• 瀏覽: 9,143
  • 回覆: 34
引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-10-22 12:17 PM 發表

就算佢返內地,內地唔會去審,所有證據證物都係台灣執法單位手上
唔通單憑陳同佳自白認罪,咁就OK啦,預謀殺人判處死刑
我建議既然當年兩岸成立非官方對話模式
各自成了了非官方單位,大陸海協會同台灣海基會
再由兩會簽訂海峽兩岸司法互助協議,先避開政府對政府的主權爭議
陳同佳去唔到台灣,可以返大陸,再由大陸海協會啟動司法互助協議
將陳同佳交給台灣,呢個係過去多年黎台灣通緝犯潛逃大陸
兩會 ...
高見

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-10-21 09:39 AM 發表

一佪年青人不能出外上學不能工作,結婚生子一切與他無關,面對着一個沒有希望的未來,其實也是在懲罰了。他若能去台灣坐牢,還能有出獄再世為人的指望。現在去不成,不就是受着無盡頭的精神折磨嗎?
呢件事我一直覺得奇怪,陳同佳一個年青人,心理素質會如此強?
唔好話我知,佢信左耶穌突然頓悟
去台灣坐監,呢個係最理想的後果
在台灣預謀殺人好大機會判死刑
台灣政府公開表示,會唔會判死刑,無法承諾
話呢個係法官的權責
以陳同佳的案件,預謀殺人,棄屍,潛逃
完完全全符合判死刑的要件
至於佢自願投案,不符合減判資格
係要自首,即係話未被執法單位查到誰是兇手前至算自首
自首成立至有減刑
有點幸運當今執政民進黨係主張廢死刑的政黨
法官判決殺人案,多少會揣摩上意
所以陳同佳去台灣投案只有兩條路
死刑或無期徒刑
陳同佳自己知唔知,其實係去做一場生死豪賭
定係俾人呃左,有人同佢保證去台灣投案唔會判死刑?
又或者更大陰謀,同台灣夾埋做場大戲
台灣政府保證唔會俾佢入境
陳同佳會大方宣布要投案,佢一早知道根本去唔到,所以無所謂
而且就算唔判死刑,判無期徒刑
台灣現行法規,無期徒刑至少要坐滿二十五年至可以申請假釋
即係話陳同佳投案下場,假設台灣無條件接受
佢一係死,一係坐二十五年
坐25年會唔會坐到痴線?甚至冇命返香港?
換著大家,會如何選擇
留在香港點都算係自由身,整容改個名,出街都唔會有人認得
總好過用條命或二十五年青春去博

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-10-22 12:34 PM 發表

呢件事我一直覺得奇怪,陳同佳一個年青人,心理素質會如此強?
唔好話我知,佢信左耶穌突然頓悟
去台灣坐監,呢個係最理想的後果
在台灣預謀殺人好大機會判死刑
台灣政府公開表示,會唔會判死刑,無法承諾
話呢個係法官的權責
以陳同佳的案件,預謀殺人,棄屍,潛逃
完完全全符合判死刑的要件
至於佢自願投案,不符合減判資格
係要自首,即係話未被執法單位查到誰是兇手前至算自首
自首成立至有 ...
在台灣殺一個人不會被執行死刑的。

我相信起碼有那麼的一刻他是甘心去台灣伏刑,但經過兩年,各種因素可以加入慢慢衡量就真的不知了。例如陳家兩老叫他盡孝等到自己都百年歸老了才去服刑,我就認為是個好好給自己留下的理由。

這事情推政治層面是人為的,問題本身很易解決,也不是政治事件,把他推高的人,真沒有良心

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-10-22 12:44 PM 發表

在台灣殺一個人不會被執行死刑的。

我相信起碼有那麼的一刻他是甘心去台灣伏刑,但經過兩年,各種因素可以加入慢慢衡量就真的不知了。例如陳家兩老叫他盡孝等到自己都百年歸老了才去服刑,我就認為是個好好給自己留下的理由。
殺一個人不會
咁就要去賭一賭會唔會
唔賭又點知?
加上陳同佳係香港人,唔係台灣人
台灣法官會點諗?邊個知道
生死大事,冇人敢保證
我講一般人,如果係你賭唔賭得過?
而且二十五年監,算唔算長
放出黎都成五張野,人生最寶貴時間要係監獄渡過
陳同佳始終冇直接面對任何人提問,回答種種質疑
我只問一個問題
如果去台灣投案,假如被判死刑
是否有心理準備,仍然坦然接受?
定係如你說的,覺得"不會",才會去投案?
就似而家問台灣人,認為中國會唔會武統?
有人賭唔會,一堆理由不再詳論
問題係會不會主動權在別人手上
如果賭輸了,到時再算?
死刑或不死刑,是在賭命
操之在別人的手裡
再者,台灣司法不是正常狀況
全憑法官心證,冇人知會遇到什麼樣的法官
不然,台灣何來恐龍法官的稱號
即係話,台灣法官會亂判
所以我的問題是
陳同佳是否獲得充足的資訊,才會做出投案決定?
牧師代言時曾講過要求不要判死刑,呢個係投案條件
可是台灣政府並冇答應,也不能答應
陳同佳是否有最壞打算,如果判死都心甘情願?
或是次壞打算,一坐就二十五年
二十五年後咩野世界,天知道?

