貢獻,並祝願他退休後生活愉快。」 ...
表面說話, 林鄭不可信 ..............

引用:
原帖由 mega001 於 2021-10-21 11:53 AM 發表

又一個被炒😂, 垃圾🗑️。
至於原任關長鄧以海,現年57歲,在海關工作 34 年。《星島日報》今年 7 月報道,鄧以海受中央賞識,退休後可能接替白韞六,出任廉政專員。

引用:
原帖由 supremeabc 於 2021-10-21 11:56 AM 發表

而家中央已經真正做咗太上皇監察住 ! 佢冇料一爆鑊就等同鄧以海下場 !
將來會唔會同樣任名 xxx , 免去xx職務呢?

死左人就掃左幾十億貨,之前唔做嘢令走私壯大之故!

多數灣仔鮑魚餐出事啦

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2021-10-21 11:02 AM 發表
2021年3月,鄧以海與入境處處長區嘉宏、保安局副局長區志光接受恆大集團款待,出席於灣仔灣景中心的私人會所的9人飯局,違反防疫限聚令。
三個局長級同地產商高層去私竇款待坐女,係時候要找數

好硬朗的英雌相格
有料到

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2021-10-21 11:26 AM 發表

走私凍肉、龍蝦、北菇雞, 彰顯某高官辦事不力, 所以要落馬...............
走私唔大問題, 問題出於澳洲產品,
亞爺要制裁澳洲你轉頭係香港狂買,
制裁唔出成果罪大

引用:
原帖由 mahakita 於 2021-10-21 11:57 AM 發表

咁就不是免職啦,黑記亂咁噏。
係退休同時係免職, 無衝突

退休係因為佢到達佢聘用條款嘅退休年齡, 呢個係合約同公務員人事問題

免職係符合基本法第四十八條規定嘅描述:

香港特別行政區行政長官行使下列職權:
(五)提名並報請中央人民政府任命下列主要官員:各司司長、副司長,各局局長,廉政專員,審計署署長,警務處處長,入境事務處處長,海關關長;建議中央人民政府免除上述官員職務;

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2021-10-21 11:59 AM 發表

表面說話, 林鄭不可信 ..............
無同不可信係兩件事

引用:
原帖由 andysan4 於 2021-10-21 11:47 AM 發表
女人揸旗
唔撚掂囉
海關冇所謂啦, 對民生發展影響不大, 只是把關執行嚴不嚴。

把L者們

引用:
原帖由 mahakita 於 2021-10-21 11:57 AM 發表

咁就不是免職啦,黑記亂咁噏。
基本法規定, 高級官員人事調動, 程序上都是特首上報中央, 再由中央下令任命
"免職"是所有高級官員離開目前崗位既統一叫法,

https://www.hk01.com/政情/642471/國務院任命李家超為政務司長-鄧炳強為保安局長-張建宗被免職
國務院6月23日決定任命李家超為政務司司長,鄧炳強為保安局局長、蕭澤頤為警務處處長,同時免去張建宗的政務司司長職務、李家超的保安局局長、鄧炳強的警務處處長職務。
.....................................................

勾結"澳洲龍蝦"幫?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]