• 瀏覽: 4,901
  • 回覆: 43
+2
日本民間非營利團體「言論NPO」和中國國際出版集團周三(20日)公布在兩國實施的聯合民意調查結果。其中回答對日本印象「不

日本民間非營利團體「言論NPO」和中國國際出版集團周三(20日)公布在兩國實施的聯合民意調查結果。其中回答對日本印象「不好」的中國人較去年上升13.2個百分點至66.1%,呈惡化趨勢。相信原因與中美對立激化和歷史問題等有關。

此次調查為第17次,今年8至9月期間以1,000名日本人和1,547名中國人為訪問對象。中國人對日本印象從2013年開始呈改善趨勢。中國人對日本印象欠佳的理由,包括政治家言行不妥及無法理解外交上追隨美國。

言論NPO的代表工藤泰志分析稱,中國遊客訪日曾為改善對日印象的一大原動力,但因新冠疫情蔓延而中斷。他指出官民交流均減少,焦點全部集中在對立上。

另一方面,對中國印象「不好」的日本人增加1.2個百分點至90.9%。約半數列舉的理由是中國公務船駛入釣魚島(日本稱尖閣諸島)附近。
=======================================================================================

唔like日本仔,一於播多幾套手撕日本兵抗日劇囉。

不過日本人90.9%對中國印象「不好」、大幅領先喎。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20211021/bkn-20211021022531365-1021_00992_001.html

日笨AV禍害全世界青年~~~~~我好不容易才擺脫奴役~~~~~日笨必亡~~~~中國將興~~~~

仇恨沒有好處

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-10-21 08:52 AM 發表
日本民間非營利團體「言論NPO」和中國國際出版集團周三(20日)公布在兩國實施的聯合民意調查結果。其中回答對日本印象「不

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20211021/photo/bkn-20211021022531365-1021_00992_001_01b.jpg?20211021022816

日本民間非營利團體「言論NPO」和中國國際出版集團周 ...
同意
根本要將所有日笨人趕離國土,

琉球、釣魚台自古以來都不是日本的。

附件

a0tfn42271080458855.jpg(25.99 KB)

正常

日寇侵華心不死, 何嚟好印象.

口中說著小日本,
可是手中拿著象印TIGER
家中停著一台HONDA TOYOTA 不然就是MAZDA
假期就即時飛去NARITA

真係咁唔中意日本就堅持唔好買日本野,唔好去日本玩,唔好比佢地賺中國人錢
由得佢地自生自滅,好似而家疫情咁

睇下遲下疫情完左去日本玩既最多係邊個國家既人
睇下買日本野最多既係邊個國家既人
你咪話我話😂

日本人唔中意大陸人就好耐啦
大陸人把自己唔好既文化帶去日本
日本一個禮儀之國(表面)點會中意你無規無舉又無禮貌既大陸人
佢地忍你係因為中意大陸人D錢之麻

所以相反係日本留學同工作既大陸人好慘,因為有部份都係幾有素質
但比佢地國內既同胞搞到日本人憎大陸人,無好印象

引用:
原帖由 小小狗尾巴草 於 2021-10-21 10:52 AM 發表
口中說著小日本,

真係咁唔中意日本就堅持唔好買日本野,唔好去日本玩,唔好比佢地賺中國人錢

你咪話我話😂

日本人唔中意大陸人就好耐啦 ...
用錢買到似有若無嘅尊嚴,都未嘗唔係好事嚟嘅。

日本服務業員工,無論心裡面係點諗,表面上都會對客人笑口噬噬,做足100分。

咁又咁多契弟去? 正仆街

引用:
原帖由 小小狗尾巴草 於 2021-10-21 10:52 AM 發表
口中說著小日本,

你咪話我話😂

日本人唔中意大陸人就好耐啦 ...
就是喜歡用錢甩小日本的臉,打臉還要陪笑的爽快。
當然,中國人還是遠不及美帝,美國佬當街一巴掌呼在小日本臉上,要倭奴跪下舔蛋。
越是粗魯野蠻,倭奴還越是恭順享受呢。

印象好不好,有乜意思??

引用:
原帖由 robin09 於 2021-10-21 11:14 AM 發表

就是喜歡用錢甩小日本的臉,打臉還要陪笑的爽快。
當然,中國人還是遠不及美帝,美國佬當街一巴掌呼在小日本臉上,要倭奴跪下舔蛋。
越是粗魯野蠻,倭奴還越是恭順享受呢。
日本恨不得他們多甩一下

中國人只是沒骨氣而已

屌去曰本咪又通街係,成屋係佢地D貨

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]