陳同佳系誤殺,因為佢聽到「個饀唔系佢嘅」果時盛怒之下失控犯案。與謀殺罪並不乎合。
若告謀殺,好可能「證據不足放人」。

引用:
原帖由 Perfect 於 2021-10-21 10:53 AM 發表
陳同佳只係一個普通的殺人犯
對香港的傷害比政棍低
潘母背後是何人?值得了解
一句照稿讀的趴趴走,已經清楚知道背後寫稿是何人,還需再去了解嗎?

引用:
原帖由 劉婕 於 2021-10-21 09:18 AM 發表

民主國民鍾意過下話事癮, 換來撕裂也在所不惜
本來澳洲係相對冇咁撕裂的國家。不同政見的市民果頭投完票,之後一起攬頭㩜頸入球場睇澳式足球。要爭論的也只是邊隊球隊勁些。但疫情後社會開始撕裂,封城vs唔封城。打疫苗vs不打疫苗。更爆發有史以來最大規模示威。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-10-21 09:27 AM 發表
等民進黨落台不如等中國統一了台灣,人便可送去伏法了。
點解咁耐也不武統台灣。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-10-23 06:10 PM 發表

點解咁耐也不武統台灣。
這種高度複雜事國家自有全盤考量,市民不插咀。

引用:
原帖由 Perfect 於 2021-10-21 10:53 AM 發表
陳同佳只係一個普通的殺人犯
對香港的傷害比政棍低
潘母背後是何人?值得了解
尤其如果他不是黃絲,更值得原諒。

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-10-22 12:17 PM 發表

就算佢返內地,內地唔會去審,所有證據證物都係台灣執法單位手上
唔通單憑陳同佳自白認罪,咁就OK啦,預謀殺人判處死刑
我建議既然當年兩岸成立非官方對話模式
各自成了了非官方單位,大陸海協會同台灣海基會
再由兩會簽訂海峽兩岸司法互助協議,先避開政府對政府的主權爭議
陳同佳去唔到台灣,可以返大陸,再由大陸海協會啟動司法互助協議
將陳同佳交給台灣,呢個係過去多年黎台灣通緝犯潛逃大陸
兩會 ...
咁你就太睇少台灣民進黨政府啦,你估咁送陳同佳過去佢會接收呀。
台灣會將佢移送返香港,佢會話佢係非法入境,唔係由官方渠道經過相互協調送過去,係唔會收嘅。
台灣民進黨政府係乜都做得出嚟,連為咗發疫苗財都可以致台灣老百姓生命於不顧,你呢啲少身科啦。

引用:
原帖由 talldude 於 2021-10-22 08:39 PM 發表

一句照稿讀的趴趴走,已經清楚知道背後寫稿是何人,還需再去了解嗎?
咪就係囉,照住稿去讀趴趴走,試問香港人又點會講趴趴走呀,香港人只會講四圍走,趴趴走係台灣人經常講嘅口頭用語,所以寫手係乜嘢人就顯而易見啦。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-10-23 06:08 PM 發表

本來澳洲係相對冇咁撕裂的國家。不同政見的市民果頭投完票,之後一起攬頭㩜頸入球場睇澳式足球。要爭論的也只是邊隊球隊勁些。但疫情後社會開始撕裂,封城vs唔封城。打疫苗vs不打疫苗。更爆發有史以來最大規模示威。
人人要話事就容易產生大規模示威, 並且撕裂的情況。
古代人為何要推舉王出來主持局勢, 就是不想越來越撕裂。

如沒有貪污腐敗, 一黨專政的優勢必定比人民話事強。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-10-23 11:15 PM 發表

咪就係囉,照住稿去讀趴趴走,試問香港人又點會講趴趴走呀,香港人只會講四圍走,趴趴走係台灣人經常講嘅口頭用語,所以寫手係乜嘢人就顯而易見啦。
這個絕對係有心操作,一方面告知呆蛙菜聽,我地做緊野,一方面告知阿爺,這事有呆蛙在撐,另方面要維持黃L對呆蛙炆煮信念,只是作篇野,咩都吾洗做,又知腥港正苦沒事可幹,0成本,何樂而不為?
別巳為佢真的是呆,係喪心病狂,巳經去到背水一戰,咩陰險方法用得着也要用了。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]