• 瀏覽: 23,776
  • 回覆: 215
  • 追帖: 1
+5
美國總統拜登提名出任駐華大使的資深外交官伯恩斯,出席參議院外交關係委員會的確認提名聽證會。 伯恩斯在會上認為,中國現時的朋友不多,幾乎沒有真正的盟友,相反,美國有很多盟友,這是巨大的優勢,華盛頓應表現強勢,與地區的盟友及夥伴,進行密集外交,同時與北京方面,保持直接接觸並在必要領域合作的重要性。 伯恩斯又認為,在新冠疫情上,中方自去年1月以來,一直阻撓世界調查新冠病毒的源頭。

搞死蘇聯,玩殘歐盟,誰是美國的盟友。

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/美準駐華大使伯恩斯稱中國幾乎沒盟友-美國應表現強勢-174408696.html

繼續吹

美國班盟友確定自己係盟友唔係跟班?

引用:
原帖由 殘廁邊緣的甩頭 於 2021-10-21 08:29 AM 發表
美國總統拜登提名出任駐華大使的資深外交官伯恩斯,出席參議院外交關係委員會的確認提名聽證會。 伯恩斯在會上認為,中國現時的朋友不多,幾乎沒有真正的盟友,相反,美國有很多盟友,這是巨大的優勢,華盛頓應表現強勢,與地區的盟友及夥伴,進行密集外交,同時與北京方面,保持直接接觸並在必要領域合作的重要性。 伯恩斯又認為,在新冠疫情上,中方自去年1月以來,一直阻撓世界調查新冠病毒的源頭。

搞死蘇聯,玩殘歐盟, ...
盟友係要黎出賣

中國歷史,靠盟友得到d乜?

盟友咪就係係你背後捅你一刀果個囉~~~老美你信佢地咩?咪又係得你一個強?其他都係二打六黎姐,綠葉托鮮花~~~

唔咁講,連撈都冇得撈,講兩句都係想𢭃番份糧啫

聯合國支持中國既國家數目有70幾個喎。

引用:
原帖由 殘廁邊緣的甩頭 於 2021-10-21 08:29 AM 發表

搞死蘇聯,玩殘歐盟, ...
唔怕神一般既對手..

最怕豬一般的盟友...

中國要的是朋友唔係盟友,軍事上盟友只有朝鮮,足夠了。叫人盟友又保護唔到,消耗自己國際信用,講的就是尾角。而做"朋友"則可進可退,對雙方都有靈活性而唔需要為對方背書

其實佢自己信唔信?

引用:
原帖由 suzume 於 2021-10-21 08:34 AM 發表
美國班盟友確定自己係盟友唔係跟班?
佢地心裡有數啦...
唔通大大聲話係老尾條狗咩...

引用:
原帖由 剎華 於 2021-10-21 08:37 AM 發表
盟友咪就係係你背後捅你一刀果個囉~~~老美你信佢地咩?咪又係得你一個強?其他都係二打六黎姐,綠葉托鮮花~~~
你錯了, 唔係背後捅你一刀, 係直頭係你面前插你一刀.

引用:
原帖由 andonlyu 於 21-10-2021 10:36 發表

你錯了, 唔係背後捅你一刀, 係直頭係你面前插你一刀.
識玩梗係耍陰招~~等你死得不明不白~~XD~~~

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